Üst kurullarda maaşlar düşürülecek

Haber Giriş : 27 Ekim 2004 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, üst kurulları daha verimli hale getirmek için hazırlanan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Kanun Tasarısı'nı öncelikle çıkarmak istiyor.

Hükümet, kendi aralarında uyumlu ve verimli çalışmadıkları belirtilen Üst Kurullar'a çeki düzen vermeyi amaçlayan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Kanun Tasarısı'nı öncelikli olarak Meclis'ten çıkarmayı planlıyor. Ancak hükümetin bu kararı, bazı Üst Kurul yöneticileri arasında paniğe yol açtı. Bu yüzden tasarının geciktirilmesi veya değiştirilmesi konusunda kulis faaliyetleri yoğunlaştı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek tasarının kapsamına Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Rekabet Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Telekomünikasyon Kurumu, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu giriyor.

Üyeler tedirgin

Tasarıyla bütün Üst Kurullar'daki üyelerin sayısı 7'ye indirilirken görev süreleri 6 yıl ile sınırlandırılıyor. Mevcut üyeler, ilgili kanunlardaki görev sürelerini tamamlayacak. Tasarı yasalaşırsa, Rekabet Kurumu'nun 11, Kamu İhale Kurumu'nun 10, RTÜK ve EPDK'nın 9 olan üye sayısıyı 7'ye inecek. Bu kurumların üye sayısı 7 olana kadar üyelik süresi biten isimler yerine atama yapılmayacak. Tasarı, mevcut üyelerin bir kez daha atanmasına yasak getirdiği için Üst Kurul üyelerinin hiçbiri yeniden aday olamayacak.

İMKB, itiraz ediyor

Tasarıda ayrıca, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) gelirleriyle ilgili bir düzenleme bulunuyor. Tasarının 23. maddesi "Kurum gelirleri bir bankada açılacak hesapta toplanır. Kurumun gelirleri ile giderleri arasındaki olumlu fark, kurum bütçesinde öngörülen harcamalar dikkate alınarak, her üç ayda bir en geç izleyen ayın onbeşine kadar Hazine'ye aktarılır" hükmünü getiriyor. Bu düzenlemeye karşı çıkan Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kurumlar Birliği, İMKB'nin tasarısından çıkartılmasını isterken, buna gerekçe olarak "Gelir fazlalığının Hazineye aktarılması bu kurumların ilgili sektörlerine olan maliyetlerini artıracak niteliktedir" görüşünü öne sürdü.

BDDK'da 7, EPDK'da 9, Kamu İhale Kurumu'nda 10, RTÜK'de 9, Rekabet Kurumu'nda 11, SPY'da 7, Telekomünikasyon Kurumu'nda 7, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu'nda 7 üye var.

Astronomik maaşlar alınıyor!

Üst Kurul üyelerinin büyük bölümü, tasarı yasalaşırsa görevlerinin sona ermesi veya maaşlarına sınırlama getirilmesinden korkuyor. Tasarı, Üst Kurul üyelerinin maaşlarna sınırlama getiriyor. Tasarının 18. maddesi, Kurul Başkanı'na Başbakanlık Müsteşarı, üyelere ise Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı için belirlenen her türlü ödemeler dahil mali ve sosyal haklar tutarında aylık ücret ödenmesini öngörüyor. Şu anda Üst Kurul Başkan ve üyeleri astronomik miktarlarda maaş alıyor. BBDK Başkanı'nın maaşı 3 milyar 726 milyon lira iken, BDDK üyeleri 3 milyar 509 milyon lira maaş alıyor. SPK ve EPDK Başkan ve üyelerinin ise maaşlarınn 5 milyara yaklaştığı belirtiliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber