Belediyelere pompa vergisinden pay çıktı Bakan 'son armağan' dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2008 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyeler, dört yıl boyunca alkollü ve gazlı içeceklerle, benzin ve motorinden alınan özel tüketim vergisinden pay alacak.

Petrol ürünleri üzerinden alınan ÖTV'nin tamamı, motorlu taşıtlardan alınan ÖTV'nin yüzde 28'i, alkollü ve gazlı içeceklerden alınan özel tüketim vergisinin yüzde 60'ı, Özel İletişim Vergisi, Şans Oyunları Vergisi ve Özel İşlem Vergisi'nin tamamı belediyelerin pay alacakları havuza dahil edilecek. Belediyeler ve il özel idarelerine, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden pay verilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bunun belediye başkanlarına, son hizmet yıllarında bir armağan olduğunu söyledi. Yasanın yürürlük tarihinin 1 Temmuz olduğunu belirten Atalay, "Dileğimiz belediye başkanlarının, bu kaynakların kıymetini bilmeleri" dedi. Yeni düzenleme özetle şöyle:

Vergi tahsilatından pay

Kanuna göre, il özel idareleri ve belediyelere, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden pay verilecek. Pay, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından, vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanacak. Genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının yüzde 2.85'i büyükşehir dışındaki belediyelere, yüzde 2.50'si büyükşehir ilçe belediyelerine ve yüzde 1.15'i il özel idarelerine ayrılacak.

Bakanlar Kurulu'na yetki

Büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının yüzde 5'i ile genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden büyükşehir ilçe belediyelerine ayrılan payların yüzde 30'u büyükşehir belediyesinin payı olacak. Bakanlar Kurulu, bu oranları 2 katına kadar artırabilecek veya indirebilecek.

Şans oyunlarından pay

Kanunla, daha önce mahalli idarelere ayrılan paya dahil edilmeyen, genel bütçe vergi gelirlerinin bir kısmı matraha dahil edilecek. Böylece, belediyelere ayrılan pay havuzu büyütülecek. Buna göre, petrol ürünlerinden alınan ÖTV, motorlu taşıtlardan alınan yüzde 28'lik ÖTV, alkollü ve gazlı içeceklerden alınan yüzde 60'lık ÖTV, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisi ve özel işlem vergisi belediyelerin pay hesabına dahil ediliyor.

Nüfus, yüzölçümü de kriter

Genel bütçe vergi gelirlerinden belediye ve il özel idarelerine ayrılan payların dağıtımına esas olacak belediye ve il nüfusları, her yılın ocak ayından geçerli olmak üzere TÜİK'ten alınarak, İller Bankası ve Maliye Bakanlığına bildirilecek. Dağıtımda nüfus kriterinin yanında, yüzölçümü, gelişmişlik seviyesi, köy sayısı gibi başka kriterler de esas alınacak.

Borçlar kesilecek

İl özel idareleri ve belediyelerin devlete olan borçları, Maliye Bakanlığı veya İller Bankasınca, belediyelere her ay genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden ayrılacak tutardan kesinti yapılarak alacaklı idarelere ödenecek.

Kapatılan belediyelerin ödeneği büyükşehirlere

TBMM'den geçen yeni yasa, büyükşehir belediyelerine, tüzel kişiliği ilk mahalli idareler genel seçiminde sona erecek ilçe ve ilk kademe belediyelerinden pay verilmesine de düzenleme getiriyor. Bu ilçe ve ilk kademe belediyelerine, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden ayrılan yüzde 30'luk pay, büyükşehir belediyelerine aktarılmaya devam edecek.

Belediye payını geciktiren Maliyeciye maaş cezası var

BÜTÇEDEN belediyelere aktarılacak payları Maliye Bakanlığı aylık olarak hesaplayacak. Tahsil edilen ayı takip eden ayın sonuna kadar İller Bankası'na aktaracak. Payları, belirtilen süreler içinde ilgili idarelerin hesaplarına yatırmayan sorumluların, 5 maaş tutarı kadar aylıkları kesilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber