Üniversite hastanesinde milyonluk serum vurgunu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Temmuz 2008 23:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Üniversite hastanesinde milyonluk serum vurgunu

Hastanelerden gelen fatura tutarlarının artması üzerine denetimlerini sıklaştıran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Müfettişlerin incelemelerinde bir üniversite hastanesinin, 9 hasta için 54 bin şişe serum kullanılmış gibi fatura kestiği tespit edildi. Oysa hastane, bu hastalar için sadece 36 serum kullanmış. Normalde SGK'ya 224 YTL'lik fatura gönderilmesi gerekirken 1 milyon 876 bin YTL'lik hesap çıkarılmış. Kurum, usulsüzlük yaptığı belirlenen üniversite hastanesinin ismini şimdilik açıklamama kararı aldı. Bir başka üniversite hastanesi ise 300 yeni liralık kan tahliline 2 bin 565 YTL fatura kesti. İncelemelerde özel hastanelerden gönderilen faturalarda da benzer usulsüzlükler bulundu. Son iki aylık denetimlerde SGK'ya fazladan kesilen fatura tutarının 77 milyon YTL'yi bulduğu ortaya çıkarıldı. Kurum, usulsüz fatura kesen sağlık kuruluşlarını kara listeye aldı. Bir sonraki dönemde bu kuruluşlarla sözleşme yapılmayacak.

Özel sağlık kuruluşlarından hizmet satın alan SGK, hasta şikâyetleri üzerine başlattığı incelemede yapılmamış ameliyat, tahlil ve tedavinin yapılmış gibi gösterilip kuruma fatura edildiğini de belirledi. Bir özel sağlık kuruluşunun gelen faturada hastaya 'bardholin apse drenaji' isimli ameliyatın yapıldığı yazıldı. SGK yetkilileri bu bilgiyi teyit ettirmek için söz konusu hastaya ulaştı. Ancak hasta, bu hastanede muayenesinin yapıldığı, kesinlikle ameliyat olmadığı bilgisini verdi. Yine bir başka hastanın koltuk altı lenf bezlerinden biopsi alındığına dair fatura ile karşılaşan SGK, hastayı bulup muayene ettirince böyle bir operasyon geçirmediğini ortaya çıkardı. Kuruma günde en fazla 3 defa yapılabilecek olan 'ayvi enjeksiyonu'nun hastalara günde 15-20 kez uygulandığını gösteren faturalar geldi. Bu yolla hastanenin Eylül 2007'den Mart 2008'e kadar SGK'dan 955 bin YTL fazla para aldığı tespit edildi. Kurum, kimi özel kuruluşların cirosunun yüzde 30'unun usulsüz faturalarla alınan paralardan oluştuğunu belirledi.

SGK, sağlık kuruluşlarının hasta sayıları ile cirolarındaki artışları da mercek altına aldı. Bir tıp merkezi Aralık 2007'de 21 bin YTL fatura düzenlerken bu rakam 2008 Mayıs'ta 398 bin YTL'ye çıktı. Bir başka özel hastane ise 2007 Ekim'de 197 bin yeni lira olan faturalandırmasını Mayıs 2008'de 1 milyon 187 bin YTL'ye çıkardı. SGK, bu şekilde astronomik artış yaşanan sağlık kuruluşlarını incelemeye alarak usulsüz ödemeleri belirlemeye çalışıyor. Vatandaşları da uyaran kurum, kendileri adına kesilen faturaların mutlaka kontrol edilmesini istiyor. Vatandaşlar, almadıkları tedavi hizmetinin faturalandığını gördükleri durumda SGK'ya haber verebiliyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları SGK'yla anlaşması bulunan özel hastanelerle üniversite hastanelerinden faydalanabiliyor. Bu yolla sigortalı hastalara hizmet sunan hastaneler, muayene ve tedavi hizmetlerinin parasını SGK'dan alıyor.

Hastanede asgari ücretle çalışan doktorlar var (!)

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastanelerin faturaları dışında personel bilgilerini de incelemeye alacak. Kurum Başkan Yardımcısı Veysel Uyar, "Özel sağlık kurumlarında çalışan doktorların bazıları 25 bin YTL'ye kadar ücret alırken bunların sigorta kayıtlarında asgari ücretli gösterildiklerine dair duyumlar geliyor." dedi. Uyar, bu konuda denetlemelere başlayacaklarını açıkladı. Proje çalışmaları süren 'medikal ulak sistemi (Medula) ile hastanelerdeki usulsüz işlemleri de önlemeyi hedeflediklerini ifade eden Veysel Uyar, "Hasta, bir hastanede yatıyor gözüküyor ama başka bir hastanede de tetkik yaptırmış ya da muayene olmuş gösterilebiliyor. Yeni sistem bunların hiçbirine izin vermeyecek." diye konuştu. Şaban Gündüz, Antalya

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber