Belediye Başkanı Sedefçi duruşmada ağladı

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 07 Temmuz 2008 20:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Edirne'de, ''Arasta'' operasyonu kapsamında aralarında Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin de bulunduğu 8'i tutuklu 23 kişinin yargılanmasına başlandı. Sedefçi, savunmasının sonunda ağladı.

Edirne Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Tayyip Özdurmaz başkanlığındaki duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.

Tutuksuz yargılanan 8'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, Kemal Kurt ile Nevin Arabacı ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme başkanı Özdurmaz, 204 sayfalık iddianamenin okunması uzun süreceğinden ve iddianameler ilgililere gönderildiği için direkt savunmalara geçileceğini belirtti.

Müdafi avukatlarından Rifat Çulha, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 206'ncı ve 217'nci maddeleri gereğince hukuka aykırı delillerin dosyadan çıkarılabileceğini belirterek, bu şekilde elde edilen delillerin Yargıtay Ceza Dairesi'nce de delil olarak kabul edilemeyeceğini kabul ettiğini söyledi.

Mahkeme heyeti, Çulha'nın, hukuka aykırı elde edilen delillerin dosyadan çıkarılması talebini reddetti.

Belediye Başkanı'nın savunması

Hamdi Sedefçi, savunmasında, iddiaları kabul etmediğini belirterek, önce tahliyesini, daha sonra da beraatini istedi.

Sedefçi, Edirne ve Edirne Belediyesi aleyhine hiçbir karar vermediğini belirterek, "Hep Edirnemin ve belediyemin menfaatlerini düşündüm. Edirne tarihine dürüst ve çalışkan bir başkan ve şerefli bir isim bırakmak istiyorum. Kimseyle pazarlık yapmadım, menfaat elde edilen hiçbir görüşmede bulunmadım" dedi.

Sedefçi, mobilyayı kendi parasıyla aldığını ifade ederek, "Evime gizli bölmeli bir dolap yaptırdım. Ancak bunu kendi paramla yaptırdım. Mobilyacıyla anlaştığımda zaten şartnameler hazırlanmıştı. Ayrıca 500 YTL'yi dolap parası olarak Mehmet Altunhan'a verdim. 2 bin 300 YTL olduğunu öğrenince üzerini sonradan vereceğimi söyledim" diye konuştu.

Sedefçi, diğer suçlamaları da kabul etmediğini bildirdiği savunmasının sonunda gözyaşı dökerek, "Hep Edirnelilerin menfaatini düşündüm, kimseyle pazarlık yapmadım. Önce tahliyemi sonra da beraatimi talep ediyorum" dedi.

Bu sırada, duruşmayı izleyen Hamdi Sedefçi'nin oğlu Hakan Sedefçi'nin, babasının gözyaşı döktüğünü görünce ağlamaya başladığı gözlendi.

Duruşma öncesi

Tutuklu sanık Mustafa Selçuk, içeriye alınması sırasında merdivenlere takılarak düştü.

Tutuklu sanıklardan eski Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Erdoğan, Ümit Yeğin ve Mehmet Altunhan'ın avukatı Turhan İçli, "4 ay sonra Edirne Belediyesi ihale davası başladı. Polisin yaptığı Amerikanvari operasyonlar, bugün yerini hukuk sistemine bıraktı. Türk yargısına güveniyorum" diye konuştu.

İçli, "Bugün tahliye bekliyor musunuz?" sorusunu ise "Tahliye bekliyorum" diye yanıtladı.

Duruşmaya Özok da katıldı

Duruşmaya, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da cübbesini giyerek katıldı. Duruşmayı izlemek üzere salonda, "Arasta" operasyonunu yapan Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile çok sayıda tutuklu ve tutuksuz sanık yakını yer aldı.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda, Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü'nce 7 Mart'ta başlatılan "Arasta" operasyonu çerçevesinde çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Aralarında Hamdi Sedefçi ve 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın da bulunduğu 16 kişi ise adliyeye sevkedilmişti.

Hamdi Sedefçi ile birlikte toplam 8 kişi, 11 Mart'ta "üye olmaksızın örgüt ile birlikte suç işlemek, Edirne Belediyesi Su Arıtma ve İmtiyaz Hakkının Devri ihalesine fesat karıştırmak, kamu görevlisine rüşvet vermek ve almak suçundan" tutuklanmıştı.

Daha önceki yargılanmalar

Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce 7 ilde yürütülen "Arasta" operasyonu kapsamında tutuklanan Hamdi Sedefçi, 23 Mayıs 2003'te de jandarmanın düzenlediği "Beyaz Ahtapot" operasyonunda gözaltına alınmıştı.

Sürdürülen soruşturma sonucunda, "rüşvet vermek ve almak" iddiasıyla 19 kişi hakkında açılan davada Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Sedefçi, diğer sanıklarla birlikte delil yetersizliğinden beraat etmişti.

Sedefçi, 11 Şubat 1999'da da belediye binasında uğradığı silahlı saldırıda sol ayağından yaralanmıştı.

Saldırıdan sonra Bulgaristan'a kaçan zanlı E.B, bu ülkede yakalanarak Türkiye'ye iade edilmişti. Sedefçi, E.B'nin yargılandığı davada, bu kişinin bir otoparkı ihalesiz işletmek istemesi nedeniyle aralarında çıkan tartışma sonucu kendisini vurduğunu söylemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber