Matematik dersindeki 6 sıfırlar 2006'ya kadar sürecek

Haber Giriş : 29 Ekim 2004 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimde 'YTL' rötarı

Vatandaşlar 2005'ten itibaren paradaki 6 sıfırdan kurtuluyor ama öğrenciler matematik dersinde 2006'ya kadar sıfırlarla uğraşacak. Çünkü MEB'in bu yıl okullara dağıttığı matematik kitapları bol sıfırlı problemlerle dolu.

Türkiye 1 Ocak 2005'ten itibaren yoluna 6 sıfırı atılmış Yeni Türk Lirası (YTL) ile devam edecek. Ancak ders kitaplarının YTL'ye uyumu ancak 2006'da sağlanabilecek. 6 sıfırlı milyon TL'ler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl bastırdığı ve okullara dağıttığı matematik ders kitaplarında yerini koruyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu öğretim yılında öğrencilere dağıttığı ders kitapları YTL'yi değil, 2005'de tedavülden kalkacak TL'yi esas alıyor. Özellikle matematik ders kitaplarında 6 sıfırlı TL'lerin kullanıldığı çok sayıda problem bulunuyor. Müfredatta YTL'ye göre yapılan değişiklikler, 2005-2006 öğretim yılında dağıtılacak kitaplarda yer alacak. Bu durumun öğrencilerde kafa karışıklığına neden olmaması için ise Merkez Bankası'nın bastırdığı YTL afiş ve broşürlerinden yararlanılacak. Talim ve Terbiye Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Merkez Bankası'ndan gelen 1 milyonu aşkın broşür, afiş vb. tanıtıcı dokümanların okullara gönderileceği bildirildi. Gönderilen broşürlerdeki bilgilerin akılda kalması için öğretmenlerin çeşitli zihin egzersizleri yaptırabileceği belirtildi.

6 sıfırlı problemler

2005'ten itibaren günlük hayatta 6 sıfırı atılmış YTL'leri kullanacak öğrenciler, matematik derslerinde milyon TL'li problemleri çözmeye çalışacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ücretsiz dağıttığı ders kitapları arasında yer alan Üner Yayınları'nın İlköğretim 7. Sınıf Matematik Ders Kitabı'nda, "Oran, Orantı ve Yüzdeler" konu başlığı altında 6 sıfırlı çok sayıda problem bulunuyor.

Yardımcı eğitim araçları zorla aldırılmayacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), velilerin, ünite dergilerinin öğrencilere zorla aldırıldığı yönündeki şikayetleri üzerine uyarı genelgesi yayımladı. Bakanlığın okullardaki dergi satışına ilişkin bir genelge yayımladığı, ancak bunun yanlış anlaşılmalara yol açtığı kaydedilerek, "yardımcı eğitim materyallerinin tamamen yasaklanmış gibi işleme tâbi tutulduğu" belirtildi.

Yardımcı eğitim materyallerini tamamıyla olumsuz saymanın doğru olmayacağı vurgulanan genelgede, dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralandı:

Konular ders kitabından işlenecek, yardımcı eğitim aracı ders kitabı yerine konulmayacak, yardımcı kaynak olarak kullanılabilecek,

Yardımcı eğitim aracının aldırılmasında öğrenci ve veliye baskı yapılmayacak ve zorla aldırılmayacak,

Eğitim materyalinin alınmasında gönüllülük temel esas kabul edilecektir.

Genelgede, 2005-2006 öğretim yılında ders kitabı ile birlikte öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitabı hazırlanacağı belirtilerek, "Tarihimizde bir ilk gerçekleştirilecektir. Bu uygulama ile derslerin daha iyi kavratılmasını hedefleyen kaynak kitap ve dergi kullanımında ihtiyaç asgari düzeye inecektir" denildi.

Genelgede, bu eğitim-öğretim yılında dergilerin ihtiyaç ölçüsünde belirlenen esaslara göre kullanılması, gelecek yıldan itibaren ise "kullanılmamasına özen gösterilmesi" istendi.

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber