Veteriner Hekimler: Halkın sağlığı kenelerin insafına terkedildi

Haber Giriş : 15 Temmuz 2008 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının halk sağlığını tehlikeye soktuğunu ve kamuoyunu paniğe sevk ettiğini söyledi. Alkan, yetkililerin bu duruma karşı yeterli duyarlılığı göstermediğini söyleyerek, ?Halkımızın sağlığı kenelerin insafına terk edildi? dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının halk sağlığını tehlikeye soktuğunu ve kamuoyunu paniğe sevk ettiğini söyledi. Alkan, yetkililerin bu duruma karşı yeterli duyarlılığı göstermediğini söyleyerek, ?Halkımızın sağlığı kenelerin insafına terkedildi? dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan, düzenlediği basın toplantısında, KKKA hastalıklar ile hayvansal ürünlerde ilaç ve hormon kalıntıları gibi gıda güvenliği problemlerinin halk sağlığını tehlikeye attığını söyledi. Bunun sonucunda vatandaşların bazı hayvansal gıdalara kuşkuyla bakmaya başladığını bildiren Alkan, ?KKKA hastalığı nedeniyle ise insanlar pikniğe gidemez, yaylaya çıkamaz, hatta parka gitmeye korkar olmuştur. Hastalık 2002 yılından bu yana vatandaşın korkulu rüyası haline gelmiştir? dedi. Alkan, KKKA hastalığında 6 yıl gibi uzun bir süredir, insan ölümlerinin artarak devam ettiğini, bu durumun ise Türkiye için çok acı bir durum olduğunu ifade etti. Alkan, ?Bu en geri kalmış ülkelerde bile rastlanmayan, Türkiye'ye özgü bir vurdumduymazlığın bir sonucudur. Türkiye'de yetkililer bu duruma karşı yeterli duyarlılığı göstermiyorlar. Ölüm oranlarının yüzde 5'lerde kalması ise Türk tabiplerinin bir başarısıdır? dedi. Alkan, hastalıkla en etkin mücadele yöntemlerimden birinin hayvanlarda yapılacak parazitsel mücadele olduğunu söyledi. Bu yöntem ile kenelerin biyolojik üreme zincirinin kırılacağını ifade etti. Alkan şunları söyledi:

?Tüm meraların ilaçlanması, hem eko sistemin bozulması hem de çevre kirlenmesi açısından büyük zararlar verecektir. Bu güne kadar dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yapılmamıştır. Yine çözüm olarak ileri sürülen sülün, keklik ve karınca gibi hayvanların doğaya salınması da kısa dönemde çözüm getirmeyecektir. Ancak hastalık kontrol altına alındıktan sonra bu yöntem devreye sokulabilir. Bu gelişmeler yaşanırken Sağlık Bakanlığı'nda veteriner halk sağlığı dairesi kaldırılmıştır. Ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığı'nda konuyla ilgili çok sınırlı sayıda veteriner hekim görev yapmaktadır. KKKA hastalığının çözümü ve gelecekte benzer sorunların yaşanmaması için koruyucu veteriner hekimliğini ön plana çıkartan, etkili ve güçlü veteriner hizmetleri ile gıda güvenliği yapısının oluşturulması zorunludur.?

-?KENE ATEŞLE YAKILMAMALI, SIKILMAMALI?-

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan, KKKA ile yapılacak mücadele çalışmalarında alınacak tedbirlere ilişkin ise şunları söyledi:

?Devlet tarafından yapılması gerekenler ile insanlar tarafında yapılması gerekenleri ayrı ayır sıralayabiliriz. Devlet tarafından yapılması gerekenler içerisinde öncelikle ilgili bakanlıklar ile belediyeler ve üniversitelerin ilgili birimlerinden komisyon oluşturularak, bur çalışma yürütülmeli. Riskli bölgelerde kenelerin mevsimsel aktiviteleri ile bunlarla biyolojik mücadele yöntemleri belirlenmeli. Bulaşma kaynağı olarak evcil ve yaban hayvanların enfeksiyon oranları saptanmalı. Mera ıslah çalışmaları hızlandırılarak tamamlanmalı. Medyada zaman zaman görülen bilgi kirliliğinin önüne geçmek için medya temsilcilerine düzenli olarak bilgi akışı sağlanmalı. Kenenin yoğun olarak görüldüğü piknik alanları ve meralara ?kene vardır' uyarı levhaları asılmalı. Ve güçlü bir Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kurulmalıdır. Kene popülasyonu azaltılması ve aşı geliştirilmesi kene ile mücadelede en etkin yöntem olacaktır. İnsanlar tarafından yapılması gerekenler ise özellikle tarla bahçe çalışanları ve faklı amaçlarla kırsal alandı bulunanlar kapalı ve rengi açık olan giysiler giymeli. Pantolon paçaları çorap içine sokularak, hatta üzerine çizme giyilerek dolaşılmalı. Elbise ve vücut üzerine kene kovucu preparatlar sürülmelidir. Ayrıca sahadan döndükten sonra vücutta günlük kene muayenesi el ve ayna aracılığıyla yapılmalı. Bulunan keneler en yakın sağlık kuruluşuna gidere çıkartılmalıdır. Düzenli vücut temizliği ise ilham edilmemelidir. Vücutta bulunan kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal dökülmemeli, ateşle yakılmamalı. Sıkılarak ezilmemeli. Mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Sonuç olarak KKKA 2002 yılından itibaren Türkiye'de ciddi boyutta seyretmekte ve dünyadaki en büyük epidemi olarak karşımız çıkmaktadır. İnsanlarda ölümle sonuçlanan bu hastalığa karşı yetkilileri göreve çağırıyor, ilgili bütün sektörlerin acilen daha etkin önlemler almasını öneriyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber