ÖSS'de Taban puanlar düşecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Temmuz 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS TERCİH REHBERİ 2008 - 4 / Sibel Kahraman

Üniversitelerin kontenjanlarının artması ?Taban puanlar yükselir mi?' sıkıntısını da beraberinde getirdi. Uzmanlar ise tam tersi bir tablo olacağını belirtiyor

ÖSS adaylarının en çok merak ettikleri konuların başında bölümlerin taban puanlarının geçen yıla göre nasıl artacağı. Kontenjanların artması taban puanların yükseleceği endişesine neden olurken, uzmanlar, ?Kontenjanların artması taban puanların yükselmesine değil düşmesine yol açacaktır? dedi.

Öte yandan bütün yükseköğretim programlarının kontenjanlarının aynı oranda artmadığına da dikkat çeken uzmanlar, konunun ayrıntılarını şöyle anlattı:

?Kontenjanları yüzde 5 artan programlar var, yüzde 50 artan programlar var. Geçen sene olmayıp bu sene açılan çok sayıda da program bulunuyor. Kontenjanı yüzde 5-10 artan programların başarı sırasında geçen yıla göre önemli bir değişiklik olmayacaktır. Ama kontenjanı yüzde 30- 40 artan programların puanı düşecektir.?

Kontenjan örneği

Geçen yıl son yerleşen adayın başarı sıralamasının 40 bin olduğu bir program düşünelim. Bu programın başarı sırası, bu yıl kontenjanın artış oranını göre 45 bin de olabilir, 48 de olabilir. Yani daha yukarılara çıkacaktır. Dolayısıyla aday tercih yaparken kendi başarı sırasını dikkate alacak, bu başarı sırasının altından başlayıp üstüne doğru daha geniş bir yelpazede tercih yapacak. Örneğin başarı sırası 40 bin olan aday tercihlerini, geçen yılki başarı sırası 30-35 bin olandan başlayıp, 50 bine kadar giden bir aralıkta yapması gerekiyor.

Adayların yarısı yerleşecek

Sınava giren 1 milyon 504 bin adaydan 145 ve daha fazla puan alan aday sayısı 1 milyon 405 bin oldu. Lisans programları için belirlenen 165 ve daha fazla puan alan aday sayısı ise 1 milyon 293 bin olarak gerçekleşti. Açık öğretimle birlikte 800 bin civarında öğrenci üniversiteye yerleşebilecek. Buna göre bu yıl sınava girenlerin yarısı üniversiteli olabilecek.

Lisans programları için belirlenen baraj puanının düşürülmesi, bu puanı kazanan aday sayısında yaklaşık 200 bin artış sağladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber