Reuters'in son analizi: AK Parti'nin kapatılmama şansı arttı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Temmuz 2008 21:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin raporunu tamamladı. Can, raporunda "AK Parti kapatılmamalı." dedi.

Reuters, bugün yayımladığı bir analiz haberde, siyasi tansiyonunun yüksek olduğu ülkede, Doç Dr. Can'ın raporunun, AK Parti'yi kapatma kararı vermeyi zorlaştırdığı yorumuna yer verdi.

Reuters, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması ve aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olduğu 71 kişi için siyasi yasak konulmasını talep ettiğini hatırlattı. Reuters haberinde, "Demokratik yollardan seçilmiş bir partinin kapatılma ihtimali, siyasi ve ekonomik belirsizliği arttırırken milyarca doların kaçmasına ve AB üyeliği konusunda soruların artmasına neden oldu" dedi. Reuters'e konuşan gazeteci Cengiz Çandar, "Rapor ile birlikte partinin kapatılmama ihtimalinin bir ay öncesine göre arttığı yönündeki inanç arttı. Ancak rapor bağlayıcı değil ve Can'ın daha önceki raporlarını göre karar vermemişti. Hala partinin kapatılmasını bekliyorum. Ancak kapatılma ile kapatılmama ihtimali birbirine yaklaşıyor. AK Parti kapatılırsa Türkiye, istikrarsızlığa girer. Bu algı, yargıçların üzerinde etkili olabilir." diye konuştu. Aynı haber ajansına konuşan üst düzey bir AK Partili, "Türkiye için riski artıyor." diye konuştu. Başka bir AK Partili de yargıçların "katı bir laik bakışları" olduğunu belirterek etkilenmelerinin zor olduğunu belirtti.

Son yıllarda 20'ye yakın partinin kapatıldığını belirten Reuters, bu partilerden hiçbirinin AK Parti kadar popüler olmadığını da vurguladı. Ajans, AK Parti'nin kapatılması halinde uzmanların erken genel seçim beklediklerini de kaydetti. Bunun yanı sıra ajans, AK Parti'nin kapatılma davası ile "şiddetli tartışmalara yol açabilecek" Ergenekon davasının aynı döneme denk geldiğini de yazdı.

"KAPATMA DAVASI, SON SALVO"

Reuters, AK Parti'nin kapatılma davasının "Türkiye'deki anahtar konumdaki kurumları elinde tutan laik elitler ile dini eğilimli siyasi partiler arasında son yıllarda devam eden mücadelenin son salvosu" olarak nitelendirdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923'te Türkiye'yi laik bir devlet olarak kurduğunu yazan Reuters asker, yargı ve akademinin kendini "laikliğin koruyucusu" olarak gördüklerini kaydetti. Reuters, bu çevrenin "toplumdaki değişikliklere ayak uyduramadığı ve gündemini demokratik olmayan yollarla zorlamakla" suçlandığını belirterek AK Parti'nin de "ülkeyi kutuplaştırmakla" eleştirildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber