Çelik,YÖK reformu rafa kalkmadı

Haber Giriş : 01 Kasım 2004 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) reformunun rafa kalkmadığını, nadasa bırakıldığını, zamanı geldiğinde konsensüs ile problemin çözüleceğini söyledi.

Yalova yolunda yapılan Kimlik Alışveriş Merkezi'nin açılışı için Bursa'ya gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ilk olarak Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa İl Teşkilatı'nı ziyaret etti.

İl Başkanlığı'nda, gazetecilerin Avrupa anayasası ile alakalı sorularını cevaplandıran Bakan Çelik, "AB anayasasında Milli Eğitim ile alakalı bir şey yok. Anayasalar genel prensipleri belirler. Bana, son AB İlerleme Raporları'nda Milli Eğitim ile alakalı neler var diye sorarsanız, Avrupa Birliği bizim yaptığımız reformları destekliyor. Yapılanları takdir ediyor. Gerek Eğitime Yüzde Yüz Destek, gerek Haydi Kızlar Okula kampanyaları, gerek yaptığımız müfredat değişikliği, gerek okullara internet bağlantısı seferberliği, öğretmen kalitesinin arttırılması, rehberlik sistemlerinin düzenlenmesi, okullaşma oranını dezavantajlı gruplar lehine geliştirilmesi, fiziki mekanların geliştirilmesi çalışmalarımız AB tarafından takdirle izleniyor. Önemli bir kısmı raporda dile getiriliyor. AB İlerleme Raporu'nda iki eleştiri var. Birisi YÖK Kanunu'dur. Bu merkeziyetçi yapı ile devam edilmemesini söylüyor. Bunu biz de yıllardır söylüyoruz. İkincisi meslek liseleri aleyhine olan durumdan söz ediliyor. Bu durum bizimde şikayetimiz olan konudur. Geçen dönem hep birlikte olan bitenleri izledik. Avrupa Birliği'ne uyum süreçinde en büyük gayreti gösteren, en çok çaba içinde olanların arasında Milli Eğitim Bakanlığı gelir. Bir de AB de 2 çarpı 2 eşittir 4 diye bir standardı yok. Eğitim denince temel prensiplerde bir Avrupa eğitim vizyonu var. Uygulamalar diğer vergi mevzuatı gibi birliktelik içinde değil. Avrupa çapında 29-30 ülkede belki biri biri ile çelişen uygulamalar var. Biz Avrupa Birliği'ni gözönünde bulundururarak, ileride Avrupa vatandaşı olma özelliğine sahip nesiller yetiştirmek için gayret gösteriyoruz. Mesleki eğitimi bu çerçevede ele alıyoruz. Süreç olması gerektiği şekilde devam ediyor" diye konuştu.

Gazetecilerin YÖK meselesi rafa mı kaldırıldı sorusuna Bakan Çelik, "YÖK ile alakalı meseleler rafa kaldırılmadı. Nadasa bırakıldı. Nadas iyidir. Bunları konsüsle, bunları uzlaşmayla kavgaya gürültüye patırtıya meydan vermeden Türkiye'nin ihtiyaçları, kamunun yararı çerçevesinde günü geldiği zaman, sırası geldiği zaman yapmak zorundayız. Hükümetleri görevi problemleri çözmektir. Diğer anayasal kuruluşlarla, meselenin tarafı ve paydaşı olan kuluşlarla görüşürek çözeceğiz. Bir süreç içerisinde çözülecek. Ben hükümetin bir üyesiyim. Başbakanım, hükümetim bana ne zaman talimat verirse ben hazırlar getiririm. Ama bugün için acil gündemde değil" cevabını verdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bursa'da depremde riski bulunan 11 okul ile alakalı soruya da, "Okullardaki risk, diğer binalarda olan risk kadardır. Binlerce okulların tahkiki yapıldı. Bunlar bir plan program çerçevesinde ele alınacak. Güçlendirme yapmak, yıkıp yeniden yapmak gibi olmuyor. 20 gün içinde birçok okulla ilgili ihale yapılıyor. İhale yasası yavaş işliyor. Bu yasanın değişmesi gerekiyor. Kamunun eli kolu bağlanmıştır. Bunun revize edilmesi, yeni yasama yılında gündeme gelecektir" dedi.

Bakan Çelik, Bursa Milletvekilleri Niyazi Pakyüren ve Faruk Ambarcıoğlu'nun da aralarında bulunduğu Bursa İl yöneticileri ile bir toplantı yaptıktan sonra Yalova yolundaki Kimlik Alış Veriş Merkezi'nin açılışına geçti. Bakan Çelik'in akşam iftar yemeğini de Özel İlkbahar Koleji'nde açması bekleniyor.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber