MEB'e Devredilen Okullardaki Yöneticiler Asaleten Atanmalıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 5450 Sayılı kanun gereğince kendisine devredilen okul ve kurumlardaki yöneticileri asaleten görevlerine devam ettirmeyip vekâleten görevlendirmişti. Bu uygulamaya davalar açılmış, bu davalardan bazıları kazanılmış bazıları kaybedilmişti. Konuyla ilgili Yalova Milletvekili Muharrem İnce soru önergesi vererek "Bu personelin atanmaları için işlem tesis etmeyi düşünüyor musunuz?" demişti. Türk Eğitim-Sen Genel Merkezide bu konuda Bakanlığa çağrıda bulunmuştu. En son gelinen noktada Milli Eğitim Bakanlığı 18/07/2008 tarih ve 54405 sayılı yazı ile duyuruya çıkılan Sağlık Meslek Lisesi yöneticiliklerinin duyurusunu iptal etmiştir. Sitemiz öğretmenler bölüm sorumlusu Sayın Ahmet Kandemir, ayrıntılı bir şekilde bu süreci ele aldı. İşte detaylar...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Temmuz 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

26/01/2006 tarih ve 5450 Sayılı ?Kamu Kurum Ve Kuruluşlarına Bağlı Okulların Millî Eğitim Bakanlığına Devredilmesi İle Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun?un 5.maddesi 2. fıkrası ??Okulların, eğitim merkezlerinin ve kursların okul müdürü, okul müdür yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, Turizm Eğitim Merkezi Müdürü, Turizm Aşçılık Eğitim Merkezi Müdürü, Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi Müdürü, Meteoroloji Teknik Lise Müdürü, Meteoroloji Teknik Lise Müdür Yardımcısı unvanlı kadrolarında bulunanların görevleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sona erer;?? hükümleri gereğince;

Turizm Eğitim Merkezleri,

Turizm Aşçılık Eğitim Merkezleri

Meteoroloji Teknik Lisesi,

Sağlık Meslek Liseleri,

Tapu ve Kadastro Meslek Liseleri ile diğer devredilen okul, kurum ve merkezlerde Bulunan yöneticilerin yöneticilik görevleri, sona ermiş ve öğretmen olarak atanmışlardır.

Fakat bu okul, kurum ve merkezlerde görevli bulanan yöneticilerin bir kalemde görevlerinin ellerinden alınması hukuki değildir. Bu personellerin tekrar yönetici olarak atanmayarak personelin edindiği tecrübenin ve devredilen okulların özel durumlarından dolayı personelde oluşan bilgi birikiminin kullanılmamasında kamu yararı da bulunmamaktadır. Ayrıca 5450 sayılı kanunun 5. maddesine istinaden Milli Eğitim Bakanlığına devredilerek öğretmen olarak ataması yapılan yöneticilerin hukukun genel ilkelerinden olan kazanılmış haklara (müktesep haklara) saygı ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir. Kazanılmış haklara saygı gösterilmesi her şeyden önce hukuki istikrarın bir unsuru, hukuk güvenliğinin ve hukuk devletinin vazgeçilmez bir şartıdır.

Bu konuda Ankara 5. İdare Mahkemesinde açılan Esas No:2006/2704, Karar No:2007/1787 nolu davada; 5450 Sayılı kanunun 5.maddesi 3. fıkrasındaki ?Devredilen personelin devirden önce görev yaptığı kurumlarda geçen hizmet süreleri Bakanlıkta geçmiş sayılır.? hükümler ile 11/01/2004 tarih ve 25343 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 23. Maddesi a fıkrası ?a) Dönüştürülme yoluyla oluşan kurum müdürlüğüne önceki kurum müdürünün, ataması yapılır.? Hükümlerine değinilerek ?Bu durumda yukarıda anılan yasa uyarınca Çevre ve Orman Bakanlığı'na Bağlı olan Anadolu Meteoroloji lisesi'nin Millî Eğitim Bakanlığı'na devredilmesi üzerine önceki kurum yöneticilerinin başkaca herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atamasının yapılacağının ilgili yönetmelikte hüküm altına alınması karşısında davalı idarece davacının idarecilik görevine atanmayıp aynı okula öğretmen olarak atanması yolunda tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır? denilerek davacının aynı okula tekrar yönetici olarak atanmasının yolu açılmıştır.

Aynı konuda Ankara 4. İdare Mahkemesinde açılan Esas No:2006/1458, Karar No:2007/759 nolu davada; ??5450 sayılı yasa, ortaöğretimin bir sistem bütünlüğü içerisinde yeniden yapılandırılması ve uygulamada birlik ve beraberliğin gerçekleştirilmesini sağlamak için çıkarılmış ise de; söz konusu yasada devredilen okullar, eğitim merkezleri ve kursları ile döner sermaye işletmelerinde ekli (1) sayılı listelerde yer alan kadroların iptal üzerine bu kadrolara yapılacak atamaların ne şekilde yapılacağını öngören bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Buna göre davacının görev yaptığı okulun Millî Eğitim Bakanlığı'na devrinden sonra davacının söz konusu kadroya asaleten atanmasına engel bir durumun bulunmaması nihayetinde müdür olarak görev yapan bir kişin müdürlük görevinin gereklerini kanun değişikliğinden sonrada yerine getirebileceği göz önüne alındığında davacının aynı okula müdürlük görevini vekâleten yürütmek suretiyle sağlık meslek dersleri öğretmeni olarak atanmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? denilerek davacının aynı okula tekrar yönetici olarak atanmasının yolu açılmıştır.

Aynı konuda Muğla 1.İdare Mahkemesinde açılan Esas No:2006/1551, Karar No:2006/3058 nolu davada; 11/01/2004 tarih ve 25343 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 23. Maddesi a fıkrası ?a) Dönüştürülme yoluyla oluşan kurum müdürlüğüne önceki kurum müdürünün, ataması yapılır.? hükümlerine değinilerek ?Bu durumda, davacının Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 23. maddesi'ne göre müdür olarak atanması gerekirken müdür vekili olarak atanması işleminde anılan mevzuat hükümleri uyarınca hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? denilerek davacının aynı okula tekrar yönetici olarak atanmasının yolu açılmıştır.

Aynı konuda Muğla 1.İdare Mahkemesinde açılanEsas No:2006/1552, Karar No:2006/3021 nolu davada; 11/01/2004 tarih ve 25343 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 23. Maddesi a fıkrası ?a) Dönüştürülme yoluyla oluşan kurum müdürlüğüne önceki kurum müdürünün, ataması yapılır.? Hükümlerine değinilerek ?Bu durumda, anılan yasa uyarınca Sağlık Bakanlığına bağlı olan Sağlık Meslek Lisesi'nin Millî Eğitim Bakanlığı'na devredilmesi üzerine, önceki kurum yöneticilerinin başkaca herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atamasının yapılacağının hüküm altına alınması karşısında dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? denilerek davacının aynı okula tekrar yönetici olarak atanmasının yolu açılmıştır.

Yukarıdaki mahkeme kararları ve aşağıda sıraladığımız maddelerdeki;

1-Kazanılmış haklarla ilgili olarak;

Anayasa Mahkemesinin; Esas No: 1987/21 ve Karar No:1988/25 nolu kararında; kazanılmış haklara saygının Hukuk Devletinin gerekleri arasında yer aldığı belirtilmiş ve kazanılmış haklara saygı gösterilmesinin Anayasa'nın 2. maddesinde düzenlenen Hukuk Devleti ilkesine aykırı olduğu ifade edilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin; Esas No: 1998/10 ve Karar No:1998/18 nolu kararında; Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen niteliklere sahip bir Hukuk Devletinde mevcut kanunlara göre kazanılmış hakların sonradan çıkacak kanunlarla tanınmasının zorunlu olduğu ifade edilmiştir.

Danıştay 12.Dairesinin 1971/2937 E. ve 1973/2272 K. sayılı kararında: ?olayın geçtiği tarihte yürürlükte olan bir yönetmeliğe uygun olarak kazanılmış hak sahibi olanların sonradan çıkan yönetmelikle bu haklarının ortadan kaldırılamayacağına? hükmedilmiştir. Yukarıdaki Anayasa Mahkemesi ve Danıştay hükümlerince,

2-Yüksek Mahkemeler kazanılmış hakları;

Yargıtay; ?Yasalara uygun olarak gerçekleşen hak? olarak tanımlamaktadır.

Anayasa Mahkemesi; ?Kişinin bulunduğu statüden doğan, tahakkuk etmiş ve kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel alacak niteliğine dönüşmüş hak? olarak tanımlamaktadır.

Danıştay; ?Kazanılmış haklar eski kanunlar yürürlükte iken kesin bir surette kazanılan yani hukukça korunmakta bulunan ve bir iddia haline gelen haklar? olarak tanımlamaktadır. Bu yüksek mahkemelerin yaptığı yukarıdaki tespitler hükümlerince,

3?657 sayılı devlet memurları kanununun ?Kadroları kaldırılan devlet memurları? başlıklı 91. maddesi ?Kadrosu kaldırılmış olanların memurlukla ilgileri, emeklilik ve bu kanunda yazılı aylık ve aile ödeneği hakları ile yükümlülükleri devam eder.

Kadrosu kaldırılmış olan memurların, kendi kurumlarında veya başka kurumlarda eski sınıflarındaki derecelerine eşit bir göreve atanmaları mecburidir; atandıkları göreve başlamayanlar memurluktan çekilmiş sayılırlar.

Kadro kaldırılması sebebiyle açıkta kalan memurlar varken bunların sınıf ve derecelerinde boşalacak kadrolara başkaları atanamaz.? Hükümlerince,

4?5450 Sayılı kanunun 5.maddesi 3. fıkrasındaki ?Devredilen personelin devirden önce görev yaptığı kurumlarda geçen hizmet süreleri Bakanlıkta geçmiş sayılır.? Hükümleri,

5?11/01/2004 tarih ve 25343 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 23. Maddesi a fıkrası ?a) Dönüştürülme yoluyla oluşan kurum müdürlüğüne önceki kurum müdürünün, ataması yapılır.? Hükümlerince, (5450 sayılı kanun çıktığında yürürlükte olan Bu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.)

6?13/04/2007 tarih ve 26492 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliğinin 14. Maddesi b fıkrası ?b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, önceki eğitim kurumu yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde başkaca herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atamaları yapılır.? Hükümlerince, (5450 sayılı kanun çıktığında yürürlükte olan Bu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.)

7?13/04/2007 tarih ve 26492 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliğinin 14. Maddesi 1. fıkrası ?(1) Daha önce yöneticilik görevinde bulunmuş olanlar, bu Yönetmelik ile yönetici olarak atanacaklarda aranan şartları taşımaları kaydıyla yöneticilik görevlerinden ayrıldıkları tarihten en az bir yıl geçtikten sonra durumlarına uygun yöneticilik görevlerine atamaya yetkili olanlarca tekrar atanabilirler.? Hükümlerince, (5450 sayılı kanun çıktığında yürürlükte olan Bu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.)

8?24/04/2008 tarih ve 26826 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticiliği Yönetmeliğinin

16. Maddesi b fıkrası ?b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumlarına, önceki kurum yöneticileri, norm kadro esaslarına göre bir başka şart aranmaksızın atanır.? Hükümlerince, (Bu yönetmelik şu an yürürlüktedir.)

9-Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 25/06/2008 tarih ve 43753sayılı ?Eğitim Kurumları Yöneticileri? konulu 2008/50 nolu genelgesinin 3.maddesindeki ?3- 5450 sayılı Kanun kapsamında Bakanlığımıza devredilen eğitim kurumlarında görevli yöneticilerin devir öncesindeki yöneticilik hizmetleri ilgi Yönetmelik kapsamındaki emsali yöneticilikler gibi değerlendirilecektir.? Hükümlerince,

5450 Sayılı kanun ile Milli Eğitim Bakanlığına devredilen okul ve merkezlerin devredilmeden önceki idarecileri hiç bir işleme gerek kalmaksızın Milli Eğitim Bakanlığının çıkaracağı yeni bir genelge ile eski görevlerine atanmalıdır.

Sağlık Meslek Liseleri ve devredilen Meslek Liseleri yöneticilerinin asaleten atanmaları için Türk Eğitim-Sen'in Bakanlığa yazdığı bir yazıya; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 18/04/2006 tarih ve 34675 sayılı yazı ile?devredilen eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin mezun oldukları yükseköğretim programlarına göre, aylık karşılığı okutabilecekleri derslerin belirlenerek ilgi (d) esaslara dahil edilmesi için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında bir çalışma sürdürülmektedir. Bu çalışmaların tamamlanmasına müteakip söz konusu eğitim kurumu yöneticilikleri, eski yöneticilerin istekleri de dikkate alınarak değerlendirilecektir.? Şeklinde cevap vermişlerdir. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yüksek Öğretim Programları Ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar? da 12/05/2006 tarih ve 133 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararıyla değişikliğe giderek devredilen eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin mezun oldukları yükseköğretim programlarına göre, aylık karşılığı okutabilecekleri dersleri belirleyerek çalışmaları tamamlamışlardır.

Bu cevaptan Bakanlığın 2006 yılından bu güne kadar bir çalışma içerisinde olduğu anlaşılmaktadır. Fakat yukarıdaki bakanlığın cevabi yazısından bir ay sonra Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı işlemleri tamamlamasına rağmen o günden bugüne bakanlık bir adım atmamıştır. Türk Eğitim-Sen ?Atama Yapılabiliniyorsa Herkes Atanmalıdır..!? haberiyle atamaların yapılması için tekrar çağrıda bulunmuştur.

Ayrıca; Yalova Milletvekili Muharrem İnce 26/06/2008 tarih ve 4344 sayılı soru önergesinin 9.maddesinde ?Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 11/12/2007 tarih ve 76990 sayılı yazısı ilgisindeki mülga yönetmeliğin 16. Maddesi 1. fıkrası ?Daha önce yöneticilik görevinde bulunmuş olanlar, bu Yönetmelik ile yönetici olarak atanacaklarda aranan şartları taşımaları kaydıyla yöneticilik görevlerinden ayrıldıkları tarihten en az bir yıl geçtikten sonra durumlarına uygun yöneticilik görevlerine atamaya yetkili olanlarca tekrar atanabilirler.? Hükümlerine göre; Milli Eğitim Bakanlığına devredilen Sağlık Meslek Lisesi Yöneticiliklerinin bu okullarda devredilmeden önceki idarecilikleri dikkate alınarak bu fıkraya göre atanmaları için işlem tesis etmeyi düşünüyor musunuz?? diyerek bir bakıma Milli Eğitim Bakanlığına bu şekilde bir işlem tesis etmesi halinde atamaların yapılabileceğini bildirmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü bu konuda ilk adımı atarak 18/07/2008 tarih ve 54405 sayılı yazı ile duyuruya çıkılan sağlık Meslek Lisesi yöneticiliklerinin duyurusunu iptal etmiştir. Çıkan yazıda ? 5450 sayılı ilgi (a) kanun kapsamında bakanlığımıza devredilen okulların özellikleri ve kanundaki statüleri ile yöneticilerinin büyük bölümünün söz konusu okullarda uzun süre yöneticilik yaptıkları ve alanlarında uzmanlaşmış oldukları dikkate alınarak ilgi (b) yönetmelik kapsamında boş eğitim kurumu yöneticiliklerine atamaya ilişkin yapılan duyurularda bu okulların yöneticiliklerinin duyurular kapsamına alınmaması, alınmış olanların ise duyuru kapsamından çıkarılması ilgi (c) onayla uygun görülmektedir.? Hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümler neticesinde duyuruya çıkan Sağlık Meslek liselerindeki yöneticiliklerin duyurusu iptale edilecek ve buraya atamalar yapılmayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı'da yukarıdaki yazıda ?yöneticilerinin büyük bölümünün söz konusu okullarda uzun süre yöneticilik yaptıkları ve alanlarında uzmanlaşmış oldukları dikkate alınarak? diyerek bir bakıma bu yöneticilerin haklarının bulunduğunu itiraf etmişlerdir.

Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı; 5450 Sayılı kanun ile kendisine devredilen okul ve merkezlerin devredilmeden önceki yöneticilerini hiç bir işleme gerek kalmaksızın 24/04/2008 tarih ve 26826 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticiliği Yönetmeliğinin http://www.memurlar.net/haber/108179/ 16. Maddesi b fıkrası ?b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumlarına, önceki kurum yöneticileri, norm kadro esaslarına göre bir başka şart aranmaksızın atanır.? Hükümlerince, çıkaracağı yeni bir genelge ile eski görevlerine atanmalarını sağlamalıdır. Bakanlıkta bunu planladığını yukarıdaki Türk Eğitim-Sen'e verdiği cevapla ve duyuruları iptal yazısıyla kanıtlamıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber