Kalp'e dikkat: Ani ölümlerin yüzde 80'i kalpten

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Temmuz 2008 14:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp krizi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ani ölümlere sebep olan durumların da diğer birçok hastalık gibi 'önlenebilir ve tedavi edilebilir' olduğu ise çok bilinmiyor.

Kalp krizi her yıl küçük büyük demeden binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Trafik kazalarında hayatını kaybeden her bir kişiye karşılık 30 kişi kalp ve damar hastalıklarından dolayı yaşamını yitiriyor. Kalp rahatsızlıklarında oluşacak ilk tıkanmaların yüzde 20 oranında ölümlere sebep olduğu belirtilirken, tüm ani ölümler içerisindeki yüzde 80'lik payın yine kalp rahatsızlıklarından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Hastanın şikâyetleri ile ölümü arasında geçen sürenin 1 saatten az olması ve doğal olması durumuna ani ölüm denildiğini hatırlatan Kayseri Anakalp Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mustafa Kırman, ani ölümün dünya genelindeki en ciddi problemlerden birisi olduğunu söyledi. Kalp krizi sebebiyle ölümlerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Dr. Kırman'ın verdiği bilgilere göre, ani ölümler tüm ölümlerin yüzde 12'sini oluşturuyor. Bu durumun yüzde 80'i ise kalp damar hastalıkları sebebiyle yaşanıyor. Toplum içinde ani ölümlerin önlenemeyeceğine dair yanlış inanışın aksine, ani ölümler de diğer birçok hastalık gibi önlenebilir ve tedavi edilebilir bir durum.

Ani kalp ölümlerinin halen tüm dünyada çok önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini kaydeden Kırman, "Kalp ve damar sistemi rahatsızlıklarının yarısında ölüm, ani ölüm şeklinde gerçekleşir. Bu ölümlerin en önemli nedeni kalbi besleyen damarlarda daralmalar ve tıkanıklıklar sonucu gelişen koroner arter hastalığına bağlı gelişen ölümcül aritmiler, yani düzensiz kalp atışıdır." dedi. Diğer yapısal kalp hastalıklarının da ani ölüme sebep olabildiğini belirten Kırman'a göre, ani kalp ölümünün engellenmesi en başta koroner damar hastalıklarının önlenebilmesine bağlı. Sigara, kolesterol ve tansiyon yüksekliği gibi etkenler, kalp hastalığına sebep olan ve önlenebilir ya da tedavi edilebilir risk faktörleridir. Bunun dışında kalp sağlığı açısından düzenli kontroller yaptırarak bazı olayları önleyebilmek mümkün. Ciddi kalp hastalıkları olan bireylerde çeşitli tetkiklerle ani ölüm riski belirlenebiliyor. Yüksek riskli hastalara 'defibrilatör' adı verilen bazı cihazlar takılarak ani ölümlere yol açan aritmiler tedavi edilebiliyor. Bu yöntemle son yıllarda dünyada birçok hayat kurtarıldığını vurgulayan Dr. Mustafa Kırman, 30 yaş üstündeki herkesin 6 ayda bir kalp kontrolü olmak için bir uzman doktora gidip gerekli kontrollerini yaptırması gerektiğini ifade etti.

Musa Özyürek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber