TÜBİTAK 'fındık'ta aflatoksin analizi' ile AB'ye girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - TÜBİTAK Ankara Test ve Analiz Laboratuvarında (ATAL) geliştirilen fındıkta aflatoksin miktarını belirleyen yeni analiz yöntemi, büyük bir başarıya imza atarak Avrupa Komisyonunun resmi ölçüm metotları arasına girdi.

Bu gelişmeyle Avrupa Birliğinde (AB) üretilecek ya da AB'ye ihraç edilecek fındıklar, Türk araştırmacıların geliştirdiği analiz yöntemiyle test edilecek.

TÜBİTAK ATAL'da görevli araştırmacılardan Dr. Hamide Şenyuva, 1999 yılında, AB Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) ve İngiltere Merkezi Bilim Laboratuvarının (CSL) ortaklaşa yer fıstığı ezmesi, Antep fıstığı, kuru incir ve kırmızı biberi kapsayan bir çalışma yapmasına rağmen AB kanunlarında fındık için limitleri belirtilen bu tür bir çalışmanın o tarihe kadar mevcut olmadığını belirtti.

Fındık ve fındık ürünü analizlerinin yapılabilmesi için bir metot gerektiğini vurgulayan Şenyuva, TÜBİTAK ATAL'da ekibi ile geliştirdiği yöntemin tamamen özgün bir yöntem olduğunu ve uluslararası çevrelerce de kabul gördüğünü bildirdi.

Fındığın Türkiye'nin çok önemli bir ürünü olduğunu vurgulayan Şenyuva, "Fındıkta aflatoksin miktarının tespiti, her laboratuvarda farklı yöntemlerle yapılmakta ve bu farklı sonuçlara yol açmaktaydı. Fındığın uluslararası boyutta aflatoksin miktarını ölçen standardize edilmiş bir metodu yoktu" dedi.

Fındıktaki aflatoksini bazı çözücüler kullanarak tek bir işlemle aldıklarını belirten Şenyuva, "Kısaca, daha önceki analiz yöntemlerinde ve laboratuvarlar arası geçerlilik testlerinde yapılan hataları azaltarak yepyeni bir analiz yöntemi geliştirdik ve bu organizasyonu gerçekleştirdik" dedi.

Avrupa Komisyonundan 8, ABD'den 1, Türkiye'den 5 mikotoksin laboratuvarına geliştirdikleri metodu, yöntemin kimyasallarını ve numunelerini paketler halinde gönderdiklerini anlatan Şenyuva, böylece ilk başta yöntemlerinin toplam 14 laboratuvarda başarıyla test edildiğini söyledi.

Türkiye'nin bu gelişmeyle Avrupa Komisyonunda ilk kez bir analiz metoduna sahip olduğunu dile getiren Şenyuva, geliştirdikleri yöntemin Avrupa Komisyonunda "EN-CEN 14123" kodlu numara ile belgelendiğini ve 2008 yılı itibariyle kullanıma sunulduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber