Güngören'de terör saldırısı: Ölü sayısı 17'ye yükseldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2008 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-ÖLÜ SAYISI 17'YE YÜKSELDİ

Güngören'de yaşanan bombalı patlama sonucu ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi. İstanbul'da oluşturulan kriz masası, ölü sayısının 17'ye yükseldiğini açıkladı. Son gelişmelere ilişkin İstanbul Valisi Muammer Güler'in açıklama yapacağı bildirildi.


Patlamalara ilişkin soruşturma başlatıldı

- Güngören'deki patlamalara ilişkin soruşturma, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, terör ve örgütlü suçlara bakmakla görevli özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Güngören'de dün akşam yaşanan patlamalara ilişkin soruşturma başlattı.

Patlamanın ardından olay yerine giden İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ve Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in incelemelerde bulunduğu öğrenildi.

Olayda hayatını kaybeden vatandaşların otopsi işlemlerinin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı gözetiminde yürütüldüğü bildirildi.


Sağlık Bakanı Akdağ: Ölü sayısı 16

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Güngören'deki patlamalarda ölü sayısının 16'ya yükseldiğini bildirdi.

Bakan Akdağ, Güngören'de meydana gelen patlamalarda yaralananları, tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret etti.

Recep Akdağ, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde yaralıları ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, "Daha önce ifade etmiştim, 15 vefat vardı. Ona bir kişi daha eklendi. Şu anda 16 rahmetli olmuş vatandaşımız var" dedi.

Bu arada, Bakan Akdağ'ın beraberindeki İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, patlamalarda hayatını kaybeden 3 yaşındaki Aleyna Çelik'in yakınlarının soruları üzerine, çocuğun vefat ettiği haberini verdi.

Aleyna Çelik'in acil servis önünde bekleyen yakınları acı haberi duyunca sinir krizi geçirdi.

Bakan Akdağ, Medicana Hospital'daki yaralıları ziyaretinden sonra da daha önce Bağcılar Devlet Hastanesi'nde 4 yaralıyı ziyaret ettiğini belirterek, bu kişilerin genelde hafif yaralı olduklarını söyledi.

Medicana Hospital'deki yaralılardan birinin ameliyatta olduğunu, diğerinin de ameliyata alınacağını dile getiren Akdağ, bu kişilerin durumlarının ağır olarak ifade edilebileceğini anlattı.

Akdağ, bir basın mensubunun "Bazı hastanelerin doluluk nedeniyle hastaları kabul etmediği ve diğer hastanelere sevk edildiği söyleniyor" şeklindeki sözleri üzerine de şunları kaydetti:

"Böyle bir şey yok. Gerçekten bu tip hadiselere artık 112 Acil sistemimiz ve komuta kontrol merkezi diyoruz biz, bütün metropol kentlerimizde hazır durumdalar. İstanbul'daki bu olayda da gerçekten arkadaşlarımız çok hızlı hareket etmişler. Sizlerin huzurunuzda 112'de çalışan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Süratle yaralılarımız birçok hastaneye aynı anda ulaştırılmış. Bahsettiğiniz gibi hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadık."

Akdağ, yaralı sayısının 100'ün üzerinde olduğunun söylendiğini, ancak bunun büyük çoğunluğunun hafif yaralanmalardan oluştuğunu bildirdi.

Bakan Akdağ daha sonra Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesini ziyaret ederek yaralılar hakkında bilgi aldı.

İstanbul Valisi Muammer Güler, çöp tenekesine konan bombaların patladığını, 15 kişinin öldüğünü, 150'ye yakın yaralı olduğunu açıkladı.

Güler, zaman ayarlı ya da uzaktan kumandalı bomba olabileceğini, bunun araştırılacağını belirtirken, ?Haince, insanlık dışı, kalabalığın yoğun olduğu yerde, masum insanları öldürmeye yönelik? diye nitelediği olayı, ?terör? saldırısı olarak niteledi.

Görgü tanıkları, ilk patlama sesini duyunca, olay yerine koştuklarını, ikinci bombanın patladığı sırada olay yerinde 1000'den fazla kişi olduğunu anlattılar.

Yaralılar, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel İstanbul İlgi Hastanesi, Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

ADI BELİRLENEN YARALILAR

Hastanelerde tedavi altına alınan yaralılardan adları belirlenenler şunlar:

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Semih Maden, Tuğba Gök, Sümeyye Bilgi, Abdullah Dinleyici, Himmet Ali Erinç, Mehmet Durak, Kamuran Altıkardeş, Emine Gök, Elmas Ercan, Fatma Kaboğlu.

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi: Süleyman Özdemir, İrfan Özyalçın, Ali Osman Yiğit.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi: Şaban Sakarya, Asım Balkan, Bekir Uslu, Saffet Kaya, Onur Bozkurt, Ali Osman Aydemir, Bekir Dağdeviren, Perihan Özkul, Umut Aydın, Onur Aydın, Songül Demirpolat, Yunus Emre Azizoğlu, Nilgün Yücel, Abdullah Dinleyici, Yakup Geridönmez, Mehmet Demirpolat, Feyat Yasak, Sadık Kılıç, Remzi Tanrıkulu ve 3 yaşında ismi belirlenemeyen bir çocuk.

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Mehmet Koç, Ahmet Yıldız, Oya Kuş, Aslıhan Korkmaz.

Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Yeşim Azali, Zeynep Atakol, Sanem Gelve, Hanife Kağızmanlı, Tahsin Kalkanoğlu, Şengül Yıldızlı, Gülsüm Gazi.

ERDOĞAN VE GÜL SALDIRIYI LANETLEDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ?İstanbul Güngören'de işlek bir caddede ve yoğunluğun bulunduğu bir saatte kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayırt etmeden hunharca masum vatandaşlarımızı hedef alan terör saldırısını nefretle lanetliyorum? dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Güngören'de meydana gelen patlamalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Erdoğan, şunları kaydetti:

?İstanbul Güngören'de işlek bir caddede ve yoğunluğun bulunduğu bir saatte kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayırt etmeden hunharca masum vatandaşlarımızı hedef alan terör saldırısını nefretle lanetliyorum. Bu vahşetin sorumluları, nerede olurlarsa olsunlar hiç bir şekilde kendilerini bekleyen sondan kurtulamayacaktır.İstanbul Valimiz Muammer Güler ve Başbakan Yardımcımız Hayati Yazıcı diğer yetkililerimizle birlikte olay yerinde gerek emniyet tedbirlerini, gerekse acil yardım ve tıbbi müdahale çalışmalarını koordine etmektedirler. İçişleri ve Sağlık Bakanlarımız da İstanbul'a hareket ederek çalışmalara nezaret etmek üzere talimatlandırılmıştır. Millet olarak acımız büyüktür. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve metanet diliyorum. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar temenni ediyorum. Bu tür hain saldırılar, hiç bir zaman amacına ulaşamayacağı gibi terörle mücadeledeki azim ve kararlılığımızı daha da artırmaktadır. İnanıyorum ki, aziz milletimiz de huzur ve istikrarına kast eden bu menfur saldırıya en güçlü cevabı, birlik ve beraberliğine kararlı duruşuyla daha çok sahip çıkarak verecektir.?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Güngören'deki patlamalarla ilgili olarak, ?Terörün acımasızlığını, kadın-erkek, genç-yaşlı ve çocuk ayrımı yapmaksızın insanlık dışı vahşetle şiddet isteğini ortaya koyan bu saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyorum? dedi.

YAZICI: MUTLAKA BULUNACAKLAR

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Güngören'deki patlamalara ilişkin, ?Bunun hain bir örgüt olduğu, hain kişi ve kişilerce yapıldığı belli, ama o kim, o henüz belli değil. Arkadaşlar araştırma yapıyor, mutlaka bulunacaklar? dedi.

Güngören'deki olay yerinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Yazıcı, olayda kaç bombanın patladığı yolundaki bir soruya, ?Bana verilen bilgiye göre orada bir ses bombası patlıyor. Daha sonra da vatandaş toplanıyor. Vatandaş kümelenince çöp bidonundaki bomba patlıyor? karşılığını verdi.

BİRİNCİ PATLAMANIN GÖRÜNTÜLERİ VAR

İstanbul Valisi Muammer Güler, ?canlı bomba emaresinin? bulunmadığını belirterek, patlamanın ?çöp tenekesine konulmuş patlayıcıdan? kaynaklandığını söyledi.

Üçüncü bir bombanın söz konusu olmadığını söyleyen Vali Güler, olay yerinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, patlamalar sonucunda çöp tenekeleri, yerdeki taşlar ve çevredeki bazı dükkanların çerçevelerinin tahrip olduğunu belirterek, bombaların gücüne dikkat çekti.

Birinci patlamanın görüntülerinin bulunduğunu bildiren Güler, ?Elbette MOBESE kameralarının tespiti yapılacak. Olay sırasında çekim yapanlar olabilir. Birinci patlamadan sonra telefonlarla çekilen görüntüler olabilir. Görgü tanıkları ifadesi olabilir. Bu görüntüler tek tek değerlendirilecek? diye konuştu.

Terör saldırısını gerçekleştiren örgüt konusunda çeşitli ihtimallerin şu anda değerlendirildiğini belirten Güler, ?Ama olayın bu kadar sıcaklığında şimdi yapacağımız şey, vatandaşlarımızın tedavilerinin en iyi şekilde yapılmış olmasıdır? dedi.

Vali Güler, bir soru üzerine, ?Canlı bomba emaresi yok. Çöp tenekesine konulmuş patlayıcı. Zaman ayarlı, peş peşe ayarlanmış olabilir veya uzaktan kumandalı olabilir. Bunlar inceleniyor? diye konuştu. Güler, şunları söyledi:

?Ama bundan büyük bir hadise vardır. Buradaki terör saldırısının özelliği masum vatandaşlara, doğrudan insanların can güvenliğin, çoluk çocuk, yaşlı genç demeden ve insanların çok bulunduğu bir yerde alçakça, haince, insanlık dışı, tüm melanetleri içinde barındıran bir tarzda yapılan bir saldırı olması nedeniyle de lanetlenecek bir olaydır.?

Basına da ricada bulunan Güler, patlamadan sonra insanların duygularını rencide edecek görüntülerin verilmemesini istedi. Güler, ?Elbette olayın hemen akabinde ve yaralıların gelişi sırasında alınan görüntüler olabilir. O görüntülerin hepsi değerlendirilecektir. Haber alma hürriyeti ile ilgili bir itirazımız yok ama bu görüntülerin defalarca insanları rencide edecek şekilde verilmesini terörün amaçlarına hizmet bakımından da uygun olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum? diye konuştu.

ATALAY: TERÖRÜN ACIMASIZ YÜZÜNÜ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul Güngören'deki patlamalarla ilgili olarak, ?Acı bir olay terörün acımasız yüzünü bir kez daha gördük? dedi.

Atalay, incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a hareketi öncesinde AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

?Acı bir olay. Terörün acımasız bir kez daha gördük. Patlamalarda çok can kaybı ve yaralı var. Üzgünüm. Sağlık Bakanımız ve Emniyet yetkililerimizle birlikte yerinde incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a gidiyoruz. Gerekli açıklamayı incelemelerimin ardından İstanbul'da yapacağım.?

RTÜK RİCA ETTİ

RTÜK Başkanı Zahid Akman, Güngören'deki patlamaların ardından televizyon kanallarının üst düzey yöneticilerini arayarak görüntüler verilirken dikkatli ve duyarlı davranmaları için ricada bulunduğunu bildirdi.

Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patlamanın ardından ilk verilen görüntüleri uzmanlarla birlikte incelediğini söyledi.

Televizyonların üst düzey yöneticilerini arayarak patlama görüntüleri verilirken dikkatli ve duyarlı davranmaları için ricada bulunduğunu belirten Akman, ?Tüm görüntüler uzmanlar tarafından inceleniyor. Kanlı ve parçalanmış vücut görüntülerinin verilmemesi ricasında bulunduk. Bütün televizyon yöneticileri bu konuda duyarlı olduklarını ve hassasiyet göstereceklerini söylediler? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber