Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2008 14:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Fatih Üniversitesi Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kaftan, hormonlu gıdaların sürekli alınması halinde ergenlik sorunları, kanser gibi hastalıklara neden olabileceğini belirterek, "Meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesine önem gösterilmeli" dedi.

Fatih Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kaftan, CİHAN'a yaptığı açıklamada, tarım ürünlerinin verimini artırmak amacıyla bilinçsizce hormon kullanıldığına dikkat çekti. Kaftan, "Bu kullanım sonucu her sebze ve meyve her mevsimde bulunmakta. Çocuklar hangi mevsimde hangi meyve ve sebze yetişir, bilmez durumda" diye konuştu.

Hormon kullanılarak üretilen bitki ve gıdaların sürekli tüketilmesi halinde, vücuttaki hormon dengesinin bozulduğunu aktaran Kaftan; bunun sonucu yorgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, bağışıklık sisteminde zayıflık, kalp, damar hastalıkları, kanser, obezite, ergenlik sorunları gibi hastalıkların ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Özellikle ergenliğe erken geçiş, şeker hastalığı ve alerjik sorunların çocuklarda giderek arttığını vurgulayan Kaftan, "Bunun en büyük nedenlerinden biri hazır, katkı maddeli gıdalar. Bu gıdaların tüketilmesini engellemek belki çok zor olabilir. Ama aynı gıdalardan fazla miktarda çocuklara vermemek, yedirmemekte önemli" şeklinde konuştu.

Bu maddelerin anne sütüne de geçtiğini belirten Kaftan, bebekli annelerin de yediklerine dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Kaftan, şöyle devam etti:

"Hormonlu gıdalar sürekli tüketilirse doğal vücut mekanizması bozulmaları, bağışıklık sistemi zayıflıkları, kilo nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklar ve kanser gibi hastalıkların görülmesine sebep olmakta. Bunların içinde ise obezitenin ayrı bir yeri var. Obezite bütün hastalıkların temelinde olduğu için üzerinde özellikle durulması gerekir.

Öncelikle, meyve sebzeleri normal zamanlarında yani mevsiminde tüketmeye özen göstermek gerekir. Hormonlu ürünlerden kaçınılmalı. Dış görünüşlerinden tam anlaşılmasa da şekli, tabii görünümü bozuk sebze ve meyvelerden uzak durulmalı. Denetlenmiş gıdalara önem verilmeli. Bununla birlikte ilgili Bakanlıkların sebze ve meyve yetiştirmede kullanılan maddelere sınırlandırma getirmesi de önemli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber