9 Ağustos 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 09 Ağustos 2008 09:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANADOLU AJANSI HABERLERİ

1- Kafkasya'da çatışma...

- Gürcistan'ın Güney Osetya'ya kapsamlı harekat düzenlemesiyle başlayan, Rusya'nın da Gürcistan'ı bombalamasıyla yeni bir boyut kazanan gelişmeler izleniyor.

2- "TBMM Başkanlık Kupası Bisiklet Turu", Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın TBMM Şeref Kapısı önünden vereceği startla başlayacak.

3- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kayseri'de Ak Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı ve Siyaset Akademisi 2. dönem sertifika törenine katılacak, Mehmet Tarman Çocuk Hastanesi inşaatında incelemelerde bulunacak.

4- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van'da Engelsiz Türkiye Projesi paneline katılacak.

5- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Manisa merkezde ve Salihli ilçesinde inceleme ve ziyaretlerde bulunacak.

6- İhracatta yeni hedef: 136 milyar dolar.

- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen: "2002 yılında 36 milyar dolarla teslim aldığımız Türkiye ihracatını yıl sonunda 136 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz."

- "Program hedefimiz 119 milyar dolardı. İhracatçımızın başarılı çalışmaları sayesinde yeni bir hedef belirledik."

7- Siyasi partilerden...

- DTP Parti Meclisi toplantısı parti genel merkezinde yapılacak.

- DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Tokat'ta düzenlenen toplantıda konuşacak, Kemalpaşa Belediyesince organize edilen şenliklere katılacak.

- Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Malatya'da partisinin Hekimhan ilçe teşkilatını ziyaret edecek.

- Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, partisinin Isparta İl Kongresi'ne katılacak.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, partisinin Bursa'daki "Parti Okulu"nda "CHP'nin AB ve Dış Politikaları" konulu oturuma konuşmacı olarak katılacak.

- SHP Genel Sekreteri Uğur Cilasun, Giresun Gazeteciler Derneğinde basın toplantısı yapacak.

8- Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel İdare Kurulu toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardar'ın katılımıyla Elazığ'da yapılıyor.

9- Açık deniz eğitimlerini tamamlayacak Deniz Harp Okulu 3. sınıf öğrencileri İstanbul'a dönüşlerinde törenle karşılanacak.

10- Memur-Sen il temsilcileri Ankara'da toplanacak.

11- Japonya'nın Nagasaki kentine atom bombası atılmasının 63. yıl dönümünde kurbanlar anılacak.

12- "e-atıklar" doğayı tehdit ediyor.

- Teknolojik gelişmeler sayesinde elektronik markete dönüşen dünyada bilgisayarlar 2-5 yıl, cep telefonları 18 ay, dayanıklı tüketim malzemeleri ise 15 yılda "e-atık" oluyor.

- Yıllık 20-50 milyon ton arasında "e-atık" üreten insanoğlu, bu oranı her yıl yüzde 5-8 arasında artırıyor.

- AB ülkelerinde 2011'de "e-atık" miktarının 10 milyon tona ulaşması bekleniyor.

13- Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken'den "Ramazan" uyarısı:

- "Vatandaşlar, yerel yönetimler ve hayır kurumları, muhtaçlara dağıtacakları yardım kolilerini en yakınlarındaki esnaftan temin etmeli."

- "Reklamla hayır olmaz. İnsanlar 'yardım yapacağız' diye rencide edilmemeli."

14- Yatırımcı rehberi...

- İMKB'de işlem gören hisse senetleri, haftalık bazda ortalama yüzde 4,73 oranında değer yitirdi.

- ABD dolarının YTL satış fiyatı yüzde 2,50 artarken, avronunki de yüzde 0,72 düştü.

- Yatırım fonlarına katılma belgeleri geçen hafta ortalamada yüzde 0,32 artış gösterdi.

15- İskenderun Körfezi demir-çelikle büyüyor.

- Hatay'ın Dörtyol ilçesinde kurulu İSDEMİR'in yassı mamulde yıl sonunda üretime başlama hedefi doğrultusunda firmaların körfez ve çevresine olan ilgisi artarak devam ediyor.

- Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odasına kayıt yaptıran firma sayısı geçen yıla göre yüzde 20 oranında arttı.

16- 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda 17 dalda müsabakalar başlıyor.

- İlk gün 10 Türk sporcu yarışacak, 7 altın madalya sahibini bulacak.

17- 20. Avrupa Yıldız Bayanlar Basketbol Şampiyonası Finalleri, Polonya'nın Katowiçe kentinde sürüyor.

- Türkiye, (A) Grubu'nda 2. maçını Fransa ile yapacak.

18- 11. Avrupa Ümit Erkekler Basketbol Şampiyonası, Letonya'nın başkenti Riga'da sürüyor.

- Türkiye, yarı final maçında Sırbistan ile karşılaşacak.

19- 2009 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası Eleme Grubu maçlarına hazırlanan (A) Milli Takım, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda Sırbistan ile antrenman maçı yapacak.


ANKA HABER AJANSI HABERLERİ

ERGENEKON EKLERİNDE YOK YOK

-Ergenekon iddianamesinin 441 klasörlük eklerinde adeta yok yok. Hem devlet, hem kişisel hem de şirket sırlarının yer aldığı onca belge arasında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 1988'de Suudi Arabistan'da işçi olarak çalışırken Türkiye'de bulunan Prof. Dr. Yaşar Bağdatlı'ya verdiği vekâletname de yer aldı. Belgeler arasında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün memuriyet hayatını kapsayan özlük dosyası ve dosyanın tüm detayları da bulunuyor.

-Klasördeki ekler arasında kişilere ait ajandalardaki özel telefon numaraları, eski cumhurbaşkanı ve başbakanlar ile cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, milletvekili, asker, bürokratlar ve gazeteciler ile bir çok kişi hakkında yazılan özel notlar, özel yaşamlarına dönük iddiaların yanı sıra özellikle TSK'ya ait devlet sırrı niteliğinde bir çok belge de iddianamenin eklerini taşıyan CD'lerde mevcut. Milli güvenliği ciddi biçimde zaafa uğratacak belgelere ulaşmak bu cd'leri kopyalamak kadar kolay.

-Eklerde tarihi belgeler de yer alıyor. 1947 yılında bir maliye müfettişinin Kürtlerle ilgili Van raporu ile 1973 THKO'nun iddianamesi de ekler arasında bulunuyor.

-4 YILDA TAKİPTEKİ KREDİ ORANI YÜZDE 66 ARTTI

-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel'in soru önergesine verdiği yanıt, 2004-2008 Mayıs döneminde takipteki kredi oranının yüzde 66 artarak 6,4 milyar YTL'den 10,5 milyar YTL'ye yükseldiğini ortaya koydu. Bakan Ekren sözkonusu dönemde takipteki tüketici kredilerinin tutarının 94,4 milyon YTL'den 1,3 milyar YTL'ye çıktığını bildirdi. Erken takipteki taksitli ticari kredilerin tutarının ise yine 4 yılda 53,5 milyon YTL'den 868, 4 milyon YTL'ye yükseldiğini kaydetti.

-Bakan Ekren takipteki kredi oranlarındaki artışı ise ?Bununla birlikte aynı dönemde nakdi krediler yüzde 231 artışla 99 milyar YTL'den 328 milyar YTL'ye, gayrinakdi krediler ise yüzde 104 oranında artışla 56 milyar YTL'den 114 milyar YTL'ye yükselmiştir. Bu durum toplam takipteki alacaklardaki gelişimin, kredi genişlemesinin gerisinde kaldığını göstermektedir? şeklinde savundu.

-Ekren'in verdiği bilgilere göre, Türkiye'de faaliyet göstermekte olan bankalarca kullandırılan tüketici kredileri ve taksitli ticari kredi toplam stoku 2004 Aralık - 2008 Mayıs döneminde yüzde 492 oranında artışla 19,4 milyar YTL'den 114,7 milyar YTL'ye, söz konusu kredilere ilişkin olarak bankalarca raporlanan müşteri sayısı da yüzde 196 oranında artışla 4,3 milyon adetten 12,9 milyon adede yükseldi.

-DOKUNULMAZLIK DOSYALARINDA REKOR DTP'NİN

-Meclis'te, yasama dokunulmazlıkları konusunda 23. Dönem 2. Yasama yılı sonunda toplam 220 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bunlardan, 21 milletvekili ve toplam 109 dosyayla DTP birinci, 52 milletvekiline ait 79 dosyayla AKP ikinci, 18 milletvekiline ait 29 dosyayla CHP üçüncü sırada yer alırken, MHP ise 1 milletvekiline ait üç dokunulmazlık dosyayla bu dönem en az dokunulmazlık dosyası olan parti oldu.

-CHP'DE ?85'NCİ YIL? MÜZESİ HAZIRLIĞI

-CHP kuruluşunun 85'nci yıldönümü nedeniyle müze çalışması başlattı. 9 Eylül'de kuruluşun kutlayacak olan CHP'de, genel merkez binasında bulunan Parti Müzesi de açılacak. Müzede, CHP'nin 1923-1981 ile 1992'yılından günümüze kadar iki safha halindeki yaşamında kullanılan ve tarihi değeri olan her türlü obje, belge bulunacak.

-CHP Genel Başkanları Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen'in fotoğrafları ile parti yaşamlarına öncelik verilen biyografileri yer alacak.

-523 PROFESÖR SALI GÜNÜNE KİLİTLENDİ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 21 üniversiteye yaptığı rektör atamalarının yankısı sürerken, 12 Ağustos Salı günü toplanacak olan YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan 23 üniversite için 523 aday arasında 3'er isim belirleyerek Köşk'e gönderecek.

-ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİNE DANIŞTAY VETOSU

-Danıştay 1. Dairesi, Kadıköy de ücretsiz veya indirimli sağlık hizmeti sunan Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyeleri hakkında yargılama vizesi verdi.

-BASK:??5 YTL İÇİN MEMURU SATMIŞ' GÖRÜNMEYELİM?

-BASK Genel Başkanı Resul Akay, Hükümet ile Konfederasyonlar arasında 15 Ağustos'ta başlayacak 7'nci toplu pazarlık müzakerelerine ilişkin görüşlerini paylaşmak üzere Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen'e birer mektup gönderdi.

-Konfederasyonlar arasında kimi yıllarda yaşanan tatsız ve sevimsiz diyalogların tekrarlanmaması için önlem alınmasını isteyen Akay, ?Sendika üyelerine sağlanan 5 YTL'nin artırılması talebi rafa kaldırılmalıdır. ?5 YTL için memurları sattılar' türünden bir algılamaya neden olmamak için bu konu gündeme dahi getirilmemelidir? dedi.

-ANKARA'DAKİ ELEKTRİK KESİNTİLERİ MECLİS GÜNDEMİNDE

-Ankara'da özellikle bazı semtlerde sık sık yaşanan ve mekanik araçların arızalanmasına neden olan elektrik kesintileri Meclis gündemine taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Ankara'da yaşanan elektrik kesintileri ve elektrik alt yapısıyla ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

-RADYO VE TELEVİZYONLARA VERİLEN CEZALAR İNTERNETTEN DE DUYURULACAK

-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun radyo ve televizyonlara vereceği cezalar 15 Ağustos'tan itibaren RTÜK'ün internet adresinden de yayınlanacak. RTÜK, bu uygulamayla hem kurumun daha da şeffaflaşmasını hem de yayıncı kuruluşların kararlara bakarak RTÜK'ün uygulamalarından haberdar olarak bir öndenetim yapmalarını hedefliyor.

-MEB, GÖREVDE YÜKSELME SINAVI PLANLAMIYOR

-Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Orman, yargı kararın nedeniyle boş bulunan şef kadroları için görevde yükselme sınavı yapılması gerektiğini, böyle bir sınavın ise hala planla aşamasında dahi olmadığını açıkladı.

-ÇİFTÇİNİN ÇIKARDIĞI HEYKEL, BÖLGEYİ ?AÇIK HAVA MÜZESİ?NE DÖNÜŞTÜRECEK

-Gaziantep'in İslahiye ilçesinin Zincirli Köyü'nde bir çiftçinin tarlasını sürerken gün ışığına çıkardığı, Geç Hitit dönemine ait taş heykel, bölgenin ?açık hava müzesi?ne dönüştürülmesini sağlayacak.

-Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, ?Biz bu bölgede bu kadar zenginlik olduğunu bilmiyorduk, şimdi bölge halkıyla beraber fikrimiz değişti. Bölgenin tamamının bir açık hava müzesine dönüştürülmesi projesine başlayacağız? dedi.

-TBMM BAŞKANLIK KUPASI BİSİKLET TURU

-TBMM Başkanlık Kupası Bisiklet Turu, TBMM Şeref Kapısı önünde başlıyor. Bisiklet turu startına TBMM Başkanı Köksal Toptan da katılıyor. (Saat: 11.00)

-DTP PARTİ MECLİSİ TOPLANIYOR

-DTP Parti Meclisi Eşbaşkanlar Ahmet Türk ve Emine Ayna başkanlığında toplanıyor. DTP PM toplantısında son siyasal sürecin değerlendirilmesi yapılıyor. (Saat: 10.30)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber