Üniversitelerin burslarına eleştiri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 10:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ODTÜ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Bilgehan Ögel, üniversitelerin ÖSS'de başarılı olan öğrencilere yüksek miktarlarda burslar vermelerini eleştirdi.

Ögel, diğer üniversiteler gibi ODTÜ'nün de ÖSS'de başarılı öğrencilere burs verdiğini kaydetti. Sayısal-2 alanında ilk 50'ye, Eşit Ağırlıklı-2 alanında ilk 15'e girenler ile tüm puan türlerinde birinci olup ODTÜ'yü tercih ederek kayıt yaptıranlara burs sağlandığını anlatan Ögel, burs miktarının 325 YTL olduğunu, ODTÜ olarak son 2 yıldır ilk 50'ye giren öğrencilere burs verildiğini, bundan önce ise ilk 100'e girenlere burs sağlandığını anlattı.

"Bunu belki ilk 25 ile de sınırlayabiliriz. Çünkü bu konuda fazla rekabetin doğru olmadığını düşünüyoruz" diyen Ögel, "Bu konuda rahatsızlığımız var. Son yıllarda bu iş üniversiteler arasında biraz futbolcu transferine döndü. Karşımızdakinin öğrenci olduğunu, onun psikolojisini unutmamalıyız. O bir futbolcu değil, öğrencidir. Onun psikolojik yapısını daha da önemlisi toplumsal sorumluluk bilincini köreltmemeliyiz. 2000-2500 YTL aylık burs alan, örneğin elektrik-elektronik mühendisliği bölümünde okuyan bir öğrenci, işe girdiği zaman büyük bir olasılıkla 2 bin 500 YTL ile işe başlamayacak, maaşı daha düşük olacak. Belki vardiya mühendisi olacak. Dolayısıyla o kişinin 'Ben öğrenciyken bile daha fazla burs alıyordum' demesi doğru değil diye düşünüyoruz. Bizim verdiğimiz 325 YTL belki biraz az ama dereceye giren öğrencilere YURTKUR da burs veriyor. Bunlar toplandığında belirli bir miktar yapıyor. Onların toplumsal sorumluluk bilincini zayıflatmamalıyız. O açıdan fazla bursu eleştiriyorum. Yoksa onlara bir ödül vermek, bu çalışmalarının karşılığını vermek, ailelerine olan bağımlılıklarını azaltmak, ailelerine rahat nefes aldırtmak üniversitenin görevi tabii ki" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber