SES: Hastanede enfeksiyon şüphesi devam ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2008 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık ve Sosyal İşler Hizmetleri Sendikası (SES) Genel Başkanı Bedriye Yorgun, geçtiğimiz günlerde bebek ölümleriyle gündeme gelen Ankara Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde 40 bebeğin enfeksiyon nedeniyle tedavisine devam edildiğini belirterek, hastanede enfeksiyon şüphesinin devam ettiğini söyledi.

SES Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Bedriye Yorgun, Zekai Tahir Burak Hastanesi'ndeki bebek ölümlerini ve hastane enfeksiyonunu gündeme getirdiklerini hatırlatarak, Sağlık Bakanlığı inceleme heyetinin bu konuda hazırladığı raporun, kendilerinin haklılığını ortaya çıkardığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı raporda, Mayıs ayından itibaren yenidoğan ünitesinde kapasitenin üstünde yatış olduğu, hasta başına 2 olması gereken hemşire sayısının 8'e yükseldiği, Mayıs ayından itibaren hastane enfeksiyonunun görüldüğünün yer aldığını ifade eden Yorgun, Temmuz ayında 49, Ağustos ayının ilk 5 gününde ise 25 bebeğin bu hastanede öldüğünü söyledi. Raporda, ölüm nedenlerinin, enfeksiyon salgını ve hemşire sayısının yetersizliği gibi iki temel nedene bağlandığını vurgulayan Bedriye Yorgun, "Mayıs ayındaki Klebsiella enfeksiyonu sayısındaki artış doğru değerlendirilip bir salgına dönüşmeden gerekli önlemler alınsaydı, bu denli acı bir tablo ile karşılaşmayabilirdik" diye konuştu.

Bedriye Yorgun, SES olarak raporda belirtilen tespitlere katıldıklarını, ancak sorunun temelinde hükümetin uyguladığı sağlık politikalarının yanlışlığının yattığını düşündüklerini savunarak, "Sağlık Bakanlığı, birkaç sağlık çalışanını suçlayarak sorumluluktan kurtulamaz. Sağlık çalışanları bu durumun sorumlusu değil, ağır iş yükü altında ezilyen mağdurlarıdır" dedi.

Bebek ölümlerinin yaşanmaya başladığı süreçte hastane yönetiminin tutumunun da yanlış olduğunu savunan Bedriye Yorgun, şöyle konuştu: "Bu süreç hastane yönetiminin, kamuoyuna belge sunmamıza, enfeksiyonun adını açıklamamıza rağmen, ölümlerin nedeninin hastane enfeksiyonu olduğunu reddetmesi, bizi siyasi davranmakla suçlaması, Mayıs ayında belirginleşen tehlikeye karşı önlem almaması ve hasta alımına devam etmesi tam anlamıyla bir kötü yönetim örneğidir. Bu nedenle başta başhekim olmak üzere, ilgili yöneticiler derhal görevden alınmalıdır. Sağlık politikalarını tek taraflı belirleyen ve uygulayan AKP hükümeti ve Sağlık Bakanlığı da yaşananların siyasi sorumluluğundan kurtulamaz. Sağlık Bakanlığı'nı uyguladığı sağlıkta dönümüş programından derhal vazgeçmeye çalışıyoruz."

Hastane enfeksiyonlarının sadece Zekai Tahir Burak Hastanesi'nin sorunu olmadığını, tüm Türkiye'de bu sorunun yaşandığını vurgulayan Bedriye Yorgun, "Enfeksiyonla mücadele çok zor ve pahalı bir iş. Hastane yönetimlerinin enfeksiyonları saklama refleksi nedeniyle bunlar zamanında ortaya çıkarılmıyor" şeklinde konuştu.

SES üyesi doktor Cemal Hüseyin Gönenç ise hastane enfeksiyonlarının birden bire yok edilemeyeceğini belirterek, Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde enfeksiyon şüphesi ve riskinin devam ettiğini söyledi. Bedriye Yorgun, son edindikleri bilgiye göre 40 bebeğin enfeksiyon nedeniyle tedavisinin devam ettiğini belirterek, hastanede enfeksiyon şüphesinin devam ettiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber