İşveren, zorunlu avukatı çalıştırmayı istemiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2008 14:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci, anonim şirket ve yapı kooperatiflerine sözleşmeli avukat çalıştırma zorunluluğu getiren düzenlemenin iptali için tüm odalara tepki çağrısı yaparak, imza kampanyası başlattıklarını söyledi.

Hasan Ali Kilci, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, 2001 yılında uygulanmaya başlanan 2008 yılı başında hızlandırılan Avukatlar Kanunu'nun 35. maddesi 3. Fıkrası gereği, sermaye miktarının 5 katı veya daha fazla sermayesi bulunan anonim şirketler ile hisse sayısı 100 veya daha fazla olan kooperatiflere sözleşmeli avukat çalıştırma zorunluluğuna tepki gösterdi.

Düzenlemenin yatırımcı üzerinde yük getirdiğini belirten Kilci, ''Sermaye ve üye kriterleri yetersizdir. Kriterler yetersiz olunca da hukuki düzenlemeden doğru sonuçlar çıkmayacaktır. Sözleşmeli avukat çalıştırma zorunluluğu toplu iş sözleşmesi kapsamına giren şirketlere veya halka açık şirketlere getirilebilirdi. Yapı kooperatifi merkez birliklerine böyle bir zorunluluk getirilebilirdi. Ayrıca düzenlemenin eksik olduğu görüşündeyiz. Bir holding tek bir avukat bulundurarak yükümlülükten kurtulabilecek midir? Bu belli değildir. Yani bir avukat bir sözleşme ile birden fazla firmayı temsil edebilecek midir ?'' dedi.

Şirket ve kooperatiflere sözleşmeli avukat çalıştırma zorunluluğu getiren düzenlemenin piyasa ekonomisine de aykırı olduğunu öne sürerek, ihtiyaç, verimlilik ve maliyetin gözardı edildiğini savunan Kilci, düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yapıp imza kampanyası başlattıklarını kaydetti.

Baroların, yasanın uygulanması konusunda ısrarcı olarak işçi bulma kurumu gibi çalışmaya başladığını belirten Kilci, uygulamanın avukatlık mesleğinin saygınlığına da zarar verdiğini belirti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber