MEB, simitçi, dönerci ve dondurmacı yetiştirecek

Haber Giriş : 06 Kasım 2004 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), simitçi, dönerci, mezeci, baklavacı, dondurmacı ve kebapçı yetiştirecek. Bakanlık, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Beslenme ve Gıda Alanlarında Eğitim ve İş Gücü Yetiştirme Projesi' kapsamında gıda sektöründe 22 ayrı meslek kursu düzenleyecek.

Kurslar, gıda alanında çalışıp, çalıştığı alan ile ilgili belge sahibi olmayanlar veya yeterliliklerini artırmak isteyenlerle, sektörde çalışmayıp da meslek kazanmak isteyenler için düzenlenecek. Kız meslek liselerinin bünyesinde gerçekleştirilecek kurslar 2005 yılı başında başlayacak. 15 adayın başvurusu halinde verilecek kurslarda, iki yıldır bu proje üzerinde çalışan ve kursların programını hazırlayan bin 47 öğretmen görev yapacak. Mesleki Eğitim Kanunu'na göre işyerlerinde alanında mesleki eğitim almamış olanlar çalıştırılamıyor. Mesleki eğitim almadan daha önceden çalışanların ise eğitim yolu ile mesleğin gerektirdiği yeterliliklere sahip olmaları gerekiyor.

El-ayak bakımı da öğretilecek

Ortalama 300 saat ders verilecek kurslarda ?bulaşık yıkama, çöpler ve haşereler, iş hukuku, iletişim, ilkyardım, besin-mikroorganizma ilişkisi' gibi dersler verilecek. Kurslarda verilecek ?kişisel bakım' derslerinde ise ?banyo sıklığı, diş-ağız temizliği, saç ve cilt bakımı, el-ayak temizliği ve giysi seçimi' konuları işlenecek. Bu temel derslerden sonra kurs alanıyla ilgili pişirme teknikleri gibi detaylı bilgilere geçilecek. İnsan ilişkileri dersinde, "toplumsal yaşamanın gereği, aile, hükümet, ekonomi ve teknoloji, din, ahlak, görgü kuralları ile gelenek ve görenekler? işlenecek. İletişim dersinde ise ?tutum ve tavırların iletişim sürecindeki önemi, eğitim, alışkanlık, merak, yazılı ve sözlü iletişim' konuları öğretilecek. Projeyle toplumun sağlıklı yaşaması ve ekonomik yönden gelişmesi ile gıda sektörüne nitelikli eleman yetiştirilmesi hedefleniyor. Proje hayata geçirildiğinde, gıda maddelerinin üretildiği, satışa sunulduğu ve toplu beslenme yapılan yerlerde, alanıyla ilgili eğitim almamış elemanların istihdamı ile hijyen kurallarının yeterince uygulanmaması engellenmiş olacak.

22 gıda sektöründe verilecek kurslar şöyle: "Baklavacı, buğday yıkamacı, değirmen ustası, dondurmacı, dönerci, fırıncı, garson, ızgara köfte ustası, kadayıf imalatçısı, kebapçı, makarnada paketleme ustası, makarnada hamur ustası, makarna ustası, mezeci, muhallebici, pastacı, pideci, pizzacı, promosyon elemanı, simitçi, valsci, yaş meyve ve sebze hazır yemek konserveleri ustası."

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber