Okul kırtasiye ve tekstil ürünlerinin yüzde 17'si uygunsuz

Haber Giriş : 21 Ağustos 2008 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara hitap eden kırtasiye ve tekstil ürünlerini, satış öncesi sağlık testlerinden geçiren Metro Toptancı Market, bu ürünlerin yüzde 17'sinin "uygunsuz" olduğunu belirledi.

Metro Genel Müdürü Hakan Ergin, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında, ?Kullanılan ürünlerde en büyük sorun kimyasal maddelerdir? dedi. Metro'nun pazar payı hakkında bilgi veren Hakan Ergin, ?Türkiye'de kırtasiye pazar değerinin 1.1 milyar olduğunu düşünüyoruz. Bunun yüzde 35'i okulla ilgili satışlardan, yüzde 65'i ise ofislerle ilgili satışlardan elde ediliyor. Metro'nun kırtasiyede Pazar payı yüzde 2 iken, zincirler arası piyasadaki Pazar payı yüzde 6? diye konuştu.

Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocukların kullandığı ürünler hakkında, risk analizi yaptıklarını kaydeden Ergin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Özellikle kalem, matara, silgi, boya, beslenme kabı, çorap, iç çamaşırı ve oyun hamuru gibi çocukların çok fazla kullandığı ürünleri inceledik ve 290 ayrı üründe test yaptık. Ürünlerin içinde fitalatlar, azo, kanserojen, allerjen boya maddeleri, ağır metaller, formaldehit ve ph gibi zararlı içeriklerin var olup olmadığına dikkat ettik."

-?GIDA DIŞI ÜRÜNLERDE YETERİ KADAR SAĞLIK TESTLERİ YAPILMIYOR?

Tüketicilerin daha çok gıda ürünlerinde sağlık standartlarına dikkat ettiğini, gıda dışı ürünlere çok önem vermediklerini belirten Hakan Ergin, ?Gıda dışı ürünler de kimyasal maddelerden çok etkileniyor ve bunlar tüketici sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor" dedi. Gıda ürünlerinde kaliteli testler yapılırken, gıda dışı ürünlere yeteri kadar test yapılmadığına ve bir ilke imza attıklarına dikkat çeken Ergin, ?Kimseyi karalamaya niyetimiz yok. Başka firmalar da bu tarz testler yapsın, memnun oluruz. Standartların artmasını, gelecek nesillerin sağlıklı olmasını istiyoruz?. Dedi. Zararlı kimyasal içerik bulunan ürünlerin oranının düşündüklerinin üstünde çıktığını ifade eden Ergin, bu zararlı ürünlerin sadece Uzakdoğu'dan gelmediğine, Avrupa'dan da geldiğini sözlerine ekledi.

-?ÇOCUKLARI KORUMA ALTINA ALMAYI HEDEFLİYORUZ?

Teste tabii tuttukları ürünlerin zaten belli standartların üstünde olduğunu, buna rağmen fazla oranda tehlikeli ürüne rastladıklarını vurgulayan Ergin, sokaklarda satılan kayıt dışı ürünler de düşünülürse bu oranın daha çok artacağını ifade etti. ?3 bin civarında okul ürünümüz var? diyen Hakan Ergin, gazetecilerden gelen ürün fiyatlarına ilişkin sorulara şöyle cevap verdi:

"Bizde çok ucuz ürün de bulunuyor, yüksek fiyatlı yüksek kaliteye sahip ürün de bulunuyor. Aynı ürünlerin daha ucuzunu da bulabilirsiniz, ancak onların içinde ne olduğu belirsizdir."

-TESTLER İÇİN 100 BİN YTL'NİN ÜSTÜNDE BÜTÇE AYRILDI

Satışa sunulacak kırtasiye ve tekstil ürünlerinde uygulanan, çocukların fiziksel ve biyolojik gelişiminin sağlıklı olması amaçlanan testler için 100 bin YTL' nin üstünde bütçe ayrıldığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber