Büyük hukukçunun (!) çürük raporu şüpheli

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Ağustos 2008 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı YARSAV Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Eminağaoğlu'nun çürük raporundaki şüpheler hakkında inceleme başlattı. Savcının askerlik şubesinden aldığı 'sağlam' raporu da çelişkili

Adalet Bakanlığı, Yeni Şafak'ın dün manşetten duyurduğu Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı, Yargıtay Başsavcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun "askerliğe elverişsiz raporlarının şüpheli olduğu" haberi üzerine inceleme başlattı.

Haberde, Eminağaoğlu'nun, askere gitmemek için aldığı çürük raporunun şüpheli çıktığı, 600 yataklı Etimesgut Askeri Hava Hastanesi'nden önce sağlam raporu aldığı, 15 gün sonra da aynı hastane tarafından çürüğe çıkarıldığı belirtilmişti. Eminağaoğlu'nun 1984'te geçirdiği ameliyatla ilgili sağlık raporunda da tahrifatlar yaptığı tespit edilmişti. Adalet Bakanlığı Yeni Şafak'ın haberi üzerine iddiaların doğru olup olmadığının belirlenmesi için inceleme başlattı.

ASKERİ SAVCILIK İNCELEMELİ

Adalet Bakanlığı, aynı haberde yer alan "Eminağaoğlu'nun askerlik yapmamak için çürük raporu almasıyla ilgili bazı suç duyurularının Adalet Bakanlığı'na ulaştığı" yönündeki bilginin doğru olmadığını açıkladı. Bakanlık yetkilileri, konuyla ilgili herhangi bir suç duyurusu bulunmadığını bildirdiler. Hukukçular, Eminağaoğlu'nun 'şüpheli çürük raporu'yla ilgili askeri savcılığın Eminağaoğlu ile ilgili haberleri suç duyurusu kabul edip soruşturma başlatması gerektiği söylediler. Sahte çürük raporu davasında hapis cezası alan DTP'nin eski Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın avukatı Faruk Duran, Eminağaoğlu ile ilgili iddialarla ilgili Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı'nın harekete geçmesi gerektiğini belirterek "Bu konuda şüphe oluşmuş. Bu haberin ihbar kabul edilmesi gerekir. Soruşturma açılması gerekir" dedi.

HEYET GEZMESİ GEREKİRDİ

Duran, çürük raporu içinde yer alan 'Heyet dolaşması gerekmez' belgesine de dikkat çekerek, "Böyle bir şey olmaz. Her şartta heyeti gezmezi gerekir. Nasıl 'heyet dolaşması gerekmez' diye belgeye bir ibare koymuşlar anlamış değilim. Hastalık ne olursa olsun heyet dolaşır ancak burada dolaşmasına gerek olmadığı kararlaştırılmış. Benim müvekkilim bütün heyetleri dolaşmıştı? dedi.

Askeri belgelerde şüphe uyandıran çelişkiler var

Savcı Eminağaoğlu'nun çürük raporu dosyasındaki belgeler birbirleriyle çelişiyor. Eminağaoğlu'nun Yenimahalle Askerlik Şubesi'ndeki iki hekim tarafından muayene edildiği belirtiliyor. Şubenin hazırladığı 'sağlık muayene formu'nda Eminağaoğlu'nun dahiliye açısından 'sağlam' olduğu belirtilirken, bu formları 3 nüsha olarak düzenlenmiş. İki nüsha üzerindeki 'ameliyat raporları istendi' notu 3. nüsha üzerinde bulunmuyor.

4 yıl hastanede yatmadım

Ömer Faruk Eminağaoğlu, yaptığı açıklamada, 1978'de apandisit, 1984'te karın zarı ameliyatı geçirdiğini, bu ameliyattaki yapışıklık (bridektomi) nedeniyle Etimesgut Hava Hastanesi'ne sevkedildiğini söyledi. Hava Hastanesi Sağlık Kurulu'nun bu rahatsızlığı nedeniyle "askerliğe elverişli olmadığı" yönünde rapor verdiğini kaydeden Eminağaoğlu, "İleri sürüldüğü gibi 4 yıl hastanede yatmadım. Ameliyat raporum Adalet Bakanlığı'nda da vardır, mesleğe başladığımda ibraz edilmiştir. Ayrıca bu rapor nedeniyle 'askerliğe elverişli değildir' şeklinde verilen yazı da Adalet Bakanlığına ibraz edilmiştir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber