Bakanlık Eylül Ayı dedi Mersin MEM Ağustos'ta Bitiriyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ağustos 2008 12:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Pedagoji ve bürokrasi arasındaki uyumsuzluk geleceğimizi etkilemeye devam ediyor. Daha önceki haberlerimizden hatırlanacağı üzere MEB, yeni açılan kurumlara başvuru işlemlerinin Eylül ayında yapılmasını istemişti. Bu husus Eylül'de açılan okulların öğretmensiz açılması anlamına geliyordu. Teknik veya bürokratik, hangi gerekçeyle yapılıyor olursa olsun yapılan iş yanlıştır ve bakanlığın bu işe bir çeki düzen vermesi gerekmektedir. İşte Mersin MEM'in örnek uygulaması...

15 Ağustos 2008 günü MEB, yeni açılan eğitim kurumlarına öğretmen atamalarını unuttu mu? başlığıyla Öğretmelerin İl İçi Yerdeğiştirme Kılavuzunda yer alan;

"D. YENİ AÇILAN KURUMLARA ATAMA

İl içi başvurular alındıktan sonra eğitim ve öğretime yeni açılan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, il içi atama tarihinden sonra, il genelinde yapılacak duyuru üzerine alınacak başvurulara dayalı olarak yapılacak atamalarla karşılanacaktır. Konuya ilişkin başvuru, değerlendirme, atama, ilişik kesme ve göreve başlama işlemleri Ağustos ayı içinde tamamlanacaktır."

hükmünü ele almıştık.

17.08.2008 günü yayılmadığımız MEB, bu kez de özür durumu atama kılavuzunu değiştirdi haberimizde;

Öğretmenlerin Yeni Açılan Kurumlara Yerdeğiştirme İşlemlerinde değişiklik yapıldığını ve güncellenen kılavuzda ilgili maddenin

?D. YENİ AÇILAN KURUMLARA ATAMA

"İl içi başvurular alındıktan sonra eğitim ve öğretime yeni açılan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, il içi atama tarihinden sonra, il genelinde yapılacak duyuru üzerine alınacak başvurulara dayalı olarak yapılacak atamalarla karşılanacaktır. Konuya ilişkin başvuru, değerlendirme, atama, ilişik kesme ve göreve başlama işlemleri Eylül ayının ilk haftası içinde tamamlanacaktır.?

şeklinde değiştirildiğini belirtmiştik.

Yapılan bu değişikliğin doğru olmadığını ve sorunlar yaşanacağını;

"1- Yeni açılan bir okula Eylül ayının ilk haftasında atama yapılması demek, İlköğretim 1.sınıfa bu okullarda başlayacak öğrencilerin öğretmensiz kalması, buna benzer ve beraberindeki sorunların yaşanması demektir.

2- Meslek hayatım boyunca aylar geçtikten sonra güncellenen kılavuz yayımlanması uygulaması ile karşılaşmadım. Tabii ki, genelge, kılavuz ya da emirlerde hata veya değişiklikler olabilir. Gelişen süreçte bu değişikliklerin yaşanması gayet doğaldır. Fakat bu değişiklikler kılavuz güncellenerek değil; "?? kılavuzunun ?. Maddeleri ?. şeklinde değiştirilmiştir." şeklinde yayımlanacak emirler doğrultusunda düzeltilmesi gerekmektedir.

2007 yılında Temmuz ayında yapılan Yeni açılan kurumlara öğretmen ataması işlemleri, bu yıl önce Ağustos'a son değişiklikle de Eylül ayına atılmıştır. Bu değişiklik öğretmen ve öğrenciler için yani eğitimimiz için ne kadar yerinde bir değişikliktir eğitimcilerin takdirine bırakıyoruz."

cümleleriyle ifade etmiştik.

Sonuç olarak güncellenen kılavuza göre Eylül ayının ilk haftasında başvuru ve ilişik kesme dahil tüm işlemlerinin yapılacağı yeni eğitim kurumlarına öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri ile ilgili olarak;

Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü aşağıda sunduğumuz telefon zincirini yayınlamıştır. Ve bu zincirde başvuruların 25-27 Ağustos 2008 de alınacağı belirtilmektedir.

Bu durumda iş okullara düşmekte ve bu konudan tüm okullarını haberdar etmek zorundadır. Bu işlemin kılavuza yani bakanlık emrine aykırı olduğunu söylerken 1.sınıfların eğitime başlayacağı 1 Eylül gününde öğretmensiz kalmayı göze alamayan Mersin Milli Eğitim Müdürlüğünün iyi niyetli yaklaşımı olarak gördüğümüzü belirtmek isterim.

Fakat kılavuzu okuyup başvuruların Eylül de başlayacağını düşünen öğretmenler bu başvurularda sorun yaşayabileceklerdir. Bu nedenle daha önce de defalarca vurguladığımız gibi bakanlığın bu tür konularda takvimini önceden belirlemesi eğitim öğretim yılı içerisinde tebliğ etmesi ve bu takvimlerde süreç içerisinde çok zorunlu olmadıkça değişiklik yapılmaması en sağlıklı çıkış yoludur.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber