Okullarda arsenikli su riski

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Ağustos 2008 12:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)

İZMİR'de, susuzluk sıkıntısı şebekeye standart değerlerin üzerinde arsenik içeren su verilip, ?kullanın, içmeyin' uyarılarıyla aşılmaya çalışılırken, 1 Eylül'de eğitime yeni başlayacak.

6.5- 7 yaşlarındaki yaklaşık 50 bin öğrenciyi kucaklamaya hazırlanan okulları tehlikeye karşı önlemsiz yakaladı. İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, sorunun yeni gündeme geldiğini belirterek, ?Arkadaşlarımızla, belediye yetkilileriyle görüşüp ne önlem gerekiyorsa alacağız. Önlemler 1 Eylül'e yetişir? dedi. 8 Eylül'den itibaren 650 bine yakın öğrencinin öğrenim göreceği okullarda şu an için alınmış önlem yok, söylenen ise, ?Her çocuk suyunu yanında getirsin? oluyor.

Standart değeri litrede 10 mikrogram olan arseniğin 59 mikrograma çıktığı Göksu ve 32 mikrogram çıktığı Sarıkız kuyularını, ?tehlikeli' bulunarak geçen haziran ayında da kapatılmasının ardından, yaşanan teknik arızalar su kesintilerini başlattı. Susuzluk krizi arsenik krizinin önüne geçince, kapatılan kuyular tekrar devreye sokuldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, arsenikli suyu tercih etme zorunda kalışlarını ?Tahtalı Barajı'nda suların azalmasıyla pompalar arıza yaptı. Zorunlu su kesintisine gittik. Hemşehrilerimizin susuz kalması bizleri çok üzdü. Sonunda, vatandaşlardan da gelen yoğun talep üzerine, Göksu ve Sarıkız kuyularını yeniden devreye aldık. Arıtmalar tamamlanıncaya kadar vereceğimiz bu su, şebekedeki arsenik oranını yükseltecek. İzmirlileri su faturalarında, basın-yayın organlarına vereceğimiz ilanlarla uyaracağız? diye açıklarken, bu formül okulların açılmasına birkaç gün kala anne babaların kaygılarını artırdı.

Çocukların özellikle teneffüs saatlerinde koşup oynadıktan sonra su ihtiyaçlarını çeşmedenkarşıladıklarına dikkat çeken veliler, ?Çocuklarımızı evde kontrol altında tutabiliyor, sağlıklı su tüketmelerini sağlıyabiliyoruz. Ama okuldayken bu kontrolü yapma olanağımız yok. Öğretmenlerin de anne babalar gibi davranma olanakları yok. Çeşmelerin kapatılması da mantıklı olmaz, çünkü tuvalet ihtiyacı ve oyun sonrası çocukların ellerini yıkamaları için su gerekli. Her çocuk evden su götürebilir, kantinlerde su satılabilir ama her aile için bu ekonomik olmayabilir. Çocukların sağlığının tehlikeye atılmaması için okulların önlem alması gerek. Öğrencilerin okul çeşmelerinden akan suyu içmelerinin önlenmesi, onlara sağlıklı su temini gerek. Öğretmenlerin ?çeşmelerden su içmeyin' uyarısı özellikle küçük yaş gruplarında etkili olmayabilir. Uyarı ve eğitimin yanında çocukların çeşme suyunu tüketmemeleri için kontrol şart? diye konuştu.

Öte yandan sorunun yeni gündeme geldiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, ?Şu an bir şey söyleyemiyorum. Arkadaşlarla değerlendireceğiz. Tabii bir önlem almamız lazım. Belediye ile görüşmedik daha, gazetelere yansıyanlarla biliyoruz. Gerçekten içilemeyecek mi bu sular bilemiyorum. Değerlendirip önlem alacağız? dedi. Aydoğan önlemin pazartesiye kadar alınıp alınamayacağı sorusuna ise, ?Zaman var, yetişir? diye yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber