Haşim Kılıç'tan protokol tepkisi

Haber Giriş : 31 Ağustos 2008 07:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hipodrom'da düzenlenen 30 Ağustos kutlamalarında ilginç bir protesto olayı yaşandı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, organizasyonu Genelkurmay Başkanlığı'nca gerçekleştirilen Atatürk Kültür Merkezi'ndeki 30 Ağustos geçit töreni kutlamalarına katılmadı.

Kılıç'ın törene gitmeme sebebi ise devlet protokolünde 6. sırada yer almasına rağmen törende kendisine arka sıralarda yer ayrılması.

Önceki gün gerçekleştirilen Genelkurmay Başkanlığı devir-teslim töreninde de benzer bir durum yaşanmış, 'emekli devlet büyükleri' ile oturtulan Haşim Kılıç, rahatsızlığını gizlememişti. Dün sabah Genelkurmay Şeref Salonu'nda gerçekleştirilen törene katılan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a Zafer Bayramı tebriğini sunan Haşim Kılıç, Hipodrom'daki törene gitmedi. Kılıç'ın protestosu üzerine Genelkurmay Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı arayıp durumun düzeltileceğini söyledi. Kılıç, bunun üzerine akşamki resepsiyona katıldı.

GENELKURMAY KILIÇ'I ARAMIŞ

Sorular üzerine yaşanan krizi değerlendiren Başkan Kılıç, Genelkurmay Başkanlığı devir-teslim töreninde arka koltukta oturtulmasının protokol hatası olduğunu söyledi. Kılıç, "Bu nedenle sabahki 30 Ağustos törenlerine katılmadım. Daha sonra Genelkurmay'dan aradılar ve durumun farkında olup düzeltileceğini söylediler. Ben de bunu anlayışla kabul ettim. Ancak başkentteki bu protokol ile ilgili durumun, Anayasa Mahkemesi başkanı olarak netleşmesi için tüm kurumlara yazı yazacağım." dedi.

Anayasa Mahkemesi başkanı, devlet protokolünde 6'ncı sırada yer alıyor. 12 Ekim 1998 tarihli ve 8 Mayıs 2008'de yeniden düzenlenen devlet protokolü listesine göre Anayasa Mahkemesi başkanı, TBMM başkanı, başbakan, Genelkurmay başkanı, anamuhalefet lideri ve eski cumhurbaşkanlarından sonra geliyor. Anayasa Mahkemesi başkanını ise Yargıtay birinci başkanı, Danıştay başkanı ve Bakanlar Kurulu üyeleri izliyor. Haşim Kılıç, Ergenekon soruşturması kapsamında şüpheli olarak ifadesi alınan Ferda Paksüt'ün eşi Osman Paksüt'ü arayarak geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu da söyledi. Kılıç, "Ancak tabii konu tamamıyla yargıda olan bir süreçtedir. Ne olup bittiği tamamıyla yargının işidir. Ben insani olarak kendisini aradım." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber