İP'teki Ergenekon baskınına soruşturma ne anlama geliyor?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Eylül 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ne yapmak istiyor?

Önce İstanbul Emniyeti'ne baskın düzenlendi. İsimsiz bir ihbar mektubundan hareketle Ergenekon soruşturmasına yardımcı olan emniyet birimlerine girildi.

Gizli belgelere el konulmak istendi. Bu girişim son anda önlendi. Şimdi, Ergenekon iddianamesinin en önemli delillerinden olan, bilgisayarlarda bulunan suç unsurları hedef alınıyor. Doğu Perinçek'in partisinde yapılan aramaların hukuka uygun olmadığı iddiasıyla soruşturma başlatılmış. Soruşturmaları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yapıyor. Başsavcılık ne yapmak istiyor? Dün gazetelere yansıyan haberlerden sonra bu soru çok tartışılacağa benziyor.

Faili meçhul cinayetlerin medyatik olanları hep Ankara'da işlendi. Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Necip Hablemitoğlu gibi. Soruşturmaları yürüten Ankara savcılığı, her cinayetten sonra onlarca insanı gözaltına aldı. Nedense bütün cinayetlerde failler, hep irtica görünümlü kişiler arasında arandı. Ama bulunamadı. Hatta bir cinayetin faili diye medya önüne çıkarılan adamın, o gün düğün yaptığı ortaya çıkınca dünya âlem gülmüştü Türkiye'ye. Yıllarca aynı mantık işledi. Her seferinde laiklik konusunda yüksek duyarlılığa sahip biri öldürüldü. Kriz ortamı oluşturulup, buna göre toplum mühendisliği yapıldı. Ergenekon iddianamesi bu süreci bozdu. İddianamede faili meçhul cinayetler konusunda ayrıntılı bilgiler var. Örneğin Hablemitoğlu cinayetinin nasıl işlendiği, Uğur Mumcu'nun kimi rahatsız ettiği, Özdemir Sabancı öldürülmeden önce failleri kimin bildiği... Ergenekon sanıklarının ev, işyeri ve ofislerinde yapılan aramalarda, faili meçhul cinayetlerin bu örgüt tarafından tezgâhlandığı ortaya çıkıyor. Birçok sanık kendi aralarında yaptığı telefon görüşmelerinde bunu kabul ediyor. Görünen o ki, bunlar Ankara'nın canını sıkıyor.

Ergenekon iddianamesi, Danıştay saldırısı ile başlıyor. Savcı Zekeriya Öz, katil Alparslan Arslan'ın arkasında bu örgütün bulunduğunu net olarak ortaya koyuyor. Bu gerçek, başta Türkiye olmak üzere Ankara savcılığının da ezberini bozuyor. Ankara'nın iddiasına göre, irtica gerekçesiyle işlenmiş bir cinayet vardı ve sonuçlanmıştı. Dava Yargıtay aşamasında. Ama İstanbul savcısının iddianamesini gören herkes yüksek sesle sormadan edemiyor: Ankara'daki savcılar Alparslan Arslan'ın ilişkilerini neden görmedi?

İşçi Partisi'ndeki bilgisayarlarda Yargıtay'ın krokisi bulunmuş. Krokide Yargıtay'da nereye nasıl ulaşılabileceği ayrıntıları ile belirlenmiş. Savcı Öz, konuyu Ankara'ya bildirerek araştırılmasını istemiş. İP'ten alınan buna benzer daha birçok bilgi ve belge var. Perinçek ve adamlarının Ankara'daki bazı kişi ve kurumlarla nasıl ilişki kurduğu da Ergenekon iddianamesinde yer alıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, madem araştırıyor, İP'lilerin yargıda kiminle görüştüğüne de bakabilir mi?

ALİ AKKUŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber