Eğitim-Bir-Sen: Eğitim çalışanlarını sorunlar bekliyor

Haber Giriş : 05 Eylül 2008 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2008-2009 eğitim döneminin pazartesi günü başlayacağını işaret ederek, yeni eğitim-öğretim yılında eğitim çalışanlarını birçok sorunun beklediğini söyledi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu düzenlediği basın toplantısında, 2008-2009 eğitim öğretim yılının pazartesi günü başlayacağını belirterek yeni eğitim yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu eğitim döneminde yaklaşık 1 milyon ilköğretim, 700 bin okul öncesi öğrencisinin kaydının yapıldığını anlatan Gündoğdu, yeni kayıtlarla birlikte toplam 14 milyon 115 bin öğrencinin ders başı yapacağını anlattı. Yaklaşık 600 bini öğretmen 800 bin eğitim çalışanının ders başı yapacağını kaydeden Gündoğdu, ?Öğrenci ve eğitimcileriyle bu kadar büyük bir yapının sorunları da büyük oluyor. İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimin birbirinden etkilenen pek çok sorunu bulunuyor ve eğitim çalışanlarını yeni dönemde bir yığın sorun bekliyor. Eğitime ayrılacak kaynak sıkıntısı, derslik yetersizliği, bölgeler arası öğretmen açığındaki farklar, okulların ödenek ve hizmetli ihtiyacı, kalite seviyesinin yükseltilmesi, eğitimin ezberci ve sınavda soru çözmeye endeksli halde olması, öğretmenlerin özlük hakları, öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmenlik gibi birçok sorun önümüzde duruyor. Bu sorunların çözümü için başta merkez teşkilatının yeniden yapılandırılması ve vekaleten yönetimlerin sonlandırılması gerekiyor. Bunun dışında, öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için uzman ve baş öğretmen sınavları yeniden yapılmalı, ek derslerdeki aksaklıklar giderilmeli. Öğretmenlere her eğitim dönemi başında verilen eğitime hazırlık ödeneği de bir maaş tutarında olmalıdır? diye konuştu.

Gündoğdu, sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılmasını ve bu statüde çalışanlara kadro verilmesi gerektiğini belirterek, ?başörtüsü sorununun? da ortadan kaldırılması için Anayasa değişikliği yapılması gerektiğini savundu.

-TÜRBAN SORUNU ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE ÇÖZÜLMELİ?-

Gündoğdu, gazetecilerin, ?Bazı üniversitelerde öğrencilere okulda başörtüsü takmayacağına dair imzalar attırılıyor? haberlerini hatırlatması üzerine, ?Bu, toplum mühendisliğinin rezil versiyonudur. Böyle yollara başvurmak, özürlü bir kafa yapısına sahip anlayışı gösterir. Üniversiteler böyle sağlıksız kafa yapısıyla yönetilemez? yanıtını verdi.

Gazetecilerin, doğu illerinde ana dilde eğitim talebinde bulunulduğu yönündeki ilişkin sorusu üzerine ise Gündoğdu, ?Türkiye'nin ana dili Türkçe'dir. Öyle olmaya devam etmeli. Eğitim dili de Türkçe olmalı. Ancak diğer dilleri öğrenmek isteyen varsa devlet etnik kimliklerden korkmadan buna yardımcı olmalıdır? şeklinde yanıtladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber