Azınlık Raporu'nu değiştiren iki profesöre YÖK incelemesi

Haber Giriş : 09 Kasım 2004 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Oran ile metinde değişiklik yaptırarak kamuoyuna açıkladığı belirtilen Prof. Dr. Kaboğlu için YÖK'e başvuru hazırlığı yapılıyor. İki profesör hapis cezası talebiyle yargılanabilir.

Türkiye'yi ayağa kaldıran ve İnsan Hakları Danışma Kurulu'nu (İHDK) birbirine düşüren ?Azınlıklar Raporu'yla ilgili tartışmalar sürerken, metni hazırlayan Prof. Dr. Baskın Oran ile Kurul Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu suçlamaların hedefi haline geldi.

Daha önce Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan bazı kurul üyeleri, halen öğretim görevlisi olan Prof. Oran ve kurul üyelerinden habersiz metinde değişiklik yaptırarak kamuoyuna açıkladığı belirtilen Prof. Kaboğlu için YÖK'ün de inceleme yapmasını istiyor. İki isim hakkında önümüzdeki günlerde ?öğretim üyeliğiyle bağdaşmayan davranışlarda bulundukları, etik kurallara aykırı hareket ettikleri ve kendilerine emanet edilen metni değiştirdikleri' gerekçesiyle disiplin kovuşturması açılması talep ediliyor. Aralarında Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği, Hukukun Egemenliği Derneği, Kamu Sen ve Toplumsal Düşünce Derneği'nin de bulunduğu bazı kurul üyelerinin görüşmelerde bulunduğu belirtiliyor.

Prof. Dr. Baskın Oran halen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyorlar. Başvuruda bulunulması halinde YÖK'ün konuyu iki akademisyenin bağlı oldukları üniversite rektörlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Hedefteki akademisyenler

Rektörlüklerin gerekli araştırmayı yapıp Prof. Oran ve Prof. Kaboğlu'nu dinledikten sonra dosyayı tekrar YÖK'e göndermesi bekleniyor. Daha sonra da YÖK'ün ?uyarma, kınama, meslekten ilişkiyi kesme' gibi cezalar verebileceği ya da ?herhangi bir disiplin uygulamasına gerek olmadığı' kanaatini açıklayabileceği kaydedildi. Eğer YÖK iki akademisyenin suç işledikleri kanaatine varırsa konuyu suçun cinsine göre Cumhuriyet Savcılığı'na götürebiliyor.

Deliller inceleniyor

Öte yandan, Toplumsal Düşünce Derneği tarafından yapılan suç duyurusunun ardından Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın da sunulan delilleri inceliyor. Suç duyurusunda, ?Azınlıklar Raporu'nun metni', ?toplantı tutanakları' ve ?basındaki haberler ile televizyon konuşmaları' da delil olarak sunuldu.

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, özellikle ?bazı maddelerin rapor oylandıktan sonra değiştirildiğini iki akademisyenin de kabul ettiğini' hatırlatarak, ?Bu suçtan dolayı mutlaka savcılık dava açacaktır? iddiasında bulundu.

Kampanya başlatıyorlar

HUKUKUN Egemenliği Derneği'nin öncülük ettiği bir de kampanya başlatılıyor. Bugün başlatılacak kampanyaya göre Türkiye'deki bütün taksi duraklarına Atatürk resmi, posteri ve büstü verilecek. Akyüz, ?Bu ayrımcıların ve azınlık bezirganlarının foyalarını meydana çıkarmak için milli bütünleşmeyi vurgulamak için bu kampanyayı başlatıyoruz. Taksi esnafından başlama gerekçemiz ise onların sürekli halkla yüz yüze gelmesi. Azınlık ticareti yapanların gerçek yüzü ortaya çıkacak? dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber