2013'te 180 bin bilim adamımız olacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Eylül 2008 19:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Nüket Yetiş, 2013 yılı için hedeflerinin Türkiye'nin 180 bin bilim adamına sahip olması olduğunu söyledi. AKŞAM'ın sorularını yanıtlayana Yetiş ?Göreve geldiğim zaman 2010 yılında 40 bin bilimadamına sahip olmayı kendimize hedef olarak seçmiştik. Ancak geçen yılı sonu itibarıyla Türkiye, 54 bin bilim adamına ulaştı. Yeni hedefimiz 2013 yılında 180 bin bilimadamına ulaşmak? dedi.

3 BİN 750 PROJEYE DESTEK

Türkiye'nin bütçede Ar-Ge'ye ayrılan payın artırılması ile bunu başardığını belirten Yetiş, ?Üniversite sınavlarnıda başarılı olan öğrencilerimizden sadece 1000 tanesine burs verebiliyorduk. Bugün bu rakam 7 bin 500'e çıktı. Bu öğrencilerin bilim adamı sıfatını kazanabilmesi için ortalama 16 yıl süre gerekiyor? dedi. Türkiye'deki öğretim üyeleri ve bilim

adamlarının araştırmalarına ve projelerine de desteği de artırdıkları belirten Yetiş, ?Göreve geldiğimde TÜBİTAK 1000 projeye destek veriyordu. Şu anda 3 bin 750 projeyi destekliyoruz? diye konuştu.

Konya'ya yeni merkez

Dünyada küçük, orta ve büyük olmak üzere 3 değişik tipte bilim merkezinin olduğuna dikkat çeken Nüket Yetiş, ?Şişli, Bahçeşehir Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Altınpark ve İzmir'de toplamda 5 adet küçük olarak nitelendirdiğimiz bilim merkezimiz bulunmakta. Konya'da 3 yıl içinde bitirilmesi planlanan bilim merkezi orta ebatta olacak. 2 bin metrekaresi sergi alanı olmak üzere toplam 15 bin metrekare alan olacak? dedi.

Dünyada 200 milyon kişi ziyaret ediyor

DünyanIn ileri gitmiş pek çok ülkesinde bilim merkezleri bulunuyor. ABD'de 350, Avrupa'da 250, Çin'de ise toplam 330 bilim merkezi bulunurken bu merkezler genç yaşta çocuklara bilimin sevdirilmesini amaçlıyor. Dünyada toplam 1500 adet bilim merkezi bulunuyor. Bu merkezlerin yıllık ziyaretçi sayısı 200 milyon civarında. ABD'de her üç kişiden biri yılda en az bir kez bilim merkezini ziyaret etmekte.

HER BÜYÜKŞEHİRE BİLİM MERKEZİ

YetİŞ, her büyükşehire bir bilim merkezi kurmak istediklerini ve ilk çağrılarında 6 büyükşehrin başvurmuş olmasının çok sevindirici olduğunu belirterek, ?6 başvuru yapılmasını beklemiyorduk. Hatta hiç başvuru gelmezse ne yaparız diye düşünüyorduk? dedi. TÜBİTAK'ın ilk bilim merkezinin kurulacağı Konya'daki proje için 12 milyon YTL'lik katkı yapacağını ifade eden Yetiş, projenin toplamda 30 milyon YTL'ye mal olacağını kaydetti. Bilim merkezi sayısı ile gelişmişlik ve zenginlik arasında paralellik bulunduğunu ve bu durumun bire bir örtüştüğünü dile getiren Yetiş, Türkiye'de bilim merkezleri sayısının bir an önce artırılması gerektiğini söyledi.

Canon'dan avuçiçi kadar HD video kamera

Canon HF10 kullanım kolaylıkları ve yüksek görüntü kalitesi ile ön plana çıkıyor. Türkiye'dekiu satış fiyatı KDV dahil yaklaşık 2 bin 400 YTL olan cihaz, Türkçe menüsü ile kolay kullanım sağlıyor. Kompakt ve ergonomik tasarıma sahip olan HF10, 16 GB dahili hafıza ve SD/SDHC hafıza kartı üzerine Full HD video kayıt yapabiliyor. Süper seri optik görüntü sabitleyicisi bulunan HF10 hızlı veri aktarabilme özelliğine de sahip. HF10, düşük ışıklı ortamlarda da mükemmele yakın çekim yapabiliyor.

?GSM'de dördüncü operatörün işi zor'

Avea CEO'su Cüneyt Türktan, GSM sektöründe 4'ncü lisansı alabilecek yeni bir firmanın mevcut şartlarda piyasada rekabet edebilmesinin oldukça zor olduğunu söyledi. Türktan, lisans sahibi 3 operatörün sektörde hizmet verdiğini, yeni bir şirketin sektöre girmek istemesi halinde ciddi sıkıntılarla karşılaşabileceğini vurguladı. Lisans alımı yapacak şirkete bazı kanuni haklar tanınması gerektiğini ifade eden Türktan, ?Mevcut piyasa şartlarında Avea, Vodafone ve Turkcell'e rakip zor gelir. Çünkü, mevcut 3 operatör, çok hızlı şekilde gerek pazar büyütme, gerek yatırım çalışmalarını sürdürüyor'' dedi.

Panasonic, genlerle hastalık riskini azaltıyor

Panasonic, Konan Üniversitesi ile beraber yürüttüğü ortak çalışma sonucu insan genomu içindeki SNP'leri (single nucleotide polyphormism) analiz ederek, insanların ilaçlara olan olası reaksiyonlarını ve genetik kökenli hastalıkları çok kolay bir şekilde tespit eden yeni bir teknoloji geliştirdi. DNA yapısındaki SNP'leri analiz ederek tıp tarihinde çığır açacak bu yepyeni bir teknoloji sayesinde hata payı azalacak.

Evrim Ergin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber