Yargı çalışanlarının yarısı adli tatilde çalıştı

Haber Giriş : 08 Eylül 2008 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu'nun, 1 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında adli tatil yapan yargı çalışanları üzerinde yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Yargı çalışanlarının yüzde 53'ünün tatilde çalıştığı, yüzde 28'inin tatilini evde geçirdiği, yüzde 14'ünün memleketine gittiği, yüzde 5'inin de otel veya yazlık evde tatilini geçirdiği belirlendi.

- Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu'nun (Hak-Sen), 1 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında adli tatil yapan yargı çalışanları üzerinde yaptığı araştırmada, yargı çalışanlarının yüzde 53'ünün tatilde çalıştığı, yüzde 28'inin tatilini evde geçirdiği, yüzde 14'ünün memleketine gittiği, yüzde 5'inin de otel veya yazlık evde tatilini geçirdiği tespit edildi.

Hak-Sen'in 413 yargı çalışanı üzerinde yaptığı araştırmada Türkiye'nin ekonomik durumu bir kez daha ortaya çıktı. Bir aylık adli tatil sürecinde yargı çalışanlarının yüzde 53'ü çalışmayı tercih etti. Yargı çalışanlarının yüzde 28'i tatilini evde geçirirken, yüzde 14'ü ise memleketine gitti. Çalışanların yüzde 3'ü otelde, yüzde 2'si de yazlık evde tatilini geçirme imkanı buldu.

Ayrıca, araştırmaya göre, Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay olmak üzere yargıda toplam 93 bin 342 personel görev yapıyor. Bunların yüzde 65'i hakim ve savcılardan, yüzde 35'i de diğer personelden oluşuyor.

-?YARGININ MUTFAĞINDA ÇALIŞANLARA BİR MAAŞ İKRAMİYE VERİLMELİ?-

Araştırmayı değerlendiren Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi, sonuçların memurun içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal durumu gözler önüne serdiğini belirterek, yargı çalışanlarının ancak yüzde 5'inin gerçek anlamda tatil yaptığını kaydetti.

Tatilini memleketinde geçirenlerin de kışlık ihtiyaçlarını çıkarabilmek için tarlada, fındıkta çalıştığını ifade eden Çivi, dinlenmek yerine yıllık izninde dahi çalışan memurdan yeni adli yılda sağlıklı hizmet beklemenin hayal olduğunu söyledi.

Yargının sadece hakim ve savcılardan ibaret bir kurum olarak algılandığının altını çizen Çivi şunları söyledi:

?Yargıda görev yapan her üç kişiden birisi memurdur. Yargının yükünü en az yargı mensupları kadar çalışanlar da sırtında taşıyor. Ancak, aldıkları ücretler emeklerinin karşılığı değil. Yılbaşından bugüne kadar elektriğe yüzde 60 zam yapılırken, ramazan nedeniyle tüm gıda maddelerindeki fahiş fiyat artışları göz önüne alındığında, memur maaşlarına yapılan yüzde 4'lük artış oranı devede kulak kaldı. Bu durumda, yılın onbir ayı boyunca tozlu dosyaların içinde, iş sağlığı olmadan yargının mutfağında görev yapan personele, insani ihtiyaçlarını yerine getirebilmesi ve gerçek anlamda adli tatil yapabilmesi için bir maaş ikramiye verilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber