TTB: Okkır'ın ölümü insan hakları ihlali

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Eylül 2008 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ELVAN EZBER İstanbul

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Araştırma Kurulu'nun hazırladığı raporda, ?Ergenekon soruşturması? kapsamında tutuklanan ve tahliye edildikten sonra sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybeden Kuddusi Okkır'ın durumunun ?insan hakları ihlali olduğu ve modern devlet anlayışına yakışmadığı? belirtildi.

TTB, tedavi gördüğü Edirne'deki Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybeden Ergenekon soruşturmasının tutuklu sanığı Kuddusi Okkır için yaptığı araştırmayı tamamladı. Hukukçu ve doktorlardan oluşan altı kişilik kurul, iki ay süren incelemeleri sonunda hazırladığı raporu kamuoyuna sundu.

Tedavi süreci işlemedi

TTB Başkanı Gençay Gürsoy tarafından açıklanan raporda, ?Kuddusi Okkır'ın yaşamını yitirmesi F tipi cezaevlerinde yaşanan tecrit ve izolasyonun doğrudan ya da dolaylı olarak sonuçlarından biridir. Hangi gerekçeyle olursa olsun Okkır'ın ağır hastalık halini güçleştirdiği yaşam koşulları altında, ileri tetkik ve tedavisinde ve refakatçi temininde geç kalınarak ölümünden beş gün öncesine kadar tutukluluğunun devam etmiş olmasını, başlı başına ağır bir ?insan hakları ihlali', bu uygulamanın ?modern devlet anlayışı'na yakışmadığı görüşüne varılmıştır? denildi.

?Kaçar, kaçırılır'

Raporda ayrıca, zanlıların cezaevlerinden yapılan sevklerde ?Ergenekon terör örgütü üyesi?, ?Dikkat kaçar, kaçırılır? gibi ibarelerin kullanıldığı, bunların da sağlık personeli ve uygulamaları üzerinde olumsuz etki yapacağına kuşku olmadığı belirtildi.

Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde de hastaya özen gösterilmediği, tanı ve tedavi sürecinin uygun yönetilmediği belirtildi. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise sadece acil sorunlarla ilgilenilip asıl nedene yönelik ileri tetkik yapılmadığına dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber