'Kapkaç komitesi'nden üç ayrı plan

Haber Giriş : 10 Kasım 2004 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla dört bakandan oluşan 'kapkaç komitesi' çalışmalarına Ramazan Bayramı'nın hemen ardından start verecek.

Devlet Bakanı Güldal Akşit, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'dan oluşan komite, üç aşamalı bir plan yürütecek. Kısa, orta ve uzun vadede olmak üzere üç ayrı plan hazırlayacak olan komite, sorunu 'polisiye' tedbirlerle değil sosyal yönü ağır basan politikalarla aşmayı hedefliyor. Hükümet, Marmara Üniversitesi öğrencisi Ahmet Hakan Canıdemir'in kapkaç terörüne kurban gitmesinin ardından harekete geçti. Kapkaç olaylarının eğitim, sağlık, güvenlik ve sosyal yönden incelenmesi amacıyla dört bakandan oluşan 'Kapkaç Komitesi, ön çalışmalarına başladı. Bayramdan sonra kapsamlı olarak konuyu masaya yatırmaya başlayacak olan komite, sokak çocuklarını kapkaç olaylarına iten nedenleri araştıracak. Komite, kapsamlı çalışmalarının ardından Bakanlar Kurulu'na alınması gereken önlemlere ilişkin bir öneri paketi sunacak. Hükümet, hazırlanan rapor doğrultusunda kapkaç olaylarına karşı eylem planını hazırlayacak.

Komite üyesi bakanlardan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik İHA'ya yaptığı açıklamada, sorunun polisiye tedbirlerle çözülemeyeceğini söyledi. Çelik, "Vurarak, kırarak bir yere varamayız. Bit kırma yöntemiyle bu işi çözemeyiz" dedi. Kapkaç terörünün bir sebep değil sonuç olduğuna işaret eden Bakan Çelik, "Biz sonuca bakarak yanlış yapıyoruz" diye konuştu. Komitenin '5T' yöntemi izleyeceğini belirten Çelik, "Öncelikle sorunu tespit edeceğiz. Daha sonra teşhis konulacak. Ardından tahlil ve tedavi aşamalarına geçilecek. En son bu işin çözüldüğüne dair tekmil vereceğiz" ifadesini kullandı. Çelik, olayı İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher'in iktidara geldiği sırada ilk hedefinin punkçı gençler olduğunu hatırlatarak, Thatcher'in punkçıları bir adaya hapsetmeyi düşündüğünü söyledi. İngiltere'deki sosyolog ve psikologların Thatcher'i 'yanlış yaparsınız' diyerek uyardığını kaydeden Çelik, hükümet olarak polisiye tedbirler almaya sıcak bakmadıklarının altını çizdi.

Komite üyelerinden Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise üç aşamalı bir plan hazırlayarak çalışacaklarını bildirdi. Kısa, orta ve uzun vadeli planlar hazırlayacaklarını ifade eden Akdağ, konunun sosyal boyutunun büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Tinerci çocukların rehabilite edildiğini hatırlatan Akdağ, bu konuda gerekirse yasal düzenlemelere gidileceğini bildirdi. "Bu işin çözümü zor bir iş ama biz başarmaya çalışacağız" diyen Bakan Akdağ, komitenin geçmişteki uygulamaları da gözönüne alarak bir çalışma yapacağını açıkladı. Geçmiş hükümetlerin kaba kuvvet kullandığı için bu konuda başarısız olduğunu vurgulayan Akdağ, "Polisiye tedbirlerle bir yere varamayız. Önemli olan sosyal yönü ağır basan politikalardır. Ama sadece bunlarla da olmaz. Biz başarmayı umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber