Danıştay, Belediyelerin Kur'an kurslarına yardım yapamayacağına karar verdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2008 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Diyanet'e bağlı Kur'an kursları ile öğrenci yurtlarına yakacak ve giyim yardımı yapılmasını sağlayan kararının yürütmesini durdurdu.

Bu kurumlara yardım yapmanın belediyenin görevi olmadığını belirten Danıştay, yardım kararında kamu yararı da bulunmadığı savundu.

Büyükşehir Belediye Meclisi, 11 Ekim 2006'da "Ankara il sınırları içinde bulunan ve milli eğitime destek amacıyla gönüllü kuruluşlarca açılmış, kâr amacı gütmeyen öğrenci yurtları ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an kurslarına destek olmak üzere kış mevsiminde yakacak ve giyim yardımında bulunma" kararı aldı. Kararın Büyükşehir Belediye Kanunu'na aykırı olduğunu öne süren 4 kişi, iptal talebiyle Ankara 14. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, "Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun ilgili maddesinde, dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile özürlülere yapılacak sosyal hizmet ve yardımların Büyükşehir Belediyesi'nin giderleri arasında sayıldığı, dava konusu işlemde kamu yararı hizmet gerekleri ile sosyal devlet ilkesine aykırılık görülmediği" gerekçesiyle davayı reddetti. Davacılar kararı temyiz etti. Dosyayı görüşen Danıştay 8. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın gerekçesinde, Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun, 'dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile özürlülere' sosyal hizmet ve yardım yapma yetkisini tanıdığı ancak Kur'an kursları ile kâr amacı gütmeyen öğrenci yurtlarının bu kategoride değerlendirilemeyeceği öne sürüldü. Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Kursları ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği'ne göre, yurt ve pansiyonlara hayırseverlerden ve velilerden makbuz karşılığı bağış alınabileceği ifade edildi. Kararda şöyle denildi: "Davalı idarenin, kendisine yasal olarak verilmiş yetki ve görevi yokken, kuruluşu, yönetilmesi ve denetlenmesi ayrı bir yönetmelikle düzenlenmiş kurs ve yurtlara yapacağı yardım için almış olduğu davaya konu meclis kararında kamu yararı bulunmadığı gibi yasal olarak giderleri arasında bulunmayan kuruluşlara yapılacak yardımın 'öğrenci sayısına ve ihtiyaca göre' olarak somut şekilde ifade edilmesi de işlemin sebep yönünden sakatlığı sonucunu doğurmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber