TİSK: Elektrik zammı Çinlileri sevindirecek

Haber Giriş : 11 Eylül 2008 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TİSK: "ELEKTRİK ZAMMI ÇİNLİLERİ SEVİNDİRECEK"

-TİSK, 1 Ekim'de sanayi elektriği fiyatına yapılması öngörülen bu yılın üçüncü zammının, ihracatı baltalayıp ithalatı artıracağını kaydederek, söz konusu duruma en çok pazar paylarını artıracak olan Çinli üreticilerin sevineceği savundu.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 1 Ekim'de sanayi elektriği fiyatına yapılması öngörülen bu yılın üçüncü zammının, ihracatı baltalayıp ithalatı artıracağını kaydederek, söz konusu duruma en çok pazar paylarını artıracak olan Çinli üreticilerin sevineceği savundu.

TİSK'ten yapılan açıklamada, sanayinin kullandığı elektriğe 1 Ekim 2008 tarihinde yüzde 15-20 oranında zam yapılmasının öngörüldüğünü, yılın üçüncü zammı olacak bu fiyat artışıyla elektrik fiyatının yılbaşından beri yüzde 65-70 oranında yükselmiş olacağı kaydedildi. Açıklamada, ?Sanayinin üretim maliyetleri elektrik ve doğalgaz zamlarıyla sürekli olarak yukarı çekilmekte; Türk ekonomisinin iç ve dış pazarlardaki rekabet gücü yabancı üreticiler karşısında kaçınılmaz olarak zayıflamaktadır. Enerji girdilerindeki fiyat artışları ihracatı azaltmakta, ithalatı artırmaktadır? denildi.

Açıklamada, 2002-2007 döneminde doğalgazın fiyatının dolar cinsinden yüzde 105, euro cinsinden yüzde 119 artış kaydettiği, 2002-2008 Eylül dönemindeki artışın ise dolar cinsinden yüzde 206, euro cinsinden yüzde 201 olarak hesaplandığı belirtildi. Açıklamada 2002-2007 döneminde elektriğin fiyatının ise dolar cinsinden yüzde 16, euro cinsinden yüzde 24 artış gösterdiği, 2002-2008 Ekim dönemindeki artışında dolar cinsinden yüzde 98, euro cinsinden yüzde 94 olduğu ifade edildi.

-?PETROL FİYATLARI TEMMUZ'DAN BERİ DÜŞÜYOR?

Açıklamada, dünya petrol fiyatlarındaki yükselişin doğalgaz fiyat zammının, doğalgaz da elektrik fiyat artışının gerekçesi olduğu vurgulandı. Açıklamada, ?Yılbaşında varili 100 doların altında olan ham petrol fiyatı Temmuz ayına kadar yükselerek 150 dolara yaklaşmış, ancak Temmuz'dan itibaren inişe geçmiş ve Eylül'ün ikinci haftasında tekrar 100 dolara yakın bir düzeye gerilemiştir. Türkiye'deki zamlar ise 1 Temmuz tarihinden itibaren hızlanmıştır. Bu durum, elektrik ve doğalgaz zamlarının bir çeşit vergi artışı anlamı taşıdığını düşündürmektedir? denildi.

-?ELEKTRİKTE ÇİFTE VERGİLEME?

Açıklamada, elektrik üretiminin bir kısmında doğal gaz kullanıldığından, elektrikte çifte vergileme yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamların Türkiye'ye zarar verdiğinin açık olduğu vurgulandı.

Açıklamada şöyle denildi:

?Türkiye'nin dış ticaret ve cari işlemler açıkları hızla artmaktadır. 2008'in ilk 7 ayında dış ticaret açığımız 45 milyar dolar olmuştur. Bunun yaklaşık beşte birine karşılık gelen 8.5 milyar dolarlık açık, Çin'le yaptığımız ticaretten kaynaklanmış ve geçen yılın aynı dönemine göre artış hızı yüzde 34.4 olmuştur. Elektrik zammının, pazar paylarını artıracak Çinli üreticiler başta olmak üzere ticari rakiplerimizi sevindireceği düşünülmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber