Müftü Gündüz: Dini konuları istismar eden mail ve mesajlara itibar etmeyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2008 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, başta Hz. Muhammed (SAV) adına olmak üzere dini konuları çarpıtacak şekilde gönderilen maillerin uydurma olduğunu ve bunlarla amel edilemeyeceğini belirtti.

Son zamanlarda başta Hz. Peygamber (SAV) olmak üzere dini konularda bir çok mail gönderildiği, bu maillerin dini duyguları hassas olan kişiler tarafından da istenilen şekilde gruplar arasında yayıldığı görülüyor. "Bu mesajı aldıysan artık sen de salavat zincirinin bir parçasısın. Şimdi yapman gereken 5 salavat çekmek ve bunu en aç 10 kişiye göndermek. Bu sayede hem zincir genişleyecek, hem de Peygamberimiz'i (SAV) fazla andığımız için belki bize de şefaat edecektir." ve ayrıca "Bir gün rüyasında Peygamber Efendimiz'i (SAV) ve kendisine demiş ki" şeklinde başlayan mailler ardı ardına internet aracılığıyla kişiler arasında dolaşıyor.

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, her alanda yaşandığı gibi bilişim sektöründe de din istismarcılarının boy gösterdiğini belirterek, bu tün söylenti ve hikayelere rağbet edilmemesini istedi. Bu tür söylenti ve hikayelerin hiçbir aslı ve astarının olmadığının altını çizen Müftü Gündüz, art niyetli kişilerin dine zarar verme adına veya maddi çıkar sağlamak için bu tür oyunlarla vatandaşın dini duygularını istismar ettiğini aktardı.

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, "Bunları şimdi Peygamberimize (SAV) atfediyorlar, daha önceleri ise sevilen, sayılan ve takdir gören şeyh ve veli kulların adına bu tür söylentiler ve hikayeleri atfedenler olurdu. Tabi bunlardan doğruları ve sahihleri vardır, ancak bunları bu şekilde yayıp, başkalarının dini duygularını istismar etmek çok yanlıştır." dedi.

Bu tür davranışların ancak art niyetli ve dinin özünü kavrayamayan kişiler tarafından yapılacağına dikkat çeken Gündüz, bu olaylara değer verilmemesini istedi. Gündüz, şöyle devam etti: "Çünkü rüyalarla amel edilmez. Rüyalar bir nevi hayaller gibidir. Nasıl hayalle amel edilemeyeceği gibi, rüyayla da amel edilemez. Tabii ki rüyaların bazılarında gerçek kırıntıları vardır ve tamamen reddedilmez, ancak bu rüyalarla amel etmek yalnıştır. Çünkü İslamiyet akıl dinidir ve bu doğrultuda başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere Hadisi şerifler, sünnet ve akıl ile amel edilir."

Gönderilen maillerde belirtilen "Bunu en az 10 kişiye göndermelisin, en az 5 kez Salavat çekmelisin veya bu mesajı aldıktan sonra şunu yapmalısın" gibi eylemlerin yapılmadığı zaman günah kazanılmayacağını belirten Müftü Mahmut Gündüz, "Bu mail ve mesajlarda söylenenleri yapmadığın zaman günah kazanmayacağın gibi, Peygamber Efendimiz'e de saygısızlık yapmış olmazsın. Eğer mailde söylenenleri yaparsan, o mesajı gönderenlerin istediğini yapmış olursun." dedi.

İnsanların dinlerini özünden ve kurallarına uyarak öğrenmesi gerektiğinin altını çizen Müftü Gündüz, şunları söyledi: "En başta yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim önümüzde, Resul'ün sözleri ve uygulamaları bize yol göstermekte, bunun yanısıra büyük alimlerimizin bilgileri ve din görevlilerimiz istediğimiz bilgileri rahatlıkla bizlere verebilmekteler. Bu kaynaklardan yararlanmalıyız, doğrusu budur."

İnsanların her şeyi bilemeyeceklerini anlatan Müftü Mahmut Gündüz, dini konuların görevli din adamları başta olmak üzere alanında uzman kişilerden öğrenilmesi gerektiğinin üzerinde durarak, "Bu tür konularda mutlaka alanında uzman ve bilgisinden şüphe duyulmayacak kişilere danışmak gerekir. Her konuda ihtisas sahibi insanlar olduğu gibi, dini konularda da uzman kişiler var. Bu tür konuları yanlışlara düşmeden bu şekilde öğrenmek en doğru yoldur." şeklinde sözlerini tamamladı. (CİHAN)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber