Belediye otobüslerinde sağlı sollu ilerlemeye son

Haber Giriş : 10 Kasım 2004 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul trafiği, 2005'ten itibaren AB'ye uyum için yeniden düzenlenecek: Otobüste ayakta yolculuk ve sokakta el kaldırıp ilk duran taksiye atlamak yok. Yol şeritleri de fosforlu olacak.

Avrupa Birliği (AB) uyum reformları arasında yer alan yerel yönetim yönetmelikleri kendini önce trafikte hissettirecek. İstanbul'da 2005 yılından itibaren, AB'ye uyum sağlamak hedefiyle, kaldırım boyundan araçtaki yolcu sayısına kadar yeni standartlara alışacağız.

Şehrin AB'ye hazırlanması için yerli ve yabancı uzmanlar ile çalışmalar yapıldığını belirten Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan, ''17 Aralık'tan sonra kendi birimimizde de AB müktesebatını İstanbul'a nasıl uygulayabiliriz, buna çalışıyoruz'' dedi.

Önce kendi birimlerine AB eğitimi vereceklerini, sonra şehir genelinde ulaşımda AB standartlarına göre düzenlemeler yapılacağını belirten Bozdoğan, şu bilgileri verdi: ''Otobüs, kaldırım, levha gibi konularda prosedürlendirme çalışmalarımız tamamlandı. Örneğin görme engelliler için sesli trafik ışıkları, yolda kavşağa geldiklerini ayaklarıyla hissedebilecekleri pürüzlü malzemeler ürettik, yakında monte edeceğiz. AB ülkelerindeki gibi araç takip sistemleri, yoğunluk dedektörlerini uygulamaya koyuyoruz. Kademeli olarak, toplu taşıma araçlarında yolculuk süresine göre ayakta yolcu sayısına kısıtlamalar gelecek.''

Neler değişecek?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Yönetmelikleri'ne göre şehir ulaşımında ilk etapta şu düzenlemelere gidecek:

Minibüs, dolmuş ve otobüslere kademeli ayakta yolcu sınırlaması getirilecek. Yolculuk süresi ve koltuk sayısına göre üç, beş ve yedi kişi ayakta yolcu olarak taşıta alınabilecek. Süresi 15 dakikayı aşan yolculuklarda ise oturarak gitmek esas.

Otobüs ve minibüslerde olduğu gibi, taksilerin de birer durağı olacak ve durak dışında kesinlikle yolcu alamayacak. Tüm ulaşım araçlarının yeri ve kullanımı standarda bağlanacak.

Trafik ışıklarındaki kamera sistemiyle, kırmızı ışık ve şerit ihlalleri, tehlikeli araç kullananlar mercek altına alınacak.

Engelliler unutulmadı

Kaldırımlardan otobüslere, üst geçitlere kadar tüm ulaşım birimleri fiziksel ve görme engellilere göre yeniden düzenlenecek. Görme engelliler için yön levhalarını ayaklarıyla hissedebileceği pürüzlü zemin düzenlemeleri, trafik ışıklarına da sesli sinyal sistemi kullanılacak.

Şoförlerin sosyal güvenlik kayıtları, geçiş ve emniyet kemeri kullanım kayıtları tutulacak.

Şehir geneline yayılacak yol dedektörleriyle yoğunluk haritaları oluşturulacak. Anlık bilgiler hemen haritalara yerleştirilecek.

Ambulans, itfaiye gibi hızlı geçiş ihtiyacı duyan birimler için, tüm ışıkları aynı anda yeşile döndürecek sistemler kurulacak.

Şerit boyaları, yağmurlu havalarda daha belirgin görünecek fosforlu renkler içerecek.

Hız limitine uyulması için, şehir genelinde hız kesici yüzeyli asfalt düzenlemesi yapılacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber