Toptan: Zahid Akman'ı azletme yetkimiz yok

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 18 Eylül 2008 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Köksal Toptan, RTÜK üyelerini Meclisin seçtiğini anımsatarak, "Şimdiye kadarki seçimlerde TBMM'nin çok isabetli kararlar verdiğini gördük, hep beraber yaşadık. Aynı şeyin son RTÜK seçiminde de gerçekleştirildiğini düşünüyorum" dedi.

Toptan, CNN Türk'te katıldığı programda, Almanya'daki Deniz Feneri Derneği davasında ismi geçen RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın TBMM tarafından seçildiğinin, bu tür iddialarda ismi geçenlere Meclisin görevden el çektirmesinin mümkün olup olmadığının sorulması üzerine şöyle konuştu:

"TBMM, çok dar alanda olsa bile bazı konularda seçim yapıyor. Ağırlıklı olarak Danıştay üye seçimleri bunların başında geliyor. Son düzenlemeyle RTÜK üyelerini de TBMM seçiyor. Şimdiye kadarki seçimlerde TBMM'nin çok isabetli kararlar verdiğini gördük, hep beraber yaşadık. Aynı şeyin son RTÜK seçiminde de gerçekleştirildiğini düşünüyorum. Ancak, ortaya çıkan son gelişmeler, herkes açısından yeni bir değerlendirme yapma zorunluluğu ortaya çıkaracak gibi görünüyor. Herkes kendi sorumluluğunun idraki içerisinde hareket ederse süreç daha rahat ve sağlıklı bir şekilde yürür diye düşünüyorum."

Köksal Toptan, konuşmasının "Zahid Akman'ın kendisinin görevden ayrılmasının daha şık olacağı" anlamına gelip gelmeyeceği şeklindeki soruya ise "Bizim azletme gibi bir yetkimiz yok. Seçimi yaptıktan sonra seçilmiş kişiyi azledemeyiz. Benim o cümlemin içerisinde her şey var" karşılığını verdi.

Toptan, Mecliste grubu bulunan partilere mektupla çağrıda bulunarak 4 uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdiklerini belirterek, şimdiye kadar MHP'nin kurulacak komisyonlarda görev alması için 8 milletvekilinin ismini bildirdiğini söyledi.

Diğer partilerin isimleri 1 Ekime kadar bildirmesini rica ettiklerini anımsatan Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çağrımızda TBMM'nin geçmişine atıf yaparak, Türkiye için, Türk milleti için çok önemli kararlar almış bu kurumun Türkiye'nin geleceği için de önemli kararları almak ve bu kararları uzlaşı içinde yapmak dileğimizi bildirdikten sonra 4 ana başlıkta 4 uzlaşma komisyonu kurulmasını ilettik.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, İçtüzük Uzlaşma Komisyonu, AB Uyum Komisyonu ile bazı kanunlarda -Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, Siyasi Etik Kanunu, Siyasetin Finansmanı Kanunu- uzlaşma komisyonu kuralım istedik. Uzlaşabileceğimiz, uzlaşamayacağımız noktaları, siyasi parti olarak tespit edelim ve yeni dönemde bunların hayata geçirilmesi için çalışalım diye düşündük."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber