Sağlıklı kilo vermenin sırrı 'obezite okulu'nda

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2008 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- İzmir'de obeziteden şikayet eden hastalar, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi'ndeki "Obezite Okulu"nda sağlıklı kilo vermenin yollarını öğreniyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı ile Ege Obez Hasta Derneği'nin ortaklaşa yürüttüğü "Obezite Okulu Eğitim Programı" obeziteden şikayet eden hastalar için umut oldu. İlk olarak 2000 yılında başlatılan "Obezite Okulu Eğitim Programı" dokuzuncu kez kapılarını açtı. EÜ Tıp Fakültesi'nde düzenlenen eğitim ve sağlık programı, bu dönem 61 hastanın katılımıyla 10 hafta boyunca sürecek. Program süresince hastalar "Obezite Nedir?, Tedavi Yolları, Çözüm Önerileri ve Sağlıklı Beslenme Metotları" gibi konularda bilgiler edinecek. Programa katılan hastalara, uzman doktorların gözetiminde diyet programları uygulanırken, sağlıklı beslenmenin ve bünyeye göre kilo vermenin de püf noktaları anlatılıyor.

Obezite Okulu"nda eğitim veren EÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı'nda görevli Uzman Dr. Banu Yürekli, okulun öncelikle obez hastalara eğitim vermek amacıyla kurulduğunu söyledi. Kilo vermede eğitimin önemine dikkat çeken Yürekli, "Kilo vermek gerçekten yerine göre çok zor bir olay değil, bazen verilmesi gayet kolay olabiliyor. Önemli olan konu, kilonun korunması. Verilen diyetler 1-2 ayla sınırla değil, ömür boyu gitmesi gereken alışkanlıklar. Birtakım kötü yeme alışkanlıkları insanlara kilo aldırıyor. Bu kötü alışkanlıklardan kurtulmak gerekiyor" dedi.

- "ŞOK DİYETLER TEHLİKELİ"

Kişinin kilo vermesi için öncelikle kendisini tanıması gerektiğini ifade eden Yürekli şunları söyledi: "Nerede hata yapıyoruz, nerede eksiğimiz var? Bunu bilebilirsek, çözüm üretmemiz çok daha kolay olacak. Dolayısıyla şok diyetleri ya da tek tip beslenme şeklindeki diyetleri tavsiye etmiyoruz. Çünkü uyguladığımız diyet ne kadar uzun süreli olursa, yeme alışkanlıklarının da değişmesi o kadar kolay olur. Alışkanlıkların değişmesi çok kolay değil. Dolayısıyla bunun uzun soluklu olması, yanlış

alışkanlıkların değiştirilebilmesini ve yeni doğru alışkanlıkların edinilebilmesini sağlayacak. Biz bunu kazandırmaya çalışıyoruz."

- "OBEZİTE BİR ESTETİK SORUNU DEĞİL"

Obeziteye bir estetik sorunu olarak bakılmaması gerektiğini belirten Dr. Yürekli, obezitenin bir hastalık olduğunun bilincine varılması gerektiğinin altını çizdi. Eğitim programının ilk derslerinde hastaların bu bilinci edinmelerini sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Dr. Yürekli, şöyle konuştu: "Obezite bir hastalık olduğu için estetik kaygılarla kilo verilmesini önermiyoruz. Tabi ki kilo verildiğinde gelen özgüven çok önemli, artı bir puan. Fakat obezite şeker, kalp gibi hastalıklara davetiye çıkardığı

için kilo verilmesi gerekiyor. Bu nedenle sadece sağlık sorunu olarak görülmeli ve kilo vermeyi de bu amaç için sağlamak gerekiyor. Her şeyden önce sağlıklı kilo vermek çok önemli."

- "KUŞHAN OLAYI BÜYÜK TALİHSİZLİK"

Eğitimin faydalarını görmeye başladıklarını ifade eden hastalar ise, kendileri için en önemli olan şeyin sağlıklı kilo vermek olduğunu söylediler. Kilo vermek için yapılan yanlış diyetlerle insanların ölüme kadar varan kötü sonuçlarla karşılaşabildiklerini ve bu durumun son derece üzücü olduğunu belirten bir hasta, geçtiğimiz günlerde Dr. Muzaffer Kuşhan'ın zayıflama kliniğinde meydana gelen ölüm olayını hatırlatarak, "Kuşhan olayını büyük bir talihsizlik olarak görüyorum. Biz sağlıklı kilo vermenin

öneminin bilincindeyiz. Yıllardır kiloluyuz ve hep bilinçsiz diyetler yaptığımız için kilo veremedik. Şimdi sağlıklı kilo verebilmek için bu yolu tercih ettik. İnşallah fazla kilolarımızdan kurtulacağız" diye konuştu.

- "3 AYDA 21,5 KİLO VERDİ"

"Obezite Okulu Eğitim Programı"nın Nisan ayı döneminde eğitimlere katılan Mehmet Emin Özüyılmaz ise, 3 ayda 21,5 kilo vererek 133,5 kilodan, 112 kiloya düştüğünü söyledi. Eğitimlerin 2 ay sürdüğünü, 3 ay boyunca da düzenli olarak kilo verdiğini belirten Özüyılmaz, "Eğitimlerin bana en büyük faydası, aynı derdi paylaşan insanlarla bir arada olmak. Bu bana büyük bir itici güç verdi. Kararlıyım, eğitimlere ve kilo vermeye devam edeceğim" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber