Başbakan Erdoğan'dan yolsuzluk açıklaması

Haber Giriş : 22 Eylül 2008 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son dönemlerde yaşanan yolsuzluk tartışmalarıyla ilgili olarak, ?Böyle arızi olayları, ülkemle alakası olmayan olayları kalkıp da getirip önümüze lütfen koymayın. Bunların ülkemle alakası yok ve ülkemdeki spesifik olayları da sanki böyle ülkeyi elden götürüyormuş havasında ortaya koymak da çok çirkin bir olay. Lütfen bu konularda ciddi olalım, insaf sahibi olalım? dedi.

Başbakan Erdoğan, ekonomideki son gelişmelerle ilgili yaptığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ekonomiyle ilgili yaptığı konuşmanın dışında soru kabul etmeyeceğini belirten Erdoğan, bir gazetecinin ?Konuşmanızda birkaç defa güven ve istikrar ortamına vurgu yaptınız. Bu çerçevede Deniz Feneri olayıyla ilgili olarak Zahid Akman'ın ismi sıkça geçiyor. Meclis Başkanı'nın Akman'la ilgili bazı açıklamaları oldu. Ne düşünüyorsunuz?? sorunu ?Sorunuza teşekkür ediyorum. Bu, konuyla alakalı değil? diyerek yanıtlamadı.

-"İNSAF SAHİBİ OLALIM"-

Son dönemlerde tartışılan yolsuzluklarla ilgili, ?Yolsuzlukların önlenmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?? sorusu üzerine Erdoğan, bu dönemin ekonomik noktada sıkıntılı geçmemiş olmasının nedeninin yolsuzlukların olmaması olduğunu söyleyerek şöyle dedi:

?Siyasi polemiğe girmek istemem. Göreve geldiğimizde ülkenin ekonomisi ne durumdaydı, bugün ülkenin ekonomisi ne durumdadır? Bunlar açık net ortadadır. Böyle kalkıp siyasi polemiklerle bir netice alma adına bu tür sorular sorulursa bunlar bizi üzer.?

GSYİH'nın 2002'de 230 şimdi ise 657 milyar dolar olduğunu kaydeden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

?Eğer yolsuzlukların egemen olduğu bir dönem olmuş olsa bu dönem bu rakamları yakalamak mümkün değil. Buralarda insaf sahibi olalım. Böyle arızi olayları, ülkemle alakası olmayan olayları kalkıp da getirip önümüze lütfen koymayın. Bunların ülkemle alakası yok ve ülkemdeki spesifik olayları da sanki böyle ülkeyi elden götürüyormuş havasında ortaya koymak da çok çirkin bir olay. Lütfen bu konularda ciddi olalım, insaf sahibi olalım. Bakın bütün rakamlar her şey ortada. Gelinen nokta ortada ve bütün yatırımların nasıl cereyan ettiği ortada. Duran bir yatırım söz konusu değil, bütün yatırımlar devam ediyor, çalışıyor. Türkiye'de sadece THY ile yolculuk eden insan sayısı nereden nereye geldi? Otomobil sayısı satışta nereden nereye geldik? Bunlara oturup bir bakalım. Bütün bunlara baktığınız zaman Türkiye'nin nasıl kalkınmakta olduğunu görüyorsunuz. Ve özlük haklarına baktığınız zaman biz asla emisyon hacmi itibarıyla söylüyorum hiçbir zaman kalkıp da karşılıksız para basmamıştır bu ülke. Ama önceki dönemlere baktığınız zaman yolsuzlukların örtülmesi için sürekli karşılıksız para basmamıştır bu hükümet. Bunlar bu hükümetin karakteri içerisinde kimlikleri içerisinde yoktur. Onun için kalkıp da yolsuzlukların hakim olduğu süreç diye bir yakıştırmayı asla kabul etmem mümkün değil. Tartışılabilir. Tartışanlar kimler, siz ona bakın. Halk mı tartışıyor yoksa siyasiler mi tartışıyor? Siyasiler tartışıyor, o siyasetçilere değer verenler bu işi tartışıyor olabilirler. Biz de sadece onları dinleriz. En güzel tartışmayı, önümüzde Mart 2009 seçimleri var halkım orada en güzel tartışmayı yaparak gereken cevabı gerekenlere verecek.?

-?KUYRUKLAR VATANDAŞIN HALETİ RUHİYESİ?-

Erdoğan, 10 kilogramlık bir bulgur yardımı için insanların birbirini ezdiğini ve birçok kentte bunun benzeri durumların yaşandığı hatırlatılarak, ?Bunu nasıl açıklayacaksınız?? diye sorulması üzerine, iktidara geldiklerinde güllük gülistanlık bir ülke devralmadıklarını söyledi. Asgari ücret ve en düşük SSK'lının alacağı ücretleri 2002 rakamlarıyla karşılaştıran Erdoğan, hiçbir zaman işçiyi memuru enflasyona ezdirmediklerini belirtti. ?10 kilogramlık bulgur için, pirinç için kuyruğa girmek dediğiniz zaman bunlar vatandaşımızın oradaki haleti ruhiyesinin, atmosferinin bir gereğidir? diyen Erdoğan, yapılan yardımların takdir edilmesi gerektiğini ifade etti. Erdoğan şöyle dedi:

?Ülkemizin belli bölgelerinde neyin ne durumda olduğu ortadadır ve kömür dağıtımı yapıldığı zaman ?efendim kömür dağıtımı için saldırdılar' Beklese evine gelecek. Bunlar da oluyor. Aynı şekilde muhtarlarımıza, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza bu telkini yapıyoruz. Yani bunları yapan sosyal devlet olmanın gereğini yerine getiren bir anlayış. Türkiye'de şu anda A'dan Z'ye bu işler çözülmüş, kimse ihtiyaç sahibi değildir diyemeyiz. Türkiyemizin bir gerçeği ama geldiğimizde bu oran itibariyle nerdeydi şimdi nereye geldi. Biz göreve geldiğimizde Türkiye'de 15 milyon yeşil kartlı vardı. Şimdi bu yeşil kartlı sayısı düşüyor. ?15 milyon yeşil kartlı vardı ne yapacağız' diyebilir misiniz? Eğer bu devlet 15 milyon yeşil kart, vatandaşına dağıtıyorsa sağlık noktasında elini ona açıyor desteğini veriyorsa bu bir başarıdır. Şu an süreç başarıdır ama bu devam edecek mi hayır ama biz genel sağlık sigortasıyla yeşil kartı kaldırıp çok daha farklı bir sistem içerisinde sosyal güvenliği de genel sağlığı da sürdüreceğiz. Bizler gerek belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerinin dayanışma anlayışını takdirle karşılıyoruz ve yapılmasında fayda görüyoruz. Bu bir dayanışma anlayışıdır dayanışma ruhudur ben tebrik ediyorum.?

-AYNI TONDA YANIT VERİRİM-

Erdoğan, ?Ekonomide bu kadar kritik günlerin olduğu ortamda son dönemlerde yaşanan tartışmalarda vatandaşın moralinin bozulmasında sizin yaptığınız açıklamaların da bir etkisi olmadı mı??sorusuna da, ?Yalan yanlışla bize yaklaşanlara doğrusunu söylemek benim ve arkadaşlarımın görevidir. Ve bu yalan yanlışı bize yakıştıranlar hangi tonda yaklaşıyorlarsa aynı tonda cevaplarını alırlar? diye yanıtladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber