Yeni öğretmenlerin Ardahan'dan kaçış mücadelesi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Eylül 2008 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ankara'da geleceğin sınıfının açılışı yapılırken Ardahan'da öğrenciler 20 gündür öğretmen bekliyor

Ankara'daki bilimkurgu filmi sahnesini çağrıştıran ?geleceğin sınıfı' tanıtılırken Ardahan'da veliler öğretmensizlik nedeniyle tepki gösteriyordu. Ankara'da öğrenciler, tek kişilik sıralarında ajanda büyüklüğünde dizüstü bilgisayarlarını tuşlarken Ardahan'da dersler çoğunlukla boş. Tayini çıkan 300 deneyimli öğretmen yerine okulların açıldığı 20 gün içinde sadece 90 stajer öğretmen atanmıştı. İkinci kademede atanan 183 stajer öğretmenin çoğunluğu da her yıl olduğu gibi doktor raporları, bürokratlardan, milletvekillerinden torpil, anlaşmalı evlilik gibi Türkiye'ye özgü yöntemlerle Ardahan'dan kurtulmaya çalışacak. Yerlerine yeni öğretmenlerin atanması sırasında aylarca dersleri boş gecek. Kente atanan öğretmenlerin yaklaşık yarısı bir yıl geçmeden Ardahan başka bir ile tayinin çıkmasını sağlamış olacak. İngilizce dersine din bilgisi öğretmeni, Türkçe dersine fen hocası girecek. Ardahan ÖSS ve OKS'de yine sonuncu olacak. Veliler, çocuklarının geleceksizliğine üzülürken bir yanda yeni geleceğin sınıfları kurulacak.

2004 yılında Radikal, o dönem ki adıyla Liselere Girişi Sınavı (LGS) ve ÖSS sonuçlarında son sıralarda yer alan illerdeki eğitim sorunlarını yerinde incelemişti. LGS'de sonuncu, ÖSS'de ise sondan üçüncü olan şehir Ardahan'dı. Ardahan'ın sürekli göç vermesi nedeniyle okulları, sınıfları kalabalık değildi. Radikal'in konuştuğu veli, okul idarecisi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri sorunun kaynağı için hep aynı noktayı işaret etti: Öğretmensizlik ve atanan öğretmenlerin stajer olması.

25 Ağustos 2004 günü Radikal'de yayımlanan haberde tablo şöyle anlatılıyordu: ?Her yıl Milli Eğitim Müdürlüğü çok büyük bir çoğunluğu stajyer yaklaşık 900 öğretmeni Ardahan'a atıyor. Öğretmenler Ardahan'daki 232 okula dağıtılırken genç öğretmenlerin Ardahan'dan, Türkiye'ye özgü kurtulma arayışları başlıyor. Hemşeri politikacılar, bürokratlar devreye sokuluyor. Tayin için anlaşmalı evlilik yapılacak eş arayışları başlıyor, öğretmenler annesinin memleketinde yalnız ve hasta olduğuna dair raporlar ile tayin isteminde bulunuyor. Doktor tanıdıklardan alınan raporlar ile Ardahan'dan uzak geçirilen günler kâr sayılıyor. Bir yıl içinde gelen öğretmenlerin 450 tanesi tayin ile gitmiş oluyor. Tayin arayışındaki öğretmenler genellikle derslere özen göstermiyor. Ayrıca sürekli öğretmenlerin tayini çıkması ve yenilerinin geç gelmesi nedeniyle de derslerin büyük çoğunluğu boş geçiyor.

Ardahan'dan son gelen bir haber geçen dört yılı aşkın zamanda Ardahan'ın eğitim çaresizliğinin hiç değişmediğini gözler önüne seriyor. Bu yıl Ardahan'dan 300 deneyimli öğretmen başka illere tayin olarak gitti ve yerlerine sadece 90 stajyer öğretmen atandı. Buna en büyük tepki öğrenci velilerinden geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber