2004 ve 2006 KPSS İfadeleri Artık İlanlarda Yer Almamalı

Bilidiği üzere '2004 ve 2006 KPSS Lisans'ın geçerlilik süresi 29 Haziran 2008 tarihi itibariyle sona ermiştir. Ancak buna rağmen bazı kurumlar sınav sonuç tarihini esas alarak işlem yapmışlardı. Şimdi benzer bir durum "KPSS Önlisans ve Ortaöğretim" için söz konusu olmaktadır. Bu sınav 21 Eylül 2008 tarihi itibariyle yapılmıştır. Mevzuatımıza göre esas olan sınav tarihidir, sınav sonuçlarının açıklanma tarihi değildir... Bu nedenle kamu kurumlarının 21 Eylül'den sonraki ilanlarında artık 2004 veya 2006 KPSS sonuçlarını esas almamaları gerekmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Eylül 2008 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- MEMUR ALIMLARI

657 SAYILI KANUNDA YER ALAN HÜKÜM

657 sayılı kanunda sınav sonuçlarının ne zamana kadar geçerli olduğuna ilişkin bir hüküm bulunmaktadır. 51. maddede yer alan bu hükme göre "İlan edilen sınav sonuçları, müteakip sınav tarihine kadar geçerlidir".

Madde metninde, açık olarak, sınav sonuçlarının yapılacak olan sınavın tarihine kadar geçerli olduğu hükme bağlanmıştır. Maddede, "bir sonraki sınavın sonuçlarının açıklanacağı tarihe kadar" ifadesi değil "sınav tarihine kadar" ifadesi yer almaktadır.

KPSS YÖNETMELİĞİNDE YER ALAN HÜKÜM

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesinde KPSS'nin geçerlilik süresi düzenlenmiştir. 11. madde şu şekildedir:

"KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak, bu süre içinde yeni bir sınavın yapılmaması durumunda, sıav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam edecektir."

Madde iki cümleden oluşmaktadır. İlk cümlede açık bir belirleme yapılmamıştır. Ancak ikinci cümlede "bir sonraki sınava kadar" ifadesi yer almaktadır. Buna göre yönetmelik düzenlemesi kanun ile uyumludur.

2- İŞÇİ ALIMLARI

İşçi alımları Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliğine göre yürütülmektedir. Bu yönetmeliğin ek 1 ve ek 5. maddeleri işçi alımının hangi sınava göre düzenleneceğini ele almıştır.

"Ek Madde 1-Bu Yönetmelik kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına daimi işçi olarak alınacaklarda, kamu personeli için yaptırılan merkezi sınavla aynı veya farklı tarihlerde ve en fazla yılda bir, en geç dört yılda bir olmak üzere Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına yaptırılacak merkezi yazılı sınava katılarak başarılı olduklarına dair belgeye sahip olmaları şartı aranır. Merkezi sınava Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüne iş için başvurmuş olanlar katılabilir. Sınav sonuçları bir sonraki merkezi sınav sonuçlarının Kuruma bildirildiği tarihe kadar geçerlidir. Merkezi sınavda başarılı olmak daimi işçi kadrosuna alınmada tek başına bir hak teşkil etmez."

"Merkezi sınav ile ilgili usul ve esaslar Devlet Personel Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir."

"Ek Madde 5-Daimi işçi kadrosu için yapılan merkezi sınavı kazananlar arasından karşılanamayan işgücü talepleri, kamu personeli için yapılan merkezi sınava katılan ve başarılı olanlar arasından bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde karşılanabilir."

Yukarıdaki maddeyi incelediğimizde şu değerlendirmeyi yapabiliyoruz:

İşçi alımları için ayrı bir işçi sınavı yapılmalıdır. Bu halde, yapılacak olan sınavın sonuçları bir sonraki merkezi sınav sonuçlarının Kuruma bildirildiği tarihe kadar geçerlidir. Ancak ayrı bir işçi sınavının yapılamayacağı göz önüne alınarak işçi alımlarında "kamu personeli için yapılan merkezi sınav" sonuçlarının kullanılabileceği yönünde düzenleme yapılmıştır. Bu ek 5. madde hükmüne dayanılarak işçi alımlarında KPSS sonuçları kullanılmaktadır. Ancak KPSS'nin geçerlilik süresine ilişkin yukarıda yer verilen hükümler dikkate alındığında, 21 Eylül 2008 tarihi itibariyle artık 2004 ve 2006 KPSS'nin geçerliliğinin kalmadığı ifade edilebilir. Buna göre, işçi alımları için bugün itibariyle geçerli bir KPSS sonucu bulunmamaktadır. İşçi alımlarında da artık "2004 veya 2006 KPSS sınav sonuçları" ifadesi yer almamalıdır.

3- 4/B'Lİ PERSONEL ALIMLARI

4/B'li personel alımlarında KPSS'nin dikkate alınması 7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ek 2. madde hükmünden kaynaklanmaktadır. Ek 2. madde hükmü KPSS B grubu sıralaması esas alınarak 4/B'li personel alımı yapılabileceğini düzenlemiştir. Ancak bugün itibariyle geçerli bir KPSS B grubu sınav sonucu bulunmamaktadır. Zira 21 Eylül 2008 tarihi itibariyle KPSS'nin geçerlilik süresi sona ermiştir. Buna göre, 4/B'li personel alımlarında, bugün itibariyle, artık 2004 veya 2006 KPSS sonuçlarının kullanılmaması gerekmektedir.

DEĞERLENDİRME

1- 2004 veya 2006 KPSS'nin Lisans mezunlarına yönelik sonuçları 29 Haziran, Önlisans ve Ortaöğretim mezunlarına yönelik sonuçları ise 21 Eylül 2008 tarihi itibariyle sona ermiştir. Zira hem 657 hem de KPSS yönetmeliği "sınav tarihinden" bahsetmektedir.

2- İşçi ve 4/B'li alımlarında KPSS sonuçları kullanılmaktadır. Ancak ortada, bugün itibariyle (25 eylül 2008) geçerli bir KPSS sonucu bulunmadığından, kamu kurumlarının 21 Eylül 2008 tarihinden itibaren, 2004 veya 2006 KPSS'yi dikkate alan ilana çıkmamaları gerekmektedir.

3- Sınav sonuçlarının açıklanması bir ayı bulabilecektir. Kamu kurumları, adayları mağdur etmemek amacıyla, bir ay boyunca ilana çıkmamalı, sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemelidir. Veya ilana çıkacaksa bile artık sadece 2008 KPSS sınav sonuçlarının esas almalıdır.

4- İçişleri Bakanlığı daha önce Devlet Personel Başkanlığının görüşüne binaen, itfaiyeci ve zabıta memuru alım ilanlarında, tüm valiliklere yazı yazmış ve geçerlilik tarihi sonucunda "sınav tarihi"nin esas alınmasını istemiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber