Şeker hastalarında uzuv kaybı riski

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2008 10:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Şeker hastalarında, kan şekerinin kontrol altına alınmaması halinde, özellikle ayaklarda ciddi sağlık sorunlarının görülebildiği, zamanında müdahale edilmediğinde ayak ve bacakların kesilebileceği belirtildi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Başkal, dünyada 240 milyon ve Türkiye'de de 6 milyondan fazla şeker hastası bulunduğunu söyledi.

Başkal, yapılan araştırmalara göre dünyada her 20 dakikada 1 kişinin diyabete bağlı kalp krizi ve felç geçirdiğine, her 60 dakikada birinin böbrek bozukluğu nedeniyle diyalize girdiğine ve her 90 dakika bir kişide körlük görüldüğüne dikkati çekerek, hareketsiz yaşam, kalp hastalıkları, obezite, stres ve hipertansiyonun diyabete neden olduğunu ifade etti.

Şeker hastalığının yüzde 30 genetik olma özelliği taşıdığını, hastalığının ilk safhada belirti vermediğini belirten Başkal, "Belirtilerin ortaya çıkması hastalığın ilerlediğinin göstergesidir. Bu durumda da çok su içme, sık idrara çıkma, fazla yemek yemeye rağmen aşırı kilo kaybı görülebilir" dedi.

Şeker hastalarında kan şekerinin kontrol altına alınmaması halinde özellikle ayaklarda ciddi sağlık sorunları görülebildiğini ifade eden Başkal, zamanında müdahale edilmediğinde uzuv kayıplarının söz konusu olabileceği uyarısında bulundu.

Başkal, şeker hastalarında ayaktaki kızarıklık, sıcaklık artışı, hassasiyet ve şişliğin enfeksiyon belirtisi olduğuna dikkati çekerek, "Sağlıklı kişilerin ayaklarında ise çatlaklar, yaralar, kaşıntılı bölgeler bulunmaz, renk ve sıcaklık farkı olmaz" dedi.

Diyabetik ayak yaralarının hastaneye yatışların en önemli nedeni olduğuna da dikkati çeken Başkal, şeker hastaları için yapılan harcamaların yüzde 20'sinin ayak problemlerine yönelik olduğunu söyledi.

Başkal, "Diyabetik ayak şeker hastalarının yüzde 15'inde görülür. Tip2 diyabetiklerin yüzde 50'si de risk altındadır. Travma dışı nedenlerle gerçekleşen ayak-bacak kesilmelerinin yüzde 40-60'ı şeker hastalığının kötü kontrolü nedeniyledir. Diyabetik ayak, hastanın eğitimi, ayak bakımıyla temizliğine dikkat edilmesi ve iyi kan şekeri kontrolü ile önlenebilen bir komplikasyondur. İyi kan şekeri kontrolü ile uzuv kaybı riski yüzde 60 azalmaktadır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber