Emniyet ve Jandarma telefon görüşmelerini internetten yapınca faturalar yüzde 30 azaldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Eylül 2008 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her ay kabarık gelen telefon faturalarından bıkan polis ve asker, ucuza konuşmanın yolunu buldu.

Güvenlik güçleri, dünya devleri Microsoft ve HP gibi telefon konuşmalarını artık internet üzerinden gerçekleştiriyor. Özellikle yurtdışı görüşmelerini sıklıkla yapan kurumlar, maliyet avantajını yüzde 30 oranında düşüren sistemi santrallerine kurduruyor. Söz konusu teknolojiyi Türkiye'ye getirerek başta Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Nato Hava Üsleri ve Sağlık Bakanlığı'na kuran Aastra Technologies Türkiye Genel Müdürü Alp Özacar, "Telefon faturaları çok yüksek geliyor. Bunun için sizden çözüm istiyoruz diye kamudan inanılmaz talep alıyoruz." diyor.

Nisan 2008'de Ericsson'un Kurumsal İletişim Bölümü'nü satın alarak gündeme gelen Kanada merkezli şirket, Türkiye pazarına yönelik sunduğu ürünlerle özellikle kamunun dikkatini çekiyor. Cep telefonunun da görüşmelere dahil olmasıyla bir anda kabarık faturalarla karşılaşan polis, asker, bakanlıklar, hastaneler, oteller ve konsolosluklar şirketin kapısını çalıyor. Başvuran kurum ya da şirketin santralinden bağımsız bir sistem kurarak görüşmelerin maliyetini düşürdüklerini belirten Genel Müdür Özacar, özellikle yurtdışından çağrı almanın, çağrı başlatmaktan daha pahalıya mal olduğuna dikkat çekiyor. Böyle durumlarda faturaların iki hatta üç katına kadar çıkabildiğini söyleyen Özacar, görüşmelerin yönünü internete kaydırdıklarını anlatıyor. "Konuşmayı başlatmak isteyen 'yes' tuşuna bastığı anda cihaz sisteme işaret gönderiyor. Görüşme normal seyrinden çıkarak internete bağlanıyor. Bu şekilde görüşme yurtdışından yapılmış olarak görülmüyor ve fiyat sabitleniyor." şeklinde teknolojinin çalışma sistemi hakkında bilgi veren Özacar, bu ürünün Avrupa pazarında yoğun şekilde satıldığını kaydediyor.

Şirketin çözümleri bununla sınırlı değil. Hastane ve otel zincirlerinden önemli müşterileri bulunduğunu belirten Alp Özacar, yine internet üzerinden sağlanan teknolojiyle özellikle dağınık bloklar şeklinde kurulan hastaneler arası iletişimin ücretsiz sağlandığını söyledi. "Hastaneler de yüksek telefon faturasından şikâyetçi. En son yaklaşık 5 bloktan oluşan Kartal Devlet Hastanesi'nin binalarını birbirine bağladık. Bu binalar arasındaki görüşmeler ücretsiz yapılıyor." diyen Özacar, sistemin bununla da kalmadığını, cihazın kurulumuyla birlikte cep telefonlarının bağlantının bir parçası haline geldiğini belirtiyor ve ekliyor: "Aranan kişi telefonla mı görüşüyor, toplantı da mı telefonun ekranında görülebiliyor." Küçük ve orta ölçekli şirketlere yönelik çözümler de ürettiklerini anlatan Özacar, değişik şehirlerde ofisleri olan şirketlerin büroları arasında bağlantı sağlayarak yine en ekonomik yönden konuşmaların yapıldığına dikkat çekiyor.

Türkiye'de yeni ortak arıyor

Yıllık cirosu 1 milyar doları aşan Aastra, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri ile Türkiye'nin içinde olduğu bir bölge oluşturmuş. İsrail'in de dahil olduğu 33 ülkenin yer aldığı bölgede öncelik sırası Türkiye'nin. Özellikle genç nüfusunun bu kararda etkili olduğunu kaydeden Özacar, Almanya'da oluşturulan iş hacmi kadar Türkiye'de bir iş hacmi beklendiğini aktardı. Türkiye'deki ofisi genişleteceklerini söyleyen Özacar, sektörlere yönelik bir yapılanma içine gireceklerini ve yeni ortaklar edineceklerini dile getirdi. Özellikle finans sektörü üzerinde yoğunlaşan şirket, internet üzerinden hizmet veren özel telekom şirketleri ile çözümler oluşturarak çalışmalarına bu doğrultuda devam etmek istiyor.

Zeliş Yıldıral

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber