Hemşirelere yaşlı bakımı eğitimi verilmiyor

Haber Giriş : 14 Kasım 2004 06:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Huzurevlerinde görev yapan hemşirelerin, yaşlı bakımı konusunda eğitimsiz olduğu ortaya çıktı. 26 huzurevini kapsayan bir araştırmaya göre, hemşirelerin sadece üçte biri mezuniyet sonrası yaşlı bakımı eğitim programına katılmış.

Avrupa'da ise hemşirelerin huzurevlerinde çalışabilmeleri için özel bir eğitim görerek sertifika almaları gerekiyor. Marmara Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Ayşe Yıldız, bu uygulamanın Türkiye'ye de mutlaka getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu mezunu Meral Sarıoğlu, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde yüksek lisans yaptı. İstanbul'da özel bir huzurevinde üç yıl yöneticilik yapan Sarıoğlu, yaşlıların kaldığı kurumlarda çalışan hemşirelerle ilgili araştırma bulunmadığını fark ederek tezini bu konuda hazırladı. Araştırma için 26 huzurevinde 132 hemşire ile görüşüldü. Türkiye'de hemşirelik eğitimi müfredatlarında yaşlı bakımı ile ilgili içerik ve uygulama alanlarının yetersiz olduğunu belirten Sarıoğlu, bu kurumlarda görevli hemşirelerin yüzde 68'inin mezuniyet sonrası yaşlı bakımıyla ilgili eğitim görmediklerini tespit etti. İstanbul Maltepe'deki Acıbadem Huzurevi'nde çalışan Luda Subaşı da göreve başlamadan önce yaşlılar üzerine herhangi bir eğitim almamış. 1998'de Türkiye'ye gelen Subaşı, İstanbul'da yaşlı bakıcılığı yapan arkadaşının isteği üzerine geri dönmedi. Ukrayna'dan aldığı hemşirelik yüksekokulu diploması bulunan Subaşı, 2001'e kadar evlerde yaşlı bakıcılığı yaptı. Aynı yıl huzurevinde çalışmaya başladı. Luda Subaşı, bu kurumda çalışmasının nedenini ?Yaşlı insanlarla ilgilenmek hoşuma gidiyor.? şeklinde açıklıyor. Anne ve babası gibi gördüğü yaşlılara kahvaltılarını hazırlamaktan, ilaçlarına, kıyafetlerine varıncaya kadar her konuda yardımcı oluyor.

Marmara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Ayşe Yıldız, hem lise mezunu hem de lisans mezunu hemşirelerin yaşlı bakımıyla ilgili herhangi bir sertifika eğitimi almadan göreve başladıklarını doğruladı. Huzurevlerinde çalışmaya başlayan hemşirelere kurumlarında hizmetiçi eğitimlerle yaşlı bakımı konusunda bilgi kazandırıldığını söyleyen Yıldız, bu konuda hem üniversitelere hem de Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHEÇK)'na görev düştüğünü kaydetti. Huzurevlerinde çalışacak hemşirelerin açılacak ?Yaşlı Sağlığı? sertifika programından geçmeleri gerektiğini belirten Yıldız, Avrupa'da mesleki eğitimi tamamladıktan sonra çalışacakları birimlere göre ihtisaslaşmanın gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Yaşlılara hizmet veren hemşirelerin profilini çıkarmak amacını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, hemşirelerin yüzde 71,2'si 18-25 yaş grubundan.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber