Devlet okulunda kayıtdışı gelir

Haber Giriş : 14 Kasım 2004 06:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'te görüşülürken yoğun tartışmalara yolaçan Milli Eğitim Yasası'nda yapılan yeni değişiklik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlararak yürürlüğe girdi. Yasa gereği bundan böyle okul aile birlikleri bağış alacak, kantin, açık alan ve spor tesislerini işletebilecek. Uygulama ile kayıt dışı ekonominin artacağı ve okulların 'mafya'ya teslim olabileceği ileri sürüldü.

"Okullarda sağlanan gelirlerden vergi, resim, damga harcı ve stopaj alınamamasının yol açtığı kayıt dışı ekonomi büyük bir meblağa ulaşabilir" diyen uzmanlar, devletin kendi malı olan 5 bine yakın okulda aylık olarak bu rakamın yaklaşık 30 trilyona ulaştığını ifade ediyorlar.

Maliye endişeli

Maliye Bakanlığı yetkilileri, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından endişelerini de açıkça dile getirdiler. Maliye bürokratları, gelirleri vergi ve harçtan muaf tutulan okul aile birliklerinin tüzel kişiliği oluşturulmadığı için sorunlar yaşanabileceğini, okullardaki ekonomik işlemlerin kayıt altına alınması için okul aile birliklerinin tüzel kişilik haline dönüştürülmesi gerektiğini belirttiler. Özel okullar ise ticari bir işletme olarak kabul edildiği için, bu okulların kantin işletmesi gibi ticari tüm faaliyetlerinden vergiler kesiliyor.

Mafya endişesi

Kanunun beraberinde getirdiği ikinci endişe ise okul servislerinde yaşanan problemlerin, okulun diğer gelir getiren faaliyetlerinde de yaşanması oldu. Okul servislerinin 'mafya'nın eline geçtiğini ileri süren uzmanlar, bu yasayla birlikte kantin gibi para unsurunun yüksek olduğu yerlerin de mafyanın eline geçebileceğine dikkat çektiler.

Okul aile birliklerine geniş alan

Yürürlüğe giren yasaya göre okul aile birlikleri, sosyal ve kültürel etkinlikler ve kampanyalar düzenleyebilecek, okul bünyesindeki kantin, açık alan, salon ve benzeri yerleri işletebilecek ya da işlettirebilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber