Vücudunuzu esneterek hastalıklardan kurtulun!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Ekim 2008 16:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzakdoğu öğretisine göre, vücudumuzun enerji akışında oluşan değişiklikle 'meridyen5 adlı kanallar tıkanıyor ve hastalıklar oluşuyor.

'Meridyen Stretching' adlı özel egzersizler, tam da bu tıkanmaları açmak için geliştirilmiş.Bu hareket, karın bölgesinden geçen karaciğer ve sidik torbası meridyenlerindeki tıkanıklıkları önlemek için. Karaciğer ve sidik torbasını çalıştırmak için yandaki hareketi uygulayın. Bunun için yere oturup bacakları birbirine paralel şekilde geriye bükmek gerekiyor. Eller yardımıyla gövde ve baş da geriye doğru çevriliyor. Burada önemli olan, kafayı geriye doğru çevirirken nefes alarak rahatlamak. Bu hareketi düzenli olarak yaptığınızda, ne kadar rahatladığınızı somut olarak görebilirsiniz.

Böbrekler ve üriner sistem için

Yere oturup bacaklarınızı öne doğru uzatın. Ayaklar açık, topuklar bitişik konumda olmalı. Kollar ve eller öne doğru uzanırken, baş ve gövde öne doğru esniyor. Böbrek ve sidik torbası meridyeninden geçen enerji akışını da düzenleyen bu egzersizi yaparken avuç içleriniz farklı yönlere bakmalı.

Üçlü ısıtıcı

Kalp adalesi ve 'üçlü ısıtıcı' adı verilen meridyenler ise herhangi bir organı temsil etmiyor. Ancak baş, boyun, göğüs ve kollardan geçerek parmak uçlarına doğru ulaşan bu meridyenler, bu bölgedeki enerji akışıyla yakından ilgili. Bunun için bağdaş kurup oturun, ellerinizi çapraz olarak dizlerinize koyun ve yine ellerinizle dizlerinizi aşağıya doğru birkaç kez esnetin.

Tamamlayıcı egzersizler

Yapılan tüm meridyen esneme hareketlerini pekiştirici bitirme egzersizleri yapılıyor. Akciğerler, kalın bağırsak, mide, dalak, ince bağırsak, böbrekler, sidik torbası, safra kesesi, karaciğer ve diğer meridyen bölgelerini çalıştıran tamamlayıcı çalışmalar bunlar. Örneğin akciğer ve kalın bağırsak için yapılan tamamlayıcı egzersiz, 'uçuş' adını taşıyor. Kalp ve ince bağırsaklar için ise oturma durumunda yine ayak tabanları birbirine bitişik. Ellerle ayakları tutar pozisyonda, kalça kemikleri üzerinde sağa ve sola yaylanıyorsunuz. Safra kesesi ve karaciğer için yere oturun. Bacaklarınız açabildiğiniz son noktaya kadar açık durumda, ellerinizi yukarı kaldırıyorsunuz. Bir elle diğer kol, sola ve sağa doğru çekiliyor. Burada önemli olan esneme hareketlerini bacakların üzerine doğru yapmak.

Karın meridyeni 6 organı etkiliyor

Yaşam enerjisi anlamına gelen 'Chi' meridyen adlı kanallardan vücudumuza yayılıyor. Meridyen egzersizlerinin mantığına göre vücudumuzda baştan ayağa dolaşan tek bir enerji kanalı var. Bu kanal, geçtiği her organı etkiliyor. Dolayısıyla organlardan geçen enerji kanalı, geçtiği organın meridyeni olarak tanınıyor. Örneğin enerji kanalı karın bölgesinden geçerken mide, dalak, bağırsak, böbrekler, safra kesesi ve karaciğeri etkiliyor. Bu bölgedeki meridyen çeşitli nedenlerle tıkandığında ise o bölgelere ait sağlık sorunları oluşabiliyor.

Kalbinizi kucaklayın

Tek ayağınız parmak ucunda yükselin, yükselirken kollarınızı iki yana açın, serbest bacağınızı arkaya doğru esnetin. İşte tam bu sırada iki yana açtığınız ellerinizle fotoğraftaki gibi kendinizi sevgiyle kucaklayın. Sağdaki gibi oturma pozisyonu alın, ayak tabanlarını birbirine birleştirin. Eller ayakları tutar pozisyonda, kalça kemikleri üzerinde sağa, sola yaylanın. Her iki hareketle kabiniz ve ince bağırsaklarınızı besleyen meridiyenlerdeki enerji akışı artar.

Enerji akışını hızlandırın

Ayakta bacaklarınız omuz hizasında açık dik durun. Kollarınız ilk aşamada iki yanınızda. Başınız dik, boynunuz yukarı çekiliyormuşcasına gergin. Derin bir nefesle ciğerlerinizi havayla doldurun. Nefesinizi sonuna kadar verirken kollarınızı önce iki yanınıza doğru açıp, esneyerek arkaya doğru bir daire çizin. İyice esneyin belinizdeki, göğsünüzdeki gerilmeyi hissedin. Ellerinizle yavaşça daire hareketini tamamladıktan sonra kalçalarınızı tutun. Yeniden ciğerlerinizi havayla doldurup, nefes verirken geriye doğru esneyin ve bu esneme hareketini birkaç kez tekrarlayarak vücudunuzda dolaşan enerjiyi hissedin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber