Konuttaki durgunluğa ilk müdahale; tapu harcı yüzde 1'e inecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, tapu harcı oranlarında indirim hazırlığı yapıyor.

Emlak vergisine tabi değerler ile değer tespit komisyonlarının yapısı da değiştiriliyor. Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı üzerindeki çalışmalarını sürdüren Maliye, taslakta yer alan kentsel rantların vergilendirilmesinin altyapısını oluşturacak diğer düzenlemeler için de harekete geçti.

Yeni yasama döneminde Meclis gündemine getirilmesi düşünülen çalışmayla öngörülen bazı düzenlemeler şöyle:

?Harçlar Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile yüzde 3'lük oran, yüzde 1'e indirilecek. Yeni oran, vergisel hesaplamalar sonucunda az ihtimal de olsa yüzde 1.5 şeklinde de belirlenebilecek.

Emlak vergisinde takdir komisyonlarının yapısı yeniden düzenlenecek. Maliye de değer tespitlerinin içinde aktif şekilde yer alacak. Belediye mücavir alan sınırları içindeki takdir komisyonlarında Maliye temsilcisine de yer verilecek.

Değer tespit kriterleri

Değer tespit kriterleri değişecek. Emlak vergisine tabi değerler sadece il ve ilçeler bakımından değil, birbirine komşu mahalle ve sokaklar açısından da çarpıklık gösteriyor. Yeni düzenlemeyle değer tespitleri için daha objektif kriterler getirilecek. Bütün binalar, bina vergisine tabi tutulacak.?

Maliye, belediyelerle ortaklaşa olarak Türkiye'nin emlak envanterini çıkaracak. Türkiye'de 18 milyon bina görülüyor. Maliye'nin inşaat ve iskân ruhsatları ile diğer veriler üzerinden yaptığı tespitlere göre bu sayı 20 milyonu aşıyor. Envanter çalışmasıyla, bina sayısını daha sağlıklı şekilde ortaya konulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber