Erzurum'un 90 yıllık su sorunu çözüldü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2008 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, kentin 1918 yılında Rus işgalinden kurtuluşundan sonra ortaya çıkan 90 yıllık su sorununun çözüldüğünü bildirdi.

Belediye Başkanı Küçükler, yaptığı açıklamada, 1918 yılında Erzurum'dan çekilmek zorunda kalan Rus askerleri ve Ermeni çetecilerinin kentin çeşmelerini besleyen ve su ihtiyacını karşılayan su yollarını tahrip ettiğini belirterek, ''O günden beri şehrin su sorunu devam etmekteydi'' diye konuştu.

Erzurum Belediyesinin 1930'lu yıllardaki oturumlarında bile su sorununun ele alındığını, şehre temiz ve sağlıklı su verilmesi için çare arandığını ifade eden Küçükler, Palandöken Barajı isale hattının tamamlandığını, buradan şehre içme suyu verilmeye başlandığını söyledi.

Palandöken Barajı'ndan gelen suyun şehre verilmesi için 19 kilometrelik isale hattı ile 19.5 kilometrelik besleme hattının tamamlanmasıyla şehrin 50 yıllık içme suyu ihtiyacının karşılanacağı suya kavuştuğunu bildiren Küçükler, şöyle konuştu:

''İş başına geldikten sonra yenilenen ihaleyle isale hattı projesi tamamlandı ve Ramazan Bayramı'nda şehrin Yenişehir ile Yıldızkent bölgelerine bu su verilmeye başlandı. 30 milyon dolara mal olan projeyle Türkiye'nin en modern arıtma tesisleri de hizmete girdi. Barajdan getirilen su kentin 50 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Türkiye'nin birçok kentinde yaşanan içme suyu sorunu artık Erzurum'da yaşanmayacak.''

İsale hattıyla getirilen suyunun 15 gün içinde tüm kente verilmeye başlanacağını kaydeden Belediye Başkanı Küçükler, barajdan gelen suyu Erzurum Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğünd tahlil ettirdiklerini ve ''içilebilir'' raporu aldıklarını belirterek, ''Bu suyu, yaptığımız modern arıtma tesislerinden geçirerek halkımızın ihtiyacını karşılıyoruz. Erzurumlu en yüksek kalitede içme suyunu kullanacak'' dedi.

-''HER AY 1.2 MİLYON YTL TASARRUF''-

Erzurum'un isale hattının tamamlanmadan önce içme suyunun bir bölümünün kuyulardan çekilen suyla karşılandığını söyleyen Küçükler, ''Kuyulardan elektrik yardımıyla çekilen suyunun maliyeti çok fazlaydı. Her kuyudan su çekmek için kullandığımız elektrik için 1.2 milyon YTL fatura ödemek zorunda kalıyorduk. Şimdi ise cazibeli gelen su dolayısıyla elektrik faturası ödemekten kurtulacağız ve her ay 1.2 milyon YTL tasarruf etmiş olacağız'' diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesince yaptırılan yer altı katlı otopark inşaat çalışmaları sırasında ortaya çıkan su kaynağıyla şehrin yeni su kaynaklarına kavuştuğunu ifade eden Küçükler, inşaat çalışmaları sırasında ortaya çıkan yer altı su kaynağının da değerlendirildiğini söyledi.

Buradaki saniyede 76 litre olan su miktarının 40 bin kişinin içme suyu ihtiyacına karşılayabileceğine işaret eden Küçükler, şunları kaydetti:

''Otopark inşaatında ortaya çıkan suyu 7 çeşmeye vermeye başladık. Daha önce çeşmeleri besleyen ve saniyede 22 litre olarak akan suyu yeni kaynaklarla saniyede 76 litre olarak depoda topluyoruz. Bu depodaki sularımızı da halkımızın hizmetine sunmak ve çeşme kültürünü yaşatmak için 2 yeni çeşme yaptık. Bu suyu, yapacağımız 28 yeni çeşmeyle de halkımızın kullanımına sunacağız. Yaptığımız çalışmalarla Erzurum su cenneti oldu.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber