Maliye ve Sayıştay'dan Alemdaroğlu'na suç duyurusu

Haber Giriş : 17 Kasım 2004 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu hakkında Maliye Bakanlığı ve Sayıştay denetçileri, ?kurumu bilerek 82 milyar lira zarara uğrattığı gerekçesiyle' suç duyurusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından geçtiğimiz ay görevden alındıktan sonra eski Rektör Kemal Alemdaroğlu hakkında açılan dava ve suç duyuruları bir bir yapılıyor. Maliye Bakanlığı ve Sayıştay denetçileri şimdi de üniversitenin Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kampus alanlarına yapılması mümkün olmayan hayali 23 ve 20 katlı inşaatlar için proje çizdirdiği ve kurumu bilerek 82 milyar lira zarara uğrattığı gerekçesiyle Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) suç duyurusunda bulundu.

Alemdaroğlu döneminde üniversitenin tıp fakültelerinin bulunduğu Çapa ve Cerrahpaşa kampuslerine 23 ve 20 katlı monoblok binalar yapılmak istendi. Bu binaların projesini pazarlık usulüyle 169 milyar liraya Proje Mimarlık firmasına veren Kemal Alemdaroğlu, firmaya üniversitenin döner sermaye işletmesinden 82 milyar lira ödeme yaptı. Ancak Sayıştay denetçileri yaptıkları denetimler sırasında bu ödemenin hayali olduğunun farkına vardılar. İstanbul'un tarihi yarımada ve suriçi olarak nitelendirilen bu bölgesinde inşaat yapabilmek için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve belediyelerin onayı olması gerekirken başvurunun dahi yapılmadığı anlaşıldı. Denetçilerin raporunda şöyle denildi: ?Kuruldan onay alamayacağı, dolayısıyla uygulanamayacağı baştan açıkça belli olan projeler için 82 milyar lira ödeme yapılarak idarenin zararına neden olunmuştur. Sebebi yasal gerekçelerle açıklanmalıdır.? Sayıştay denetçileri yaptıkları tespitten sonra önce İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na daha sonra ise Fatih Belediyesi'ne inşaatla ilgili proje izninin alınıp alınmadığını sordu. Gelen cevaplarda bu projelerle ilgili başvuruya dahi rastlanmadığı ifade edildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber