EK-2 Değişikliği Danıştay Kararıyla Uyumlu mu?

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği ekinde yer alan Ek-2 Değerlendirme formu, Danıştay İkinci Dairesinin 2008/3799 nolu kararı doğrultusunda değiştirildi. Değişiklik 15 Ekim 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Yapılan değişiklik, Danıştay kararında ifade edilen hususları karşılar niteliktedir. Bu hususa ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ekim 2008 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"EĞİTİM" ANA BAŞLIĞINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Danıştay 2. Dairesi bu konuya ilişkin bir yürürlüğü durdurma kararı vermemiştir. Bu nedenle MEB bu bölümdeki puanlarla oynamamış sadece "Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı"na yüksek lisans puan verilmeyeceğini düzenlemiştir.

"ÖDÜLLER, SİCİL VE CEZA" ANA BAŞLIĞINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Danıştay Kararı: "Dava konusu Form'un, "Ödüller, Sicil, Ceza" bölümünde yer alan "her teşekkür belgesi için (3) puan" ibaresi ile puanlamaya tabi tutulan teşekkür belgesinin gerçek anlamda hak edilmiş bir belge niteliğinde olduğuna güvence olma anlamında; bu kısmın, belgeyi verecek amir yönünden, takdir belgesinde olduğu gibi sınırlandırılması gerekirken, kayırma amacıyla istismar edilmesini kolaylaştırıcı biçimde kapsamının genişletilmesinde hukuka uygunluk görülmemiştir."

Yeni Düzenleme: "Atamaya Yetkili Amirlerce Verilmiş" ibaresi hem tekdir hem de teşekkür belgesi için getirilmiştir. Bu şu demektir: Hem kaymakamlar, hem de İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Okul müdürleri tarafından düzenlenen takdir ve teşekkür belgeleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

Ayrıca "her aylıkla ödüllendirmeye" verilen puan değeri 8'den 5'e düşülmüş, alınan disiplin cezalarının değerlendirme forumuna etkisi azaltılmıştır.

Bu düzenlemeyle Danıştay kararının gereği yerine getirilmiştir.

"EK PUAN" ANA BAŞLIĞINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Danıştay 2. Dairesi bu konuya ilişkin bir yürürlüğü durdurma kararı vermemiştir. MEB sadece kurucu müdürlere ilişkin yeni bir düzenleme yapmıştır. Buna göre "kurucu müdür olarak görev yaptıkları eğitim kurumuna yapılacak ilk müdür ataması kapsamında atanmak üzere başvuruda bulunanlara" bu puanın verilme şartı getirilmiştir.

"YÖNETİCİ HİZMETLERİ" ANA BAŞLIĞINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Danıştay kararı: "Aynı Form'un "Yöneticilik Hizmetleri" bölümünde vekaleten ve görevlendirme şeklinde geçirilen sürelere yüklenen puan değerleri ile, asaleten yöneticilikte, geçen sürelere yüklenen puan değerleri arasındaki cüzi fark; vekalet veya görevlendirme müessesini, müdürlük görevine ilk defa atamada veya yöneticilik görev yerinin değiştirilmesinde, yeterli yöneticilik hizmeti puanına sahip olmayan kişileri, diğerlerinin önüne geçirecek biçimde ve bu tür atamaları özendirecek anlamda kullanmaya elverişli kıldığından; vekaleten ve görevlendirme biçiminde atananlar ile asaleten atananlar arasındaki bu puan farkının makul seviyede tutulmamış olması nedeniyle hukuka uygunluğundan söz etmek imkansızdır."

Yeni Düzenleme: Danıştay vekaleten ve görevlendirme ile yürütülen yöneticilik görevi ile asaleten yöneticilik görevine verilen puanlar arasındaki farkın az olduğunu belirtmişti. Yeni düzenleme bu fark attırılmıştır. Bu düzenlemeyle Danıştay kararının gereği yerine getirilmiştir.

"HİZMET" ANA BAŞLIĞINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Danıştay kararı: Yönetici Değerlendirme Form'unun öğretmenlikte geçen sürelerin her bir yılı için (0,1) puan öngörülmesine gelince; Yönetici belirlemede mesleki deneyim ve kıdem tek başına belirleyici unsur olmamakla birlikte kıdeme yüklenen puan değeri Form'un diğer kalemlerinde yer alan ölçütlerle kıyaslandığında, davalı idarenin mesleki deneyimi ihmal edilebilir bir ölçüte indirgediği anlaşılmaktadır. Form'da yer alan kalemler bir arada ele alındığında, 30 yıllık mesleki deneyimle elde edilen puanın, bir teşekkür belgesine verilen puana karşılık gelmesi de; ölçme ve değerlendirmenin amacına uygun düzenleme yapılmadığını doğrulamaktadır.

Yeni Düzenleme: Yöneticilikte Asaleten/Vekaleten/Görevlendirme Olarak Geçen Süreler Hariç Olmak Üzere Öğretmenlikte Geçen Her Yıl İçin verilen puan değeri 0,1'den 0,4'e yükseltilerek Danıştay kararının gereği yerine getirilmiştir.

SON DEĞERLENDİRME

MEB'in yapmış olduğu son düzenleme Danıştay kararı ile uyumludur. Danıştay'ın yönetmeliğe ilişkin verdiği yürürlüğü durdurma kararında, yukarıda yer verilenler dışında başkaca bir husus bulunmamaktadır. Bu nedenle "danıştay kararının gerekleri yerine getirilmiştir" denebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber