Ek-2 Değişti... Yönetici Atama Sorunu Çözümlendi mi?

Bilindiği gibi 13 Nisan 2007 tarihli yönetmeliğin Danıştay 2.Dairesince iptalinin ardından, "MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği" 24 Nisan 2008 tarihli 26856 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak daha sonra açılan davalar nedeniyle yönetmelik eki değerlendirme formunun yürürlüğü durdurulmuştur. 15 Ekim 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişilik bu yargı kararının uygulanmasına ilişkindir. Peki yayımlanan yeni değerlendirme formu ile sorunlar çözülmüş müdür? Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ekim 2008 00:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öncelikle Konuyu Hatırlayacak Olursak;

Bilindiği gibi 13 Nisan 2007 tarihli yönetmeliğin Danıştay 2.Dairesince iptalinin ardından "MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği" 24 Nisan2008 tarihli 26856 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Ardından bakanlık 25.06.2008 tarihinde 2008/50 nolu genelgeyi yayımlayarak atamaların yapılması talimatını vermiştir.

Özellikle Genelgede yer alan ?Gerek mevcut yöneticilerin durumu gerekse ilk defa atanacak yönetici potansiyeli dikkate alınarak, her derece ve türdeki eğitim kurumlarının bütün kademelerdeki yöneticiliklerinin atama duyurularının öncelikle yönetici ihtiyacı en çok olan ve nitelikli yönetici atanmasında zorluk çekilen özellikle il ve ilçe merkezleri dışındaki kenar semtlerde yer alan eğitim kurumları olacak şekilde yapılması gerekmektedir.? hükmün iptali istemiyle sendikalar yargıya gitmişlerdir.

Bu hüküm açık bulunan tüm okulların açık ilan edilmemesi yönünde uygulamalara yol açmış, yönetici adayı eğitimcilerin de tepkisini çekmiştir.

Değişiklik Ne Anlama Geliyor Değişen Hususlar Nelerdir?

Değişiklikte yer alan hususlar ve ilk gözlemler hakkında Memurlar.Net sitesinde;

EK-2 Değişikliği Danıştay Kararıyla Uyumlu mu? ve

EK-2 Değişikliğinde İlk Göze Çarpanlar

başlıklarıyla, Memurlar.Net editörlerince derlenerek yayımlanmış ve açıklanmıştır.

Bu Değişiklik Eğitimcilerin Taleplerini Karşılar Nitelikte midir?

Her ne kadar da yargı kararına uygun olarak bir düzenleme yapılmışsa da aşağıda açıklayacağımız nedenlerden dolayı bu değişiklik maalesef eğitimcilerin taleplerini karşılar nitelikte değildir.

Nedir bu hususlar?

1- 26/03/2005 sınavını yargı kararı gereği bazı sorularının iptal edilmesi sonucunda yeniden değerlendirilmiş, puanı yükselerek daha önce başarısız oldukları halde son değerlendirmede başarılı olanlara başvuru hakkı verilmiş fakat yeniden değerlendirmede olumlu ya da olumsuz olarak puanı değişenlerle ilgili olarak bir açıklama yapılmadığı gibi başvuruları da kabul edilmemiştir.

Yine 26.03.2005 tarihli sınavı 2005'teki değerlendirmede kazananlardan 2008'deki son değerlendirmede puanı düşerek başarısız sayılanlar arasında halen yöneticilik yapmakta olanlarla ilgili bir çalışma da yapılmamıştır.

2- 26/03/2005 ve 30/06/2006 tarihli Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavlarının geçerlilik sürelerinin ne zaman sona ereceğine dair bir açıklama da bakanlıkça yapılmamıştır.

3- Sınav kazananlara öncelik verilmesi nedeni ile yıllardır yöneticilik yapmakta olanların yer değiştirme işlemleri gerçekleşmemiştir.

4- Müdür Yetkili Öğretmen, Kurucu Müdürlük yapmış oldukları ve o dönemdeki yönetmeliğe göre yöneticilik müktesep hak olarak tanındığından 30/06/2006 tarihinde yapılan Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavına başvuramamışlardır.

Bu öğretmenler o dönemde Yeniden Atama kapsamında önceliğe sahip iken geçmişte yaptıkları yöneticilikler cezalandırılırcasına sınava da alınmamışlar, mevcut yönetmelikte de sınav kazananlara öncelik verilmesi ve Ek-2'nin Yürütmesinin Durdurulması nedeniyle atanamamışlardır. Bu konudaki sorun da çözümlenmek üzere beklemektedir.

5- http://www.memurlar.net/haber/121485 linkinde "MEB Personel Genel Müdürünü Göreve Çağırıyoruz (1)... Konu:Yönetici Atama" başlıklı değerlendirmede ifade edildiği gibi ?Yönetici atama meselesi daha fazla uzamamalıdır. Bir hedef koyulmalı ve tüm işlemler (yönetmeliğin hazırlanması, yayımlanması ve başvuruların alınarak atamaların yapılması 02 02.2009 tarihine kadar tamamlanacak şekilde takvime bağlanmalı ve 09.02.2009 da başlayacak yeni dönemde okullar asil yöneticileriyle başlamalıdırlar. Yayımlanacak yönetmelikte yapılacak atamaların öncelik sırasının yanı sıra atama takvimi de yer almalıdır. Örneğin;Bundan sonraki süreçte Müdürlükler, Müdür Başyardımcılıkları ve Müdür Yardımcılıkları atamaları yer değiştirmeler, yeniden atanacaklar ve son olarak ilk kez atanacaklar sıralamasına göre yapılabilir bu işlemlerin tamamının yaz döneminde tamamlanması sağlanabilir.? ifadelerinin içeriği ve anlamı yönünde bir çalışma söz konusu değildir.

Böyle bir çalışma ya da düzenleme 04.03.2006 tarihli yönetmeliğe göre tanınan ve bu nedenle sınava alınmayan öğretmenlerin öncelik hakkını da teslim edebilecektir.

6- Yeni Ek-2'de Kurucu Müdürlük, Vekaleten ile Geçici Görevlendirme olarak geçen yöneticilik sürelerine puan verilmeye devam edilmekte fakat bu görevlere yapılacak görevlendirmelerde hiçbir kriterin yönetmelikte yer almaması muamma olarak beklemektedir. Örneğin bu konuda ?ilgili ilçeden başvuranlar arasından yöneticilik kıdemine esas olarak görevlendirme yapılması? yönünde bir uygulama objektif olabileceği gibi bu konudaki spekülasyonların da önüne geçebilecektir.

7- Ayrıca 2008/50 nolu genelge gereği açık tüm kurumların duyurulmaması nedeniyle 26.03. 2005 ve 30.06.2006 tarihli müdür yardımcılığı seçme sınavını kazananlardan bir bölümü atanamamıştır.

8- 2008/50 nolu genelgede yer alan ?Gerek mevcut yöneticilerin durumu gerekse ilk defa atanacak yönetici potansiyeli dikkate alınarak, her derece ve türdeki eğitim kurumlarının bütün kademelerdeki yöneticiliklerinin atama duyurularının öncelikle yönetici ihtiyacı en çok olan ve nitelikli yönetici atanmasında zorluk çekilen özellikle il ve ilçe merkezleri dışındaki kenar semtlerde yer alan eğitim kurumları olacak şekilde yapılması gerekmektedir.? hükmüne göre tüm okulların açık ilan edilmemesi sonucunda atanamayan yönetici adaylarının hak kayıpları sürmekte olup yargıda bulunan bu hususla ilgili çıkacak kararlar işi daha çıkılmaz bir duruma sokabilecektir.

Bu durumda yapılabilecek neler vardır?

İdarenin bir çok konuda tabii ki takdir yetkisi bulunmaktadır. Bu yetki kanunlar ile yargı kararlarıyla da sabittir. Bu noktada şahsen müdahil olmamız mümkün olmadığı gibi bir eğitimci olarak hak kaybına uğrayanlar, haksız yere bir yere atananlar ile doğabilecek, karşılaşılabilecek sorunların yanı sıra düşüncelerimizi paylaşmak en doğal hak olmaktan öteye görevdir.

Yönetici atama meselesi son 5 yıldır Milli Eğitim'de büyük bir sorun olarak durmaktadır. Bu sorun en sağlıklı şekilde en kısa sürede çözümlenmelidir. Yönetmelik değişikliği yerine Ek-2 değişikliği noktasında takdir yetkisi kullanan bakanlık yayımlayacağı Genelge de yukarıda bahsedilen konulara yer vermeli ve yönetmelikten önce eğitim adına sergilenecek duyarlı bir yaklaşımla konu ivedilikle çözümlenmelidir.

Bu konuda ilk etapta yaptığım inceleme de yönetmeliğe aykırı ya da yönetmeliği değiştirir nitelikte (normlar hiyerarşisine uygun olmayan) bir hüküm koymadan bu düzenlemelerin yapılabileceği görülmektedir.

Gelen yorum ve maillerden de anlaşıldığı gibi tüm eğitim paydaşlarının ortak yaklaşımı; bu konunun bir an önce sorun olmaktan çıkarılması ve hak kayıpları ile adam kayırmacılığı önleyecek bir şekilde kesin çözüme kavuşturulması yönündedir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber